ZAHVALjUJUĆI dobrim ljudima iz cele Srbije, ali i iz inostranstva, koji su se odazvali u akciji našeg lista, fruškogorski manastir Bešenovo ponovo se, lagano, uspravlja ka nebu. Posle novih temelja izlivena je prva, podna ploča, a sve to će, već u nedelju, biti i osveštano.

- Sveta arhijerejska liturgija počeće u 9.30, a služiće je Njegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije sa eparhijskim sveštenstvom - potvrđuje iguman Bešenova, protosinđel Arsenije Matić. - Pozivamo sav verni narod da u nedelju dođe u Bešenovo i s nama podeli radost ovog velikog trenutka.

Otac Arsenije je za igumana Bešenova postavljen pre otprilike godinu dana i od tada su, praktično, i počele aktivnosti vezane za obnovu tog manastira, jedinog na Fruškoj gori koji je, u Drugom svetskom ratu i posle njega, potpuno uništen. Već na početku rata su ga, naime, poharale i delimično oštetile Pavelićeve ustaše, 1944. su ga, artiljerijskim granatama i avionskim bombama, razorili Nemci, da bi razvereni lokalni Srbi, posle rata, sa zgarišta razvukli ciglu i drugi građevinski materijal.

BROJ RAČUNA NOVČANI prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na račun broj 340-11007646-60 otvoren kod Erste banke. Za one koji obnovu žele da pomognu u građevinskom i drugim neophodnim materijalima, kontakt telefoni igumana Arsenija Matića su 063/366-213 i 064/803-23-27.

- Zahvaljujući podršci „Novosti“ javile su nam se na desetine dobrih ljudi iz Beograda, Zaječara, Niša, Kruševca, Novog Sada, Zrenjanina... - nastavlja iguman Arsenije priču o prvim koracima u obnovi svetinje. - Njihovi prilozi, ponekad, jesu bili sasvim simbolični, ali smo mi za svaki blagodarni, jer svaki kazuje o ljudskoj dobroti i odanosti svom rodu i svojoj veri.

Pomoć je, zasada, stigla i od Srba koji žive u Beču i Lincu, a iz Bešenova će se, već u narednih par nedelja, posle gotovo sedam muklih decenija ponovo oglasiti i manastirsko zvono. Rade Jovanović, vlasnik građevinske firme „Jovanović“ iz Arilja je, naime, na Frušku goru već dopremio kompletan materijal za podizanje novog, privremenog zvonika visokog preko 12 metara.

- Sve što imam Bog mi je dao, a moje je da to podelim sa dobrim ljudima i sa našom crkvom - kaže Jovanović, poznat, inače, kao priložnik obnove mnoštva pravoslavnih hramova širom bivše Jugoslavije.

Zanimljivo je da će se sa zvonika koji će, zahvaljujući njemu, uskoro biti podignut, oglasiti isto ono zvono koje je, nad Sremom, odjekivalo i pre rušenja Bešenova.

- To staro bešenovačko zvono sačuvano je u Dalju, u sedištu Eparhije osiječkopoljske i baranjske, odnosno u letnjoj rezidenciji srpskih partijarha - objašnjava iguman Arsenije. - Odatle nam je nedavno dopremljeno i čim novi zvonik bude montiran, ponovo će se zazvoniti nad našom svetom Fruškom gorom.