Put do kuće vojvode Živojina Mišića kao za Kamel trofi

B. Puzović

29. 09. 2013. u 10:20

Пут до куће војводе Живојина Мишића као за Камел трофи
Gotovo nemoguće doći do rodnog doma stratega Kolubarske bitke, u Struganiku kod Mionice. Put je jedva prohodan, pa retko koji đački autobus uspeva da stigne

NEKADA čuvena Suvoborska džada, kojom se stiže i do rodne kuće - muzeja slavnog Živojina Mišića u Struganiku kod Mionice, bio je, izgleda, u boljem stanju u vreme kad je njome srpska vojska u Prvom svetskom ratu volovskim zapregama prevozila topove i naoružanje za Kolubarsku bitku, briljantnu pobedu nad austrougarskim zavojevačima pod komandom ovog vrsnog stratega, nego danas! Put je jedva prohodan, pun rupa, pa retko koji autobus s đačkom ekskurzijom uspeva da dođe do zavičaja Mišića, ali i Ravne gore.

Put koji se od saobraćajnice Mionica - Banja Vrujci - Ljig - Ibarska magistrala odvaja za Struganik i Ravnu goru spaja zapadnu Srbiju sa Gornjim Milanovcem i Čačkom. Brojni namernici, međutim, kad vide kakav je put, neretko odustaju od posete rodnoj kući i muzeju vojvode Mišića...

- Put za Struganik i dalje ka Ravnoj gori već duže je u veoma lošem stanju, jer su ga znatno oštetili teški kamioni koji su iz obližnjih majdana tuda prevozili kamen - kaže Dragan Gavrilović, predsednik Opštine Mionica. - Nameravamo da oko pet kilometara puta do rodne kuće vojvode Mišića popravimo do obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke, ali to nećemo moći sopstvenim sredstvima, biće potrebno da se za finansijsku pomoć obratimo državi, nadležnim ministarstavima. Prema nekim procenama, oko 20 miliona dinara potrebno je za rekonstrukciju ove saobraćajnice.

Letos, za vreme "Mišićevih dana", tradicionalne mioničke manifestacije, kuću vojvode posetili su ministri iz redova SPS, kojima su tada uručene plakete "Vojvoda Živojin Mišić".

Put za Struganik
- Tadašnji ministar infrastruktura Milutin Mrkonjić iz prve ruke uverio se u kakvom je očajnom stanju put do rodne kuće Živojina Mišića, jer su do nje visoke zvanice mogle da stignu samo moćnim džipovima - kaže Vladan Radosavljević, upravnik Memorijalnog centra na Ravnoj gori. - Svedok sam da svake godine država obećava da će put do Struganika i Ravne gore biti popravljen, ali izgleda da slavni vojvoda, jedan od onih kojima dugujemo slobodu, nije dovoljno značajan da bi dobio asfalt!

Živojin Mišić je učestvovao u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. godine. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.

- Rodna kuća i muzej vojvode Živojina Mišića svrstana je u đačke ekskurzije, ali šta vredi kad joj se zbog očajnog puta ne može prići - kaže Radosavljević. - Još se na obroncima Suvobora i Ravne gore mogu videti ostaci rovova srpske vojske, ali učenici nisu u prilici da posete ta svedočanstva slavne istorije.

Radosavljević podseća da je i Ravna gora od 2005. godine uvedena u registar đačkih ekskurzija, ne samo zbog Drugog svetskog rata, već i zato što je bila poslednja odbrana od austrougarske vojske.

- U Suvoborskoj bici, u Prvom svetskom ratu, učestvovao je i đeneral Draža Mihailović, kao poručnik pod komandom upravo vojvode Mišića - kaže Radosavljević. - Draža je komandovao mitraljeskom četom, nekoliko puta bio je ranjen, te odlikovan. Zato se 1941. godine opredelio za pokret otpora okupatoru. A dogovor o pružanju otpora nemačkom zavojevaču u Drugom svetskom ratu zbio se u rodnoj kući vojvode Živojina Mišića, sa njegovim sinom Aleksandrom.

OPREZNO, ALI DRSKO

Vojvoda Radomir Putnik ovako je opisao svog pomoćnika i saborca Živojina Mišića: "Poslovima rukuje oprezno, a izvodi ih drsko. Ima potrebnu odlučnost u stvarima gde ne sme biti kolebanja. Iako jak individualista, ne iskače iz kruga delatnosti dok same prilike na to ne izazovu. Mišić je veliki optimista, čak ni u najcrnjim prilikama ne gubi veru i nadu u poboljšanje situacije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Bojan

29.09.2013. 11:52

Zaista sramotno, kako se odnosimo ka svojim svetinjama, za sve druge gluposti imamo vremena. A para uvek ima za mito, korupciju, cigarete, alkohol...

Mis_Pigi

29.09.2013. 12:26

ako bi sredili put, onda se gubi opravdanost kupovine džipova ovih gore, ovako, eto, trebaju im džipovi da savladaju težak teren kako bi ispoštovali velikana

Srboljub

29.09.2013. 14:30

@SLK - Komentar za desetku! SLK, a možda i samo S klasa. Ipak su naši političari skromni. Šta će ljudi, ne znaju za bolje.

Професор 0.6

29.09.2013. 14:24

Да је краљ Александар послушао војводу Мишића,сигуран сам да би данас живели у много бољој Србији...

Srboljub

29.09.2013. 14:32

Treba sprovesti anketu, da vidimo koliko političara uopšte zna ko je Mišić. Možda tada dobije put. Verovatno misle da je neki mafijaš.

SLK

29.09.2013. 16:57

@Srboljub - Pobogu Srboljube! Nema sta da misle, znaju coveka iz Zemuna i okoline je, nadimak mu je "Misic", posto je niskog rasta, a inace valja oruzje, kazu da je ekspert posebno za velike kalibre.

zoran

29.09.2013. 16:04

To je ta "mala" razlika izmedju nas i Engleza. Kod njih bi do ove kuce vodio auto put sa 4 trake...kod nas ljudi i ne znaju koje je bio Vojvoda Misic. Zato Englezi vladaju, a mi smo robovi.

МИЛОШ

30.09.2013. 13:56

Није ту проблем Војвода Мишић!!!Ту је проблем зато што тај пут води до РАВНЕ ГОРЕ!!!Сваке године идем тим путем и све је горе и горе!!!Тако да наши комунисти из власти неће да поправе пут!!!

Yiki

18.02.2014. 15:23

Mesto gde se nalazila rodna kuca nije gde je danas obnovljena kuca.Postoje ostaci kuce nedaaleko .

Babejic

26.11.2014. 07:48

Sramotno je to sto se sa nasom istorijom poigravamo kroz ove komentare i lose puteve preti nam moducnost da izgubimo svaki identitet,koliko znam mi SRBI smo oduvek vodili odbrambeni rat.Po cemu smo to i zasto interesantni osvajacima a ne sami sebi?Izgleda da drugi treba da nas uce koliko vredimo...ne oni samo zele korist i nas nestanak.Mnoge zemlje u regionu mogu samo da nam pozavide na proslosti.