Njeno veličanstvo nizača

I. Mitić

28. 09. 2013. u 21:33

Paprika hrani generacije meštana leskovačke Donje Lokošnice, koje gotovo sve što imaju u životu duguju ovom povrću. Uspeva jedino u ovom selu. Od nje se pravi najkvalitetnija tucana, gruvana i aleva paprika

LESKOVAC - Radoslav Mihajlović iz Donje Lokošnice gotovo da sve u životu duguje paprici, i to ne bilo kojoj nego posebnoj koja uspeva samo u njegovom selu. Ime „nizača“ ovde se izgovara sa dužnim poštovanjem, jer nema kuće u selu da nije sadila autohtonu vrstu paprike od koje se pravi najkvalitetnija tucana, odnosno gruvana, i aleva paprika.

- Nosili smo i davali seme i rasad prijateljima u drugim gradovima i sadili smo tamo, ali ne uspeva. Ova paprika ne uspeva čak ni u najbližim okolnim selima. Ona izađe na stablo, ali ne može da zadrži kvalitetan plod i da poraste - kaže Radoslav, koji obrađuje oko 3,5 hektara zemlje, od čega je trećina pod „nizačom“.

Godišnje proizvede od osam do deset tona sirove paprike po dulumu - stara ovdašnja mera za 16 ari - od čega dobija od 400 do 500 kilograma aleve paprike, karakteristično jake crvene boje.

- Naša paprika ima i specifičan ukus jer se, dva do tri meseca, suši na tradicionalan način, prirodnim putem, uz pomoć sunca i vazduha - objašnjava Radoslav.

U ovom selu nema objekta sa kojeg ne visi na kanap nanizana i suncem okupana paprika. Ona će tako, na vencu, ili samlevena, pronaći put da začini gurmanske specijalitete u zemlji i regionu. Više od 300 domaćinstava u Donjoj Lokošnici godišnje proizvede od 300 do 500 tona aleve odnosno tri do pet hiljada tona sirove paprike. Od toga se samelje 30 do 40 odsto, dok se ostale količine prodaju kao suva paprika na vencu. Poslednjih godina zasadi lokošničke paprike variraju i kreću se od 100 do 120 hektara.

- Imamo stalne kupce koji dolaze u selo po robu, odemo i do kvantaške pijace, a neki od nas se bave i maloprodajom na pijacama širom zemlje - objašnjava Boban Kocić, i ističe da je nekada moglo od toga da se živi, ali danas veoma teško. U Donjoj Lokošnici pokušavaju da udruživanjem postignu količine odnosno cenu, ali čini se da ni u tome ne uspevaju.

HRANA SA DUŠOM ZAČINSKA paprika iz Donje Lokošnice predstavljena je i u filmu „Hrana sa dušom“, koji promoviše gastronomiju Srbije. Ovaj film je osvojio 11 nagrada na prestižnim festivalima od Karlovih Vari do Njujorka, a kao način da privuče turiste emitovan je i na mnogim sajmovima u inostranstvu. Tako je „nizača“ iz Donje Lokošnica obišla svet.

Sve je više mladih koji će, umesto o tradionalnoj proizvodnji, govoriti koliko im je naporno i da ovaj posao rade samo zato što drugi nemaju.

- Pusti to! Otkad znam za sebe nikada nije bilo lako i uvek se o tome pričalo, ali niko od ovog posla nije odustao, već ga je većina porodica širila i unapređivala - reče nam jedna starina, i dodade da nema lepšeg sela od njegovog u vreme kada se „nizača“ suši.

TAKMIČENJE U BRZOM NIZANJU

POSLEDNJIH osam godina svakog septembra u Donjoj Lokošnici se održavaju „Dani paprike“, na kojoj meštani biraju najbolje proizvođače. Ove godine pobedio je Bojan Stanković.

Posebna atrakcija je takmičenje u brzom nizanju. Ovogodišnja pobednica Žaklina Ilić je stotinu paprika nanizala za nepuna tri minuta. Bio je ovo njen prvi pohod ka tituli najbržeg nizača iako taj posao radi, od udaje, poslednjih 20 godina. Samo ove godine Žaklina je nanizala više od 300 venaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije