SRBI su imali veliku ulogu u stvaranju Rusije. Iako su uglavnom ostali nepoznati domaćoj javnosti, vojskovođe, diplomate, pomorci i naučnici srpskog porekla su od 18. do 20. veka udarili temelje moderne ruske države i sebi obezbedili značajna mesta u istoriji ove zemlje.

Prošle godine obeležena je 200. godišnjica Otadžbinskog rata i pobede Rusije nad Napoleonom, u kojoj su važnu ulogu imali i Srbi. Tačnije, čak deset generala i veći broj komandanata nižeg ranga. Jedan od najvećih heroja slavne Borodinske bitke bio je potomak poznate hercegovačke porodice Hrabrenović, neustrašivi Mihailo Miloradović (1771-1825), koji je komandovao na centralnim pozicijama ruske vojske .

Miloradović je imao ključnu ulogu u trenutku kada je francuska vojska stigla do samog Kremlja, a zatim su pod njegovom komandom usledile i pobede kod Vjazme, Malojaroslaveca i Krasnog (krajem 1812) i kod Lajpciga (1813). Car Aleksandar I Romanov je 1813. godine Miloradovića imenovao u ruskog grofa, a 1818. dodeljena mu je i titula general-gubernator Sankt Peterburga. Njegova poslednja želja je bila da se oslobodi 1.500 kmetova koji su mu bili u službi.

- Miloradović je bio veliki vojskovođa, a opet samo jedan od srpskih oficira koji su svojim talentom za ratovanje modernizovali rusku vojsku, branili granice velike carevine, ali i služili za rešavanje unutrašnjih političkih problema - objašnjava Branko Bogdanović, vojni istoričar. - Mnogi od njih su ostvarili sjajne vojne karijere, dobijali titule grofova i gubernatora i prenosili vojnički talenat generacijama. Tadašnji Srbi su praktično stvorili laku rusku konjicu, koja je bila veoma ubojita.

DESET GENERALA U SASTAVU Carske armije imperatora Aleksandra Prvog, a pod komandom feldmaršala Kutuzova, bili su: general pešadije Mihailo Andrejević Miloradović, general Đorđe Arsenijević Emanuil, general-poručnik Jovan Jegorović Šević, general-major Jovan Stepanović Adamović, general-poručnik i tajni savetnik Nikola Bogdanović Bogdanov, general-poručnik Nikola Vasiljević Vujić, kavalerijski general baron Ilija Mihajlović Duka, general-major grof Petar Ivanović Ivelić, general-major Abram Petrović Ratkov i general-ađutant Nikola Ivanović de Preradović.

Malo je poznato da je uz Nikolu Teslu, najveći srpski pronalazač u to vreme bio Ognjeslav Kostović (1851-1916), rodom iz Novog Bečeja, koji se proslavio i kao kapetan ruske vojske. Dve decenije pre Cepelina, Ognjeslav je konstruisao vazdušni brod "dirižabl Rusija" i izradio za njega benzinski motor na vodeno hla