Rodom Poljaci, ali srcem Srbi

B. Subašić

25. 08. 2013. u 09:22

Potresna sudbina porodice Sondermajer, koja je otadžbinu Srbiju volela više od života: Stanislav Sondermajer pre 99 godina poginuo kao najmlađi srpski vojnik na Ceru

ŽENE u Pocerini su krajem avgusta 1914. zanemele od užasa. Suze su im presahle dok su danima sahranjivale izginule vojnike, čija su tela pokrivala Cer, u zajedničke grobnice. Samo su 16-godišnjeg dobrovoljca Stanislava Sondermajera dodavale iz ruke u ruku od bojišta u Dobriću, gde je pao, do Bogosavaca, gde su ga sahranile u mali grob pod razgranatom lipom. Da ga majka nađe. Nisu znale da je njegova mati Stanislava, bolničarka dobrovoljac, umrla nekoliko dana ranije.

Hiljade ljudi je svakog avgusta, između dva svetska rata, hodočastilo na grobove Cera. Gimnazijalac Staša, dobrovoljac Drugog konjičkog puka, bio je simbol žrtve za otadžbinu. Posle 1945. tragedija porodice Sondermajer, poreklom iz Poljske, gurnuta je u tminu zaborava.

- Čim je proglašena mobilizacija 1912. svi Sondermajeri su obukli uniforme i nisu ih skinuli do 1918. godine - priča nam Zagorka Sondermajer, snaha Tadije Sondermajera, zaboravljenog ratnog heroja, prvog aero- -inženjera i osnivača srpskog civilnog vazduhoplovstva.

Pokazuje požutelu porodičnu fotografiju iz 1912. godine. Na njoj je pukovnik dr Roman Sondermajer, utemeljivač srpske vojne hirurgije i načelnik ratnog saniteta. Rodom Poljak, a svim srcem Srbin. Kraj njega su u uniformama sinovi, đaci-dobrovoljci Tadija i Vladimir. Supruga Stanislava, kći Jadviga i mali Stanislav nose oznake bolničara.

OTAC RATNE MEDICINE TEK posle pada komunizma u istoriju srpske medicine vratio se dr Roman Sondermajer, rodonačelnik vojne hirurgije i ratni načelnik saniteta srpske vojske od 1912. do 1918. godine. Nepravedno je zaboravljen docent sa univerziteta u Krakovu koji je 1899. došao privremeno u Srbiju, a ostao u njoj do kraja života, dajući joj sve.
- Roman se oženio Stanislavom Đurić, ćerkom generala Dimitrija Đurića. Za krsnu slavu uzeo je Svetog Spiridona, a decu je krstio u pravoslavnoj crkvi - kaže Zagorka Sondermajer.

- Stanislava, od početka balkanskih ratova bolničarka dobrovoljac umrla je u avgustu 1914, nekoliko dana pre nego što je Stanislav poginuo kao najmlađi vojnik na Ceru. Roman, Tadija i Vladislav preživeli su golgotu albanskih planina i nastavili da se bore do kraja rata - seća se Zagorka Sondermajer.

Čim je proglašena mobilizacija 1914. gimnazijalac Staša prijavio se u vojsku, po ugledu na braću, ratnike ovenčane medaljama. Vest o majčinoj smrti stigla je dok je njegov eskadron grabio ka Ceru. Krio je suze i zahtevao da jaše u prvom redu. Njegov eskadron je 18. avgusta, prelomnog dana bitke, dobio naredbu da zaustavi prodor neprijatelja kod sela Dobrića. U divljem galopu konjanici su stigli do bojišta, sjahali i u streljačkom stroju jurnuli u bitku.

- Stanislav se nađe pored mene i pretrča me. Čuo sam mu glas i video kako u trku puca iz karabina. Nije dugo trajalo: posrnu i kleče. Prihvatih ga. U tom trenutku i mene pogodiše. U rukama mi je ležao mrtav naš mali junak - naveo je u raportu Stašin komandir voda, koji je i sam teško ranjen.

Ova potresna priča je i za potomke porodice Sondermajer posle Drugog svetskog rata dugo bila zabranjena. Čak i posle smrti Josipa Broza, vojnika „domobranske vražje divizije“, koja je počinila najstrašnije zločine u Mačvi i Pocerini u avgustu 1914.

- O prošlosti se ćutalo. Deda Tadijina odlikovanja, među kojima i Karađorđeva zvezda, Albanska spomenica, francuski Ratni krst i Legija časti skrivani su u sanduku. Zajedno sa fotografijama sa Solunskog fronta, snimcima dočeka pilota Tadije sa šajkačom koji je pre Lindberga izveo transkontinentalni let od Pariza do Bombaja i osnovao prvu srpsku avio-kompaniju „Aeroput“ - priča nam Zagorka Sondermajer.

Ćutanje heroja bilo je uslov opstanka za porodicu koja je Srbiji dala velikane i u ratovima i u miru. Samo je ponekad Milica Sondermajer, Tadijina supruga, otkrivala snahi tajne.

- Pričala je kako su „oslobodioci“ 1944. uhapsili deku Tadiju. Osudili su ga na smrt, a moja svekrva je otišla da moli za milost Ivana Ribara, salonskog komunistu, koji nije izbijao iz njihove kuće pre rata. Nije hteo ni da je primi - seća se Zagorka Sondermajer.

Uporna Milica je uspela da dođe do Aleksandra Rankovića.

- Proverio je ko su Sondermajeri. U vreme kad su sve žene postale drugarice, pozvao je Milicu i rekao: „Gospođo, ne brinite, Tadija neće biti streljan“. Posle godinu dana zatvora pustili su ga. Kad je došao kući rekao je: „Ovi su gori do Švaba“. Od tada, više nije progovorio ni reč o ratu i hapšenju. Prvi srpski aero-inženjer dobio je honorarni posao u građevinskom preduzeću „Polet“, a posle je zaposlen za stalno - seća se Zagorka Sondermajer.

Tadija Sondermajer, letački as Prvog svetskog rata, prvi vazduhoplovac koji je iz Evrope preleteo 14.800 kilometara do Indije obuku za vazduhoplovca prošao je 1916. na Krfu. Zvanje vojnog pilota dobio je 1917. a još ranije je započeo samostalne izviđačke letove. Jednom prilikom uspeo je da u beg natera nadmoćniju neprijateljsku letelicu za šta je dobio armijsku pohvalu od vojvode Stepe Stepanovića.

- U novembru 1917. razboleo se od malarije i upućen je na lečenje u Francusku. Čim je prezdravio odlazi u školu za vazduhoplovnu akrobatiku koju završava s najboljim uspehom. Zatim leti i bori se iznad Zapadnog fronta u čuvenim francuskim „rodama“ i postaje samostalni vođa lovačke patrole, što je bila posebno priznanje među asovima. Preživeo je i obaranje aviona u kome je gotovo izgoreo. Za podvige je dobio najviša francuska odlikovanja. O tome je ćutao, da porodica ne bi stradala - s uzdahom kaže Zagorka Sondermajer.

Tadija Sondermajer je 1912. napustio studije arhitekture u Nemačkoj i došao da se bori za otadžbinu. Školovanje je nastavio posle Prvog svetskog rata i postao prvi aeronautički inženjer u Srbiji. Utemeljio je Aeroklub i pokušavao da zainteresuje vlasti za osnivanje civilnog vazduhoplovstva. Dvorski oficiri, korumpirani političari i ratni profiteri, o kojima je pisao i Tadijin prijatelj Arčibald Rajs, nisu imali sluha za njegove vizije.

- Da bi sakupio akcionare za osnivanje vazduhoplovne kompanije on je 1927. izveo transkontinentalni let od Pariza do Bombaja. Pri povratku ga je na bežanijskom aerodromu dočekalo 40.000 Beograđana. Oni su kupovali deonice i tako je rođeno prva jugoslovenska aero-kompanija „Aeroput“ - priča Zagorka Sondermajer gledajući stare fotografije.

Nažalost, njih je ostalo veoma malo.

- Baka Milica je posle Tadijine smrti svu pisanu zaostavštinu, čak i njegova odlikovanja, dala Muzeju vazduhoplovstva. Neki istoričari išli su da čitaju tu građu i izvestili su me da od nje ništa nije ostalo - tužno zaključuje Zagorka Sondermajer.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

pera

25.08.2013. 10:05

Da li se neko od nasih politicara stide posle ovog pisanja. Svaka cast ljudima sa velikim LJ. Hvala coveku koji je ovo objavio o ovakvi stvarima treba mnogo vise pisati ali manija je usla u CECU, BRENU ,Cedu i slicnim stetocinama!

Милорад Ђошић

25.08.2013. 23:19

@pera - Професорка Радмила Тонковић је написала књигу о Тадији Сондермајеру. Интересантна је прича о двобоју Тадије и Милоша Црњанског.

tutinac

25.08.2013. 10:51

Slava Vam junaci srpski.Sramota je sto nema vise ovakvih prica,a ne da svaki dan citamo vesti o supruzi srpskog dzelata iz Vrazje divizije.

parizanin

25.08.2013. 12:08

@tutinac - Eh prijatelju da je samo to.Pune novine nekakvih soraja (namerno napisano malim kao i imena ovih sto cu napisati),stanija,ceci,karleusa i ostalih sljamova srpskog drustva...Neka je slava i cast srpskim junacima!A vi koji dodjete u Pariz Srbi moji dragi,posetite srpsko vojno groblje u opstini Tje (Thiais) umesto da svo vreme potrosite samo na soping ili gledajuci parisku arhitekturu i znamenitosti.Srpski junaci iz 1. Svetskog rata zasluzuju vasih sat vremena ili manje boravka u Parizu.

vexile

25.08.2013. 12:14

@ - Sramota Srbije i svih nas! Pa zar smo ovakve veličine zamenili sipljivim bravarom i njegovom poltronskom elitom. Neka vam je laka srpska zemlja i hvala vam!

Ivana

25.08.2013. 13:17

Ovakve reportaze su nam potrebne kao vazduh. Danasnje generacije nisu upoznate sa pravim herojima. Zavrsila sam osnovnu skolu i srednju skolu i tek pripremajuci se za fakultet saznala za pricu Momcila Gavrica. Mislim da bi Novosti mogle o tome da pisu. Milunka Savic, Diana Budisavljevic, porodica Sturm, Nadezda Petrovic......, ostavili su neizbrisiv trag u nasoj istoriji.

Mirsad-Bihac

25.08.2013. 13:53

@tuzlak - tuzlak,sta ti trazis na ovom sajtu?ako te neinteresiraju ove price,pridruzi se tamo svojim vehabijama.

Svetlana

25.08.2013. 15:09

@tuzlak - Ti nikada nisi isao u skolu, a kamoli se interesovao za istoriju SVOG naroda, ili nisi Srbin

Beograđanka

25.08.2013. 17:01

Kakva divna priča. Poznavala sam neke od potomaka porodice Sondermajer, ali nikada nisam čula ovu priču. Uvek sam mislila da su oni poreklom Nemci, a nisam znala da su došli iz Poljske. Hvala vam na publikovanje ovog dela naše istorije.

ona

25.08.2013. 19:53

Divna prica, sudbina , dogadjaji koji su nama ne poznati. Vremensaka distanca je povelika pa je razumljivo. Jedino sto mi nije jasno : u tekstu pise da je bila opsta mobilizacija za odbranu otadzbine , a ksnije u tekstu svi se pominju kao dobrovoljci.

milos

25.08.2013. 21:25

Пишите више о оваквим стварима. Диван текст. Пишите о страдању србског народа у Мачви и Поцерини, наша историја нас о томе не учи у школама, није политички коректно... И пишите ћирилицом, и ви који остављате коментаре и ви из Новости.

Ana

25.08.2013. 22:40

Tadija Sondermajer je takođe poznat i po dvoboju sa Milošem Crnjanskim. To je tek jedna nadrealna priča, skroz u duhu tadašnjeg Beograda, tj. malog Pariza... Lepa vremena, kad smo poslednji put ličili na sebe. Sa Kraljevinom SHS smo počeli da propadamo i da se izrođavamo. Tačka.

Miro Markovic

26.08.2013. 00:19

Pojedini komentatori ovde sasvetuju da ovakvih predivnih prikaza o plemenitm ljudima iz srpske istorije treba da bude vise nego sto su do sada "Novosti" objavljivale na svojim stranicama. Vecina je pod ustiskom kao da Srbija nije imala svoje zasluzne ljude i ljubitelje domovine. Svi oni koji su "obrazovani" pod Titovim terorom su uceni da je istorija pre njega bila reakcionarna i sve bilo lose. Uceni su samo o Titu i njegovoj sibicarskoj partiji. Hvala Bogu, sa njim umrese i sve njegove lazi.

Emilv

26.08.2013. 09:45

Evo, poslao sam ambasadi Ruske Federacije link na ovo bljutavo prenemaganje. Da znaju s kim imaju posla. Svaka čast Sondermajerima, ali ovoliko mržnje prema pobednicima 2. svetskog rata, ovakvo slugeranjsko kukanje za Nemcima koji su tobože bili divni, to ni Hrvati više ne rade. Kome da pomažu Rusi kad opet zagusti? Onima koji kažu "oslobodioci"? Onima koji pljuju na žrtve Crvene Armije? I čemu one laži o skrivanju odlikovanja Kraljevine Srbije?

Svi što gube se ljute

26.08.2013. 11:28

@Emilv - Ambasada Ruske Federacije, nije ambasada SSSR. Kominterne više nema. Samo komunjare u Srbiji ne shvataju da ih Srbija ne želi. Nikada ih nije ni želela. Nikada ne bi "pobedili" da se nisu kao strvinari vukli iza tenkova Crvene armije.

"Blago" nama sa tobom

26.08.2013. 14:13

@Emilv - A jesi li poslao ambasadi Ruske federacije i link za tekst - I Srbi udarili temelje Rusije?

Ruben

26.08.2013. 14:17

@Emilv - Trebali ste Emile poslati link britanskoj ambasadi ; jer Yu komunjare nisu bile podrepne muhe Crvene Armije - koja je bila slavna i koju ceo slobodarski svet postuje - nego Winstona Churchil-a. On vas je Srpskom narodu natovario na ledja

Emil

27.08.2013. 15:17

@Emilv - E, baš ovo sam hteo da čujem. Vi kukate za Nemcima i Hitlerom, vaša je ogavna Nedićeva kvazsrbija imala sasvim lepe odnose sa NDH. Vama okupacija nije ništa značila, vama povešani ljudii na Terazijama nisu smetali da pijete pivo u Kasnini, vama pogrom srpskih Jevreja nije smetao, ništa vama nije falilo pod Hitlerom. I nemate stida da heroje sa Sutjeske nazivate strvinarima.

Emil

27.08.2013. 15:22

@Emilv - Vaš radikalni antikomunizam je tužan simptom ozbiljnije teškoće - nerazumevanja razulike između borbe protiv okupatora i borbe za promenu (inače sjajnog, pravednog i nadasve efikasnog) društvenog sistema Kraljevine Jugoslavije. Čerčil s tim nema neke veze, a ako Vam je lakše da umesto u svom narodu i kod sebe samog tražite razloge za neuspehe i promašaje kod nekih mračnih sila, OK, ali teško da će to dati rezultat. Svako dobro i srdačan pozdrav

Emil

27.08.2013. 15:26

@Emilv - Nisam. Ali zamislite se malo - zašto nas Putin ne zove na paradu povodom Dana pobede? Možda zato što su to za Vas i Vama bili "pobednici"? "Komunjare"? Vi ne razumete da rto što radite gura Srbe i Srbiju na stranu poraženih u II sv. ratu. U ratu kakav je bio, užasnom i krvavom, vi možete da na Kosančićevom vencu pijete belu kafu i pravite se da je rat napolju i da nema veze s vama. Ali kad neko otera Nemce, ima pravo da vas pita: "A što nisi nešto uradio?"

NKorac

26.08.2013. 12:35

@ - E, to je bilo vreme patriotizma i vreme postojanja prave države. Shodno sadašnjem trenutku, svi potomci ratnika Bi trebali da traže.ratne dnevnice i tuže državu Strazburu. Narod koji ne izvuče pouke iz prošlosti, nema budućnost. Nažalost.

baunti

04.04.2014. 17:15

Ovo su bili ljudi. Ovi danas se samo prepucavaju na "crvene" i "rodoljube", ne shvatajuci da je upravo u tome ponor srpskog drustva. Sondermajeri nisu bili Srbi rodom, ali su bili vise Srbi nego bilo koji Srbin koji danas pljuje po bilo kom drugom Srbinu.