Pločnik: Ispunili zavet oca Prokopija

D. ZEČEVIĆ

nedelja, 18. 08. 2013. u 20:40

Плочник: Испунили завет оца Прокопија
Manastir sagrađen na brdu nedaleko od mesta čuvene bitke na Pločniku u Toplici priziva vernike. Svetinja na imanju čuvenog topličkog monaha

PLOČNIK, selo kraj magistrale Niš - Priština, poslednjih dana i meseci pohode vernici iz čitave Toplice i okoline. Upravo na mestu sa koga pogled puca na brdo i gde se odigrala čuvena bitka u kojoj je srpska vojska uoči Kosovskog boja pobedila turske osmanlije, oživeo je manastir. Svetinja je posvećena Svetom vladiki Nikolaju Srpskom, a sagrađena na posedu upokojenog Borka Mijajlovića (73), u Toplici poznatijeg kao monaha Prokopija.

- Radostan sam što je ispunjen zavet mog pokojnog brata da se na njegovom imanju sagradi manastir, jer je on oduvek bio odan Bogu. A još sam radosniji što je ova svetinja ponovo oživela i što su poslednjih dana posete vernika sve brojnije - priča Radeta Mijajlović (77), koji čim preskoči prag malene seoske kućice ugleda svetinju. - Moj pokojni brat je oduvek bio veliki vernik. Iako se zamonašio u poznim godinama, odlučio je da imanje pokloni eparhiji raško-prizrenskoj, u kojoj je nekoliko godina služio kao monah.

Jeromonah Onufrije, koji je po nalogu vladike niškog Jovana došao u manastir, uporedo sa uređenjem, oživljava svetinju. Sveže okrečeni zidovi na kojima se još uvek postavljaju ikone i tek zasađeno cveće u saksijama, ukazuju da radovi unutar svetinje uveliko traju, a monah Onufrije veruje da će uskoro zablistati u punom sjaju.

- Nadamo se da ćemo uz pomoć priloga vernika svetinju u potpunosti urediti, a u planu je izgradnja velike zvonare i nove crkve - priča jeromonah i nastojatelj manastira napominjući da je izgradnjom svetinje, otac Prokopije, želeo da svoje zemljake približi veri.

Iako se u Toplici veoma malo znalo o ovom monahu i njegovom životu, mnoge su zainteresovali radovi na izgradnji svetinje. Da se na brdašcu iznad magistrale gradi bogomolja, ukazivao je i visoki metalni krst postavljen na stubu nekoliko metara ispred bogomolje. Upravo i sada, krst, kraj koga se nalazi grob oca Prokopija, privlači pažnju putnika sa okolne magistrale.

- Moj pokojni brat želeo je da i ljude iz svog okruženja „uputi“ veri. Naročito zbog toga što u četiri opštine u Toplici, osim ovog, postoji još samo jedan jedini živi manastir - ističe Radeta i objašnjava da je ovaj manastir zasad jedini u zemlji koji je posvećen Svetom vladiki Nikolaju Srpskom.

GROB ISPOD METALNOG KRSTA


MONAH Prokopije, rođen 1931. godine u Pločniku, zamonašio se u poznim godinama, kada se već ostvario kao roditelj dva odrasla sina. U šezdesetim godinama otišao je u jedan kosmetski manastir, ali se nekoliko godina pred smrt, zbog bolesti vratio u rodni Pločnik, gde je i želeo da bude sahranjen. Njegov grob nalazi se kraj velikog metalnog krsta postavljenog ispred manastira.

LAZAREVI JUNACI

UPOKOJENI otac Prokopije bio je i vrlo uspešan tekstopisac i poznat po ljubavi prema guslama. U pesmama je opisivao istorijsku povezanost Toplice i Kosmeta. Inače, nedaleko od manastira je i arheološko neolitsko nalazište Pločnik, koje se prostire na 120 hektara površine. Pored naselja koje se vezuje i za period srednjovekovne Srbije, nalaze se ostaci crkve kraj koje su sahranjeni junaci iz boja na Pločniku 1386. godine, kada je bitku protiv turske vojske predvodio knez Lazar. Inače, to je bila druga srpska bitka protiv Turaka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)