Naši, a svetski dragulji

D. MATOVIĆ

11. 08. 2013. u 21:44

Srbija može da se ponosi velikim brojem spomenika i antičkih lokaliteta koji su pod zaštitom UNESKO

MANASTIRI, antički lokaliteti, srednjovekovni gradovi... Bogato kulturno nasleđe moglo da bude prvi sinonim za našu zemlju u svetu, s obzirom na to da nevelika Srbija ima veliki broj spomenika koje je priznao i zaštitio Unesko.

Među 745 spomenika svetske kulturne baštine na listi Uneska su šest manastira, dve crkve i jedan antički lokalitet iz naše zemlje.

Spomenički kompleks Stari Ras, koji uključuje manastire Sopoćani i Đurđevi stupovi, kao i Crkvu svetih apostola Petra i Pavla, kod Novog Pazara, najstariji je aktivni hram u Srbiji, a zbog izuzetnih kulturnih, umetničkih i istorijskih vrednosti na listi Uneska je još od 1979. godine.

Sedam godina kasnije, u svetsku kulturnu baštinu uvršten je manastir Studenica, jedan od najznačajnijih i najlepših spomenika srednjovekovne srpske istorije, a od 2004. tu je i manastir Visoki Dečani. Unesko je proglasio Dečane mestom svetske kulturne baštine, navodeći da su njegove freske jedan od najvrednijih primera takozvane renesanse Paleologa u vizantijskom slikarstvu i dragocen zapis o životu u 14. veku. Još tri sakralna spomenika na prostoru Kosova i Metohije, dve godine kasnije, postala su deo svetskog nasleđa. To su Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška.

KRSNA SLAVA SRBIJA se prvi put sa nekim svojim običajima uključila u nadmetanje za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa. Potpuno samostalno predložili smo krsnu slavu, dok ćemo sa Rumunima, Hrvatima, Makedoncima, Moldavcima i Turcima kandidovati prolećni praznik Đurđevdan (Hidrileze).

Na listi Uneska je već šest godina lokalitet Gamzigrad ili Feliks Romulijana, carska palata podignuta po zamisli rimskog imperatora Galerija Maksimilijana, u blizini Zaječara. Ovaj lokalitet jedna je od najznačajnijih celina iz kasnorimskog perioda na teritoriji Evrope.

Za upis u svetsku baštinu, na preliminarnoj listi, čekaju Justinijana prima (Caričin grad), manastir Manasija, tvrđava Bač, Smederevska tvrđava i Rajačke pimnice.

Lokalitet Caričin grad, za koji se smatra da je rodni grad rimskog imperatora Justinijana, jedan je od najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkanskog poluostrva. Justinijan je odlučio da u rodnom kraju podigne grad koji će veličati njegovo ime, ostalo je zabeleženo da je po sjaju bio blizak Konstantinopolju, u kome je stolovao.

Pećka patrijaršija

Manastir Manasija, koji je podigao despot Stefan Lazarević, jedan je od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada takozvanoj Moravskoj školi, a tvrđava Bač bila je jedna od najvećih tvrđava svog vremena u Panoniji. Tvrđava u Baču spada u takozvane vodene gradove, jer je sa svih strana bila opkoljena rekom, a prilazilo joj se pokretnim mostovima. Smederevsku tvrđavu zidala je Prokleta Jerina iz narodnih pesama, inače Irina Kantakuzin, vizantijska princeza, udata za Đurđa Brankovića. Ona predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.

TESLIN ARHIV U OKVIRU programa „Pamćenje sveta“ u Svetski registar kulturne dokumentacione baštine iz Srbije su upisani Arhiv Nikole Tesle (2003), a potom i Miroslavljevo jevanđelje. Srbija se zalaže da se u tu listu uvrsti i Jugoslovenska kinoteka.

Staro veliko kameno naselje vinarskih podruma u selu Rajac kod Negotina, odavno je pod zaštitom države, kao arhitektonska i vinarska atrakcija, a uskoro bi i ono moglo da postane svetski vredno kulturno dobro.

Naša zemlja zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom i Crnom Gorom predložila je stećke za svetsku baštinu, a nedavno smo se uključili u projekat „Dunavski limes“ sa partnerima iz Evropske unije, sa ciljem da se vojna granica Rimskog carstva stavi na listu svetske baštine. Dunavski limes u Srbiji obuhvata stotine utvrđenja duž Dunava. To su svi gradovi i utvrđenja iz rimskog perioda, a udarne tačke bile bi Viminacijum, Singidunum, Pontes, Trajanov most i Trajanova tabla.

Među predlozima za listu Uneska su i Petrovaradinska tvrđava, zatim hidroelektrana „Pod Gradom“, ali i Fruška gora kao prirodni i kulturni kompleks.

Rajačke pimnice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Joca Istoricar Kelta

11.08.2013. 23:42

Srbija moze da se ponosi brojnim gradjevinama na njenoj sadasnjoj teritoriji iz davnih vremena. Tada Srbije nije nigde bilo, jer je Srbija nastala pre 135 godina na Berliskom Kongresu. Zato niko ne treba da preuvelica one koji su gradili te objekte, jer to su bili osvajaci Balkana. "Nasi" istoricari ne treba da fantaziraju sa opisima, jer to nisu bili nasi pretci. Naravno, svi su mogli da grade ali su vremenom nestali, jer ih je vreme izbrisalo.

Muki istoricar Tuzlanski

12.08.2013. 16:38

@Joca Istoricar Kelta - Kad bi koren mogao da bude od sljive a da njemu rastu banane mozda bih nekoga ubedio u moje reci koje pisem svakodnevno na Novostima...

Crni galeb s belom kapicom

12.08.2013. 18:29

@Joca Istoricar Kelta - Ako je Srbija nastala pre 135. godina na Berlinskom kongresu onda je logicno a verovatno vas to uce u tvojoj zemlji da su Croatia i Bosnia i Hercegovina nastale pocetkom 90' na istom tom kongresu...

Sveto Kordun

12.08.2013. 12:40

Takode i velikih prijatelja svih srpskih vlasti posebno od 91-uvodenje sankcija i 99-te bombardovanja i unistenja ogromnog broja spomenika i ljudskih zivota ali o tome se cuti? Da ne bi uvredili zlocince ili vlast? Bolje da nas ne stite nikad!

Sveto Kordun

12.08.2013. 15:21

U cemu je problem? U isini ili? Imamo li mi pravo na slobodu misljenja?1

Jovan

12.08.2013. 16:18

Mora se uzeti u obzir Velika Hoča sa svojim Vinicama,koje datiraju još iz vremena Cara Dušana,a i dan danas su aktivne.Starije su od Rajačkih.Kosmet je još uvek naš.