Nikola ide u Ukrajinu po lek

Z. Radović

07. 08. 2013. u 20:51

Akcija „Novosti“: Porodica Topalović sakupila novac za lečenje sina na njegov drugi rođendan. Sumu od 10.000 evra uplatilo JKP "Gradska čistoća", gde radi Dragan, otac dečaka Nikole

PORODICA Topalović iz Orlovskog naselja u Beogradu ovih dana konačno ima razloga za radost. Njihov sin Nikola u sredu je napunio dve godine, a imaju razloga i da veruju da će dečakovo zdravstveno stanje uskoro da se popravi. Da će Nikola koji boluje od spinalne mišićne atrofije konačno da prohoda. Za njegovo lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini, o čemu su "Novosti" pisale potrebno je oko 10.000 evra. Upravo tu sumu, koja je do pre nekoliko dana bila nedostižna, sakupili su uz pomoć dobrih ljudi i Javno-komunalnog preduzeća "Gradska čistoća", u kojoj Nikolin otac Dragan radi.

Nikoli je rođendan čestitala najbliža rodbina, ali je veće slavlje izostalo, jer ga mama Dragana i tata Dragan, po strogim uputstvima lekara čuvaju, da se ne bi prehladio i narušio ionako krhko zdravlje. To bi odložilo intervenciju od koje Topalovići mnogo očekuju.

Svestan da je poseban dan i da su svi pogledi uprti u njega, Nikola se smeškao i radosno uzvikivao, iako za njega često svaki pokret predstavlja izuzetan napor. Mali slavljenik se oduševio kada je mama na sto ispred njega stavila dve torte sa njegovim omiljenim igračkama. Jednu, sa automobilima formule, pripremili su mu roditelji, a beli kamion koji je izazvao oduševljenje, Aleksandar Todorović, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata "Gradske čistoće". Zadovoljno je umakao prstiće, a sestra Anđela mu je pomogla da ugasi svećicu.

- Svesna sam da nemamo još mnogo vremena, jer je bolest progresivna i brzo napreduje - priča mama Dragana. - Mišići postepeno otkazuju i zato je važno da se njihovo propadanje što pre zaustavi. Kada je imao godinu dana, lekari su mi rekli da se ne vezujem za njega, jer neće poživeti duže od dve godine. Sad mi je malo lakše, jer smo obezbedili sredstva za lečenje, ali i dalje imam veliku brigu kako će sve to proteći. Kažu da će imati bolji apetit, da će biti bolje raspoložen i da će ojačati. Svi se molimo Bogu da mu bude bolje, da nam prohoda i da može da se igra sa vršnjacima.

Posle prve terapije matičnim ćelijama lekari očekuju napredak, ali će posle određenog vremena biti potrebna bar još jedna intervencija.

Dragana i Dragan Topalović u sredu nisu krili sreću. Već su počeli da pakuju kofere, a sve nade su uprte u 12. avgust, kada bi trebalo da odlete u Kijev. Očekuju da će se posle tog putovanja i njihovi životi promeniti.


NAJVEĆA JEDNOKRATNA POMOĆ

RODITELJI su nam dostavili dokumentaciju, mi smo je prosledili komisiji i nadzorni odbor je doneo odluku da pomognemo ovoj porodici - kaže Radovan Draškić, direktor JKP "Gradska čistoća". - Pomagali smo našim radnicima i ranije, ali je ovo do sada najveća suma koja je odobrena, odnosno najveća jednokratna pomoć. Ona podrazumeva putne troškove i smeštaj za vreme boravka na lečenju u Ukrajini.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ALOJZ

03.03.2015. 14:49

jer sam bolujem oo iste bolesti,želm,da malom nikoli što brži i uspjean oporavak i želim,da budete na kraju sretni i zdravi.uz lijep pozdravalojz

ALOJZ

06.03.2015. 16:55

jer sam bolujem oo iste bolesti,želm,da malom nikoli što brži i uspjean oporavak i želim,da budete na kraju sretni i zdravi.uz lijep pozdrav Alojz al,i oprez i što više informacija o svemu trebali bi znati,razmisliti UL lijep pozdrav svima.