Loza Mehmed-paše Sokolovića u korovu

Rato MILOVIĆ

30. 07. 2013. u 21:25

"Novosti" u Ravancima kod Rudog, mestu rođenja i odrastanja čuvenog Mehmed-paše Sokolovića. Paša podigao crkvu i džamiju. Muslimani obnavljaju - Srbi ne

NA Ravancima, visoravni na kojoj se dodiruju opštine Rudo i Višegrad, na 1389 metara nadmorske visine, više od tri godine potpuna sama, bez struje, kao u srednjem veku, živi starica Milja. Ona je udovica pokojnog Ljube Kiridžića, poslednjeg potomka loze čuvenog vezira Mehmed-paše Sokolovića (1505-1579), mudrog mladića po imenu Bajo Nenadić, koji je za kaluđera učio u Mileševi, a koga je kao petnaestogodišnjaka, odavde u Istanbul odveo janjičar Ješilije Mehmed-beg.

O čiča Ljubomiru - Ljubi "Novosti" su pisale u dva navrata, 2009. godine, za života, i potom u martu 2010. godine, posle smrti i sahrane. Pojedini mediji su Ljubu sahranili pre nekoliko dana i celu priču začinili detaljima o njegovoj bolesti, nemaštini i bedi u kojoj je živeo.

- Gotovo ništa nije tačno. Jeste Ljubo punih 37 godina na posao u Višegradsko šumarstvo išao peške 37 kilometara u jednom pravcu i toliko nazad do Ravanaca. Jeste da nikada nismo ovde dobili struju i da su se zbog toga sve naše komšije, rođaci i prijatelji, davno odselili u Srbiju i Rudo. I Nenadići su se u tursko doba spustili odavde dole ka Limu u Sokoloviće kod Rudog - priča Milja koja istoriju kraja i loze u koju se udala, zna "u prste".

Bajo je odveden u Istanbul, a njegov brat Makarije Sokolović je po njegovom "beratu" izdatom 1557. godine, postao prvi srpski patrijarh u obnovljenoj Pećkoj patrijaršiji. Njihov rođak Mustafa Sokolović je 1555. godine osnovao kasabu Rudo sa oko 400 kuća i dve džamije, koje je reka Lim 1896. godine potpuno porušila. Austro-ugarska je zatim napravila projekat i pomogla izgradnju sadašnjeg Rudog, ali na desnoj obali Lima na uzvišenju zaštićenom od svih poplava.

Pored ćuprije na Drini 1571. i česme na Kalemegdanu u Beogradu, Mehmed-paša Sokolović je podigao bar još tri mosta u BiH, među kojima i onaj na Žepi, kao i Vezirov most u Podgorici. U Sokolovićima je podigao džamiju i spomen-česmu, a za majku, koja za razliku od muža Dimitrija nije otišla u Istanbul, već je ostala u Sokolovićima, podigao je omanju crkvu naspram džamije, na imanju porodice Rađen, dobijenog od tadašnjeg turskog age. Džamija je od 1557. godine rušena i obnavljana čak pet puta. Za crkvu se ne zna kada je srušena, ali se zna da nikad nije obnovljena... Zaboravili Srbi da Bajo nije zaboravio poreklo. Ostalo je samo ime - Crkvina.

- I ovdašnjim popovima i ljudima iz vlasti predlagao sam da na ovom mom imanju obnovimo crkvu. Imanje se nalazi potpuno okruženo srpskim življem, ali je sve ostalo na - sleganju ramenima. Čudan smo mi soj. Naše komšije su pet puta obnavljale džamiju, a mi crkvu majci Mehmed-paše Sokolovića ne obnovismo nikad - kaže Slobodan Rađen, koji ima kuću i veliko imanje u zaseoku Stanići. Stanići su se kao i Nenadići saselili sa Ravanaca, a svi zajedno čine selo Sokolovići. Rađen ima i kuću na širem prostoru Crkvina, ali i u Priboju gde je stekao penziju.

HVATANjE DRAŽE MIHAILOVIĆA DRAŽA je sa svojim štabom posle Ravne gore na Ravancima boravio nekoliko meseci u društvu Savezne vojne misije iz Engleske. Društvo su vam ovde 1943. pravili general Armstrong, pukovnik Sajc, major Džek Arči i kapetan Mesfild. - E, tada smo ovde imali svega u izobilju. Iz aviona su stizali paketi namirnica, a iz "haber-kutije" (radio-stanice) o svemu smo obaveštavani. Ljubo je u to vreme često brijao Čiču. Posle rata su dolazili da traže Dražine dukate kojim je navodno plaćao brijanje. E, zbog tih mangupa ovde nikad nije dovedena struja. Za kaznu su nam uveli mrak. Ništa bolji nisu ni ovi koji su srušili komuniste. Vladaju više od dvadeset godina i nikako da shvate da su Ravanci, značajno istorijsko mesto.

Opusteli su odavno Ravanci, ali i Sokolovići podno njih.

- U centru Sokolovića sada stalno živimo ja i moja supruga i bračni par Softić. Vikendom preko leta tu su i porodice Zajko i Zuko. Srbi Stanići su tamo preko potoka - Sokolovačke reke. Lepo se slažemo. Za ovu, petu obnovu džamije, ja sam najveći donator, kao bivši biznismen iz Italije. Trojica Srba sa Paštan brda, pet sela udaljenog od Sokolovića, dobrovoljno su pomagali gradnju džamije. To je sva pomoć koju imamo kao povratnici. Od nas ruke digle stranke i ministarstva za izbegla i raseljena lica, kako ovi iz Sarajeva tako i oni iz Banjaluke - kaže Enver Šero iz Sokolovića.

Da nije samo tursko doba ostavilo ovde duboke tragove istina, zarasle u korov, govori i priča iz perioda neposredno posle Drugog svetksog rata. Miljina devojačka kuća je devet kilometara od sadašnje, blizu "Draževine", mesta gde je UDBA odigrala poslednji čin hvatanja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

- Lažni četnici, a sada kažu i "lažni" Kalabić, prethodno su boravili i u našoj i u komšijskim kućama na Ravancima i odatle krenuli ka Dobrunskoj reci, navodno ka Srbiji. Na koji kilometar odavde Krcunovi i Rankovićevi udbaši, 13. marta 1946. godine likvidirali su Čičine pratioce, majora Dragišu Vasiljevića iz Višegrda, Trebinjca Blagoja Kovača i Nikolu Majstorovića rodom iz Bosanskog Grahova - priča Milja događaje kojima je sama bila svedok.

- Da sreća ljudima pada sa neba, ja bih je ovde prva uhvatila, ali eto, zdravlje me još dobro služi. Probali smo u mladim danima Ljubo i ja da živimo u Banatu, ali smo bili brži otud, nego odvud, ubeđeni da su Ravanci "raj na zemlji".

Mesto na kome je bila crkva koju je majci podigao Mehmed-paša

U taj raj, međutim, malo ko svraća, jer da bi se došlo do Milje iz Rudog preko brda i jaruga, treba oko četiri sata hoda. Gotovo toliko strminom i u povratku. Kad dođe sneg, reče nam da će do proleća prezimiti u Rudom kod dece, a sa prvim visibabama, ponovo na Ravance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (31)

Vopi

30.07.2013. 21:39

Ea svašta li će čovek pročitati. Ovo ko je napisao nema veze sa istorijom, sve pogrešni podaci.

gavrilo

30.07.2013. 22:20

:( ne znas jel veca tuga sam tekst i bolna istina ili sto sam jedan od retkih koji je ovo uopste procitao a jedini ostavljam komentar. vazno je da naslovi sa jelenom karleusom,bekvalcevom i slicne gluposti imaju milion lajkova i komentara.... e moji srbi....

zox

30.07.2013. 23:06

Pise 37 kilometara isao na posao peske u jednom pravcu. To znaci 74km dnevno samo peske u putu da je provodio. Ovaj podatak mi zvuci neverovatno.

PanicusVulgaris

30.07.2013. 23:41

@zox - prosjecna brzina covjeka koji hoda normalno je ok 4 km/h...sto znaci da je on pjesacio devet sati u jednom pravcu I isto toliko u drugom...kad je radio, kad je spavao, kad je jeo???

Бранко Стеванович

31.07.2013. 00:32

Mehmed pasa Sokolovic nije zaboravio da je srbin i to je na svakom koraku pokazivao, a mi smo zaboravili da smo srbi,kada necemo da obnovimo crkvicu, a muslimani mogu nekoliko puta puno vecu dzamiju.Kada se tako odnosimo tamo gde nem niko ne smeta da budemo srbi,zasto da verujem da se bolje odnosimo prema Kosovu,nego samo glumimo da ga ne damo, a ovako nam je izgleda svejedno.Mi smo iznutra truli, i dugo nam treba da se obnovimo.

crni

31.07.2013. 03:05

Mehmed Pasa Sokolovic,secajuci se svog srpskog porekla, podize na Drini cupriju rekavsi:-neka vam je na korist i zadovoljan ode. Dodje zbir iz amerike,predestavi se kao dobrotvor,izmanipulisa dve vlasti s obe strane drine koji podigose most 85% pa uvede i mostarinu. Crkva potrca,"navukla se na obecanja" i darova ga najvecim ordenom Sv.Save l reda...I tu nebi kraj.Za jednu KM (konvertabilnu marku) kupi najvecu stampariju u onadasnj. Bih....

komentarac

31.07.2013. 03:11

ma ta kilometraza mu je trebala do penzije sada vidis laknulo mu bogami nije lak put do penzije 74 kilometra

komentarac

31.07.2013. 03:17

ma sve je ovo istina neverujte nista a covek je sa nivom to odradjevo sta vam je

Pacenik

31.07.2013. 06:52

Čudan smo mi soj! >> Ovo je komentar i na tekst, i na komentare i na sadasnjost i na proslost.

zmaj

31.07.2013. 07:08

Ima li neki srbin toliko para viska da obnovi ovu crkvu? Inace ce Mehmad pasa Sokolovic za nekoliko godina uci u udjbenike kao veliki bosnjacki drzavnik.Pustite pevaljke, neka vriste, ucinite nesto za istoriju. Za ono sto je bilo da se ne zaboravi ili ono sto ce biti da Vas pamte. Ima li uopste ovde Srba?

alex miles

01.08.2013. 06:18

@zmaj - Bice da postoji jos po neki pop, koji je jos Srbin sa takvom lovom oko vrata u zlatu, pa nek on obnavlja crkvu. Na kraj krajeva, crkve pripadaju popovima kada su nove, a kada se raspadaju nece da cuju za njih. Popska posla !

Pihrmacha

31.07.2013. 07:14

Pa ovo je neverovatno koliko pogrešnih podataka u tekstu. Evo, proverite sami, zaista me mrzi da opovrgavam.

Srbijanac

31.07.2013. 08:19

Interesantna nadmorska visina - 1389 ... Kilometraza, bez komentara ... Obnova crkve, nikad. Nismo ni Hilandar obnovili od pozara... Cudan tekst kao i istorija.

Dragoljub

01.08.2013. 10:56

@Srbijanac - 37 godina pešačio 37 kilometara, nadmorska visina 1389.metara...

ličanin

31.07.2013. 12:08

Ma ovo je sramota, Tolke crkve i svetinje nam zjape porusene i zarasle u dracu. Jadni smo, uvjek smo bili sami sebi najveci neprijatelji uz sve objektivne okolnosti koje nam nisu isli na ruku. Pogledajte sad ovo, za sto godina sve nece ni znat da su u Krajini nekad Srbi izvjeli, tako isto i sa Kosovom i Crnom Gorom.

Zika

31.07.2013. 19:10

@ss - Hteli mi priznati ili ne, Turci su nase narode dobrano obogatili u kulturi. Mnogo bolje bi stajali svi da su ostali. Osmanlije su bili jaki u businessu i znali su se cenjkati.

Radule

31.07.2013. 20:40

@ss - Ali su nam ostavili mito i korupciju,jer je to normalno u muslimanskom svetu.

Марица Минић

19.06.2014. 18:56

@ss - Господине Жико, Бајо Ненадић је Србин, одведен од стране Турака као данак у крви(аџами оглан) и потурчен мимо своје воље, именом Мехмед Соколовић, потоњи Велики везир Османлијског царства. Градио је он, и многи други наше крви. А о бизнису Турака прочитајте мало у доброј литератури, кад већ заобилазите историјску, и већину информација стичете на интернету. За почетак, узмите "На Дрини ћуприја" Иве Андрића, па ћете видети ко су и какви бизнисмени и на који начин обогаћивали нашу културу.

slobodan

11.10.2014. 16:43

@ss - veoma je diskutabilno da li je odveden mimo svoje volje,s obzirom koliko godina je imao,ko ga je odveo i na ciju preporuku,ne bi bilo lose da i Vi procitate neke istorijske izvore

Kurtbeg

29.11.2017. 00:34

@ss - Bravo! Bajo je u Istanbulu vec imao strica koji je bio na poziciji drugog vezira. Husrev deli pasa Sokolovic. Adzamli oglan je kupljen od djece manjeg uzrasta. Bajo je imao nekih 16-17 godina. I Mehmed i Husrev su imali sinove po imenu Kurtbeg. Mehmedov sin je bio hercegovacki sandzakbeg a Husrevov sandzagbeg u Nigde kod Ankare i bio je izuzetan drug sa princom Selimom. Nije tacno da nema potomaka. Prezime Kurbegovic su potomci oba sandzakbega tj Mehmeda i Husrefa.

ona

31.07.2013. 20:00

Treba cesce pisati o ovakvim ljudima i dogadjajima. Ja ne znam, i nisam bas dobar poznavalc geografije, a posebno sada , posle ove deobe, kojoj teritoriji pripada mesto gde treba sagraditi crkvui, RS ili Bosanskoj federaciji, ali ako se mestani obrate nasem vladiki Grigoriju, za sigurno ce crkva biti obnovljena.

Ceca

31.07.2013. 22:12

Crkva koju je Mehmed Pasa Sokolovic podigao o kojoj smo ucili u skoli i posecivali je nalazi se u Polju kod Krajcinovica opstina Priboj i zove se SV.arhangel Mihail

Dragan

02.08.2013. 09:12

E da mi je neko rekao da sam potomak Mehmeda Paše Sokolovića, mislio bi da je lud. Moj otac je rođen na Ravancima, ali nikada mi to nije spominjao. Pozdrav svim Nenadićima sa Ravanaca od Dragana Nenadića iz Smedereva.

Milovan Cicvaric

22.11.2014. 22:33

@Dragan - Lupaju ljudi ! Vezir je roden u Pivi gde su ziveli Sokolovici . A otac mu posto primi islam odseli u Ravanca .

Bojan Ristovic

05.10.2013. 23:54

1. Ravanci su na oko 1250 m nadmorske visine 2. Resića Varda je planina iznad Ravanaca, koja je visoka 1389 m 3. Pošto poznajem teren, znam da od Ravanaca do Višegrada nema više od 15 km 4. Ravanci su na oko pola puta Rudo - Višegrad (ali ne magistralnog, već šumskog) 5. Ideja za obnovu (ponovno podizanje) crkve postoji, ali je u poslednje vreme zatajila Pozdrav

Milovan Cicvaric

22.11.2014. 22:31

Nije tacno da je veliki vezir NMehmed Sokolovic roden u Ravancima . Moji Cicvarici su sacuvali predanje da je odveden od nasih predaka Sokolovica iz Pive . Gde je i svoju zaduzbinu podigao mamastir Pivu . Otac mu se odselio u Ravanca posto je primio islam .