Vikipedija obeležava sto godina Prvog svetskog rata

B. Hadžić

11. 07. 2013. u 07:20

U susret stogodišnjici Prvog svetskog rata, on-lajn enciklopedija organizovala maraton u pisanju članaka na ovu temu. Poziv autorima da se oglase na temu svetskog ratnog sukoba

U KORAK sa svetom koji se uveliko priprema za obeležavanje stogodišnjice od izbijanja Prvog svetskog rata,naravno hoda i srpska "Vikipedija". Najveća onlajn enciklopedija organizovala je jednodnevni maraton na kojem je deset autora postojeći sadržaj dopunila sa 15 novih članaka o jednom od najvećih sukoba u istoriji čovečansta, koji je i počeo napadom na Srbiju.

Na ovaj način obeleženo je 99 godina od početka svetskog sukoba 1914, ali, kako je prostora za upotpunjavanje teme o Prvom svetskom ratu ostalo napretek, a vremena do stogodišnjice sasvim dovoljno, "Vikipedija" poziva sve korisnike da se pridruže i pisanjem tekstova sa referencama pomognu da se ova tema istraži iz svih mogućih uglova.

Inicijativu za maratonsko pisanje dala je "Vikipedija" iz Švedske, a pored nas, maratoni istim povodom su održani u Britaniji, Austriji, Belgiji i Holandiji - kaže Maljković.

Kako je "Vikipedija" slobodna enciklopedija koju svako može da uređuje, često se na ovaj sajt unose netačne i pristrasne informacije. Međutim, u slučaju tekstova o Prvom svetskom ratu, takvi članci su izostali.

- Zanimljivo da članci o ovom istorijskom događaju do sada nisu nailazili na veće izmene, ni na veće rasprave, što je slučaj u člancima o Drugom svetskom ratu, ili o poslednjim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Vikipedija je pre šest meseci napunila deset godina. U proteklom vremenu pristupilo joj je više od 100.000 članova. Na njenim stranicama objavljeno je 217.000 članaka što je u konkurenciji 284 jezičke verzije onlajn enciklopedije rangira na 29. mestu po obimu.

- Kada bi naš onlajn sadržaj otišao u štampu, "Vikipedija" bi imala skoro 50 tomova. To bi ujedno bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku - kaže Goran Obradović, predsednika ogranka zaduženog za promovisanje "Vikipedije".

U 12 godina postojanja svetske "Vikipedije", često su legitimitet i objektivnost objavljenih informacija dovođeni u pitanje. Kritičari postavljaju pitanje u kojoj meri su članci na "Vikipediji" relevantani i da li mogu biti oslonac budućim naraštajima u utvrđivanju istorijskih istina.

- U potpunosti je uređuju dobrovoljci koji rade onoliko koliko im je zanimljivo. Ona nema zaposlene, i niko nije plaćen da uređuje "Vikipediju" - priča Obradović. - To može da zvuči prilično neverovatno i kao "recept za haos", ali postoje vrlo efikasni mehanizmi koji iskusnim uređivačima omogućavaju da sadržaje koji su na bilo koji način neprimereni vrlo brzo i jednostavno uoče i odstrane.

HOBI SRPSKU "Vikipediju" aktivno uređuje od 30 do 50 ljudi iz svojih domova. Ova grupa svakodnevno piše članke, prati onlajn enciklopedije na drugim jezicima, ali i vodi računa da tekstovi koji nemaju reference, brzo budu uklonjeni sa sajta. Inače, niko od njih nije zaposlen, već "Vikipediju" uređuju iz hobija.

Ipak, na kraju razgovora Filip Maljković upozorava:

Uvek kažemo ljudima: nemojte nam nekritički verovati. Proverite reference i izvore na koje se poziva tekst.

NAJVIŠE ČLANAKA

SRPSKA "Vikipedija" ima više od 17 miliona pregleda na mesečnom nivou, što je svrstava na sedmo mesto po posećenosti sajtova u Srbiji. A od svih jezika u komšiluku, "Vikipedija" na srpskom je ubedljivo najveća.

- Prate nas Slovenci sa 136.000 i Hrvati sa 129.000, ali nije sve u broju članaka - kaže Goran Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije