SARAJEVO/VOTERLU - Mlada Bosanka Anesa Kajtazović nedavno je u američkoj državi Ajova pobedila republikanca Džona Rufa i tako postala gradonačelnik Voterlua iz reda demokrata.

Anesa je sa porodicom došla u Sjedinjene Američke Države 1997. godine, nakon što su ih više od četiri godine premeštali po različitim izbegličkim kampovima u nekoliko oblasti južne Evrope, piše "Dnevni avaz".

Po dolasku na američko tlo započela je redovno školovanje, završila srednju školu "Zapadni Voterlu", a zatim dobila diplomu specijaliste za javnu i poslovnu administraciju na Univerzitetu Severne Ajove.

U trci za gradonačelnika 24.godišnjakinja, koja potiče iz mesta Šumatac kod Velike Kladuše, pobedila je iskusnog političara i bivšeg gradonačelnika Rufa sa 59 odsto glasova, a lokalni listovi su pisali da se njen protivnik u trci za gradsku fotelju nije mogao suprotstaviti "šarmantnoj i ambicioznoj Bosanki".

S obzirom da u Voterluu živi veliki broj njenih sunarodnika, Anesina pobeda se slavila nekoliko dana, piše sarajevski dnevnik podsećajući da je ona već bila član Predstavničkog doma Ajove.