Obeležen Dan Dunava

S. BAJIĆ

01. 07. 2013. u 09:37

Više od 2.000 posetilaca obeležilo „Dan Dunava“ u sremskom selu Banoštor, uz čorbu, krofne, tamburaše, likovne kolonije, pecanje, fudbal i jahanje ponija

Bez Dunava, nas 1.000 stanovnika Banoštora, ne možemo ovde život ni da zamislimo. To kazuje Radivoj Rakić, predsednik sremskog sela u beočinskoj opštini, smeštenog između obronaka Fruške gore i desne obale Dunava, čiji su žitelji minulog vikenda na poseban način obeležili dan najveće evropske reke. Uz podršku komšija iz susednih mesta, Čerevića, Suseka, Luga, kao i „vikendaša“, jedinstveno, nizom zanimljivih manifestacija, okupili su više od 2.000 znatiželjnika, kao i goste iz Beograda, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Kikinde...

- Istina je, za nas reka znači život - ističe Rakić. - Zbog toga smo i proslavu obeležili radno, jednako kao i prošle godine, kada smo se sa istim ciljem okupili prvi put. Očistili smo priobalje uz pomoć velikog broja mališana i, naravno, mašina neophodnih za to.

Manifestacju su obeležili mladi i stari, sportisti, umetnici, a svi zajedno, ljubitelji prirode. Druženje je počelo u prepodnevnim časovima, kada su na delu bili najmlađi koji su prikazali znanje iz ekologije, a okončano u „sitne sate“ uz tamburaše, riblje specijalitete i čuveno domaće, banoštorsko vino, kada su se iskazali oni stariji.

- Najvažnije je da naša deca na svet gledaju sa stanovišta ekologije. Zato im moramo svakodnevno ukazivati na prednosti života u saradnji s prirodom i, naravno, bavljenja sportom. Veliku ulogu u tome odigrali su vaspitači, učitelji i nastavnici, koji su, bez obzira na činjenicu da je sada letnji rasput, okupili sve mališane- objašnjava Rakić.

SPORTOVI Kajakaši i veslači novosadskog Danubiusa i Vojvodine su posetiocima u centru sela uz obalu pokazivali prednosti sportova na vodi, zapaženi su bili i karatisti beočinskog Cementa, pecaroši su malo dalje zabacivali udice...

U ovogodišnjoj akciji čišćenja, međutim, bilo je mnogo manje posla nego lane, što govori da su efekti prošlogodišnjeg druženja imali i te kako uticaja. Čak ni visok vodostaj Dunava, koji je pre desetak dana preplavio deo obale u selu kao i kuće, nije uspeo da poništi učinak.

Zato je bilo više vremena za druženje i lepše aktivnosti. Mališani su učestvovali na likovnoj koloniji, slikali prirodu i reku, igrali fudbal, jahali ponije, pecali ... Udruženje žena je na licu mesta umesilo i ispeklo 1.000 krofni, pa poslastice nisu izostale.

Organizovano je i takmičenje u pripremanju riblje čorbe i paprikaša na kojem je učestvovalo 38 majstora kotlića, predstavnika ribljih čardi od Bačke Palanke pa do Čortanovaca. Oni su sve vreme imali podršku tamburaškog orkestra koji je imao binu na skeli na Dunavu.

- Sve se odvija na reci, dešavanja su, što se kaže, uobičajena, ali i atraktivna i želja je da se po tom receptu nastavi, jer ima mnogo zainteresovanog mladog sveta - ističe Vladimir Kažić, vikendaš iz Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije