Prota Marko Todorović: Sahranio sam kralja dva puta

Marko LOPUŠINA

nedelja, 02. 06. 2013. u 12:21

Прота Марко Тодоровић: Сахранио сам краља два пута
Prota Marko Todorović, iz Kadahija, držao opelo kralju Petru Drugom i kraljeviću Andreju u Americi i u Srbiji. Prvi put liturgiju služio u Americi u Libertivilu i Čikagu i sada na Oplencu

Iznenadilo me da država Srbija sahranjuje kralja Petra Drugog i članove porodice Karađorđević, jer bi to trebalo da učine Crkva i Kruna. Očigledno je da Karađorđevići i Patrijaršija nisu za to imali sredstava. Državna sahrana je bila dostojanstvena. Nije bila kraljevska, kako je to bilo 1970. godine u Libertivilu. Tada je u SAD na prvoj sahrani kralja Petra Drugog bilo 15.000 ljudi, koji su iskreno tugovali i plakali. Sada je na Oplencu bilo njih 10.000, koji nisu mnogo tugovali.

Ovim rečima nam je ukratko prota Marko Todorović, paroh crkve Sveti Nikola u Kadahiju, u Viskonsinu u SAD, opisao svoje utiske sa sahrane četvoro Karađorđevića u porodičnom mauzoleju, gde je sa patrijarhom Irinejom i sveštenstvom SPC služio liturgiju. Prota Marko je jedini sveštenik koji je dva puta držao opelo kralju Petru Drugom i kraljeviću Andreju. Prvi put u SAD 1970, odnosno 1990. godine i potom u Srbiji 26. maja 2013.

- Lično me prestolonaslednik Aleksandar pozvao na sahranu svog oca, majke, bake i strica da služim liturgiju, jer je želeo da mi izrazi zahvalnost što sam brinuo o kralju Petru Drugom i kraljeviću Andreju za njihovog života i smrti u Americi - objašnjava nam prota Marko.

RASKOLNIČKI POP Kada je 1966. godine u Kadahiju izabrana nova crkvena uprava, deo članova je bio protiv kralja. Prota Marko je tada sastavio zakletvu kralju Petru Drugom i tražio da je svi potpišu. Neki članovi uprave su se pobunili. Crkveni sud je poništio ovu zakletvu, a "Večernje novosti" su tada objavile tekst sa naslovom: "Raskolnički pop se zaklinjao kralju!"

Kraljevskom pozivu se rado odazvao, jer prota potiče iz monarhističke porodice. Njegov stric Milorad je bio kraljev oficir i četnički komandant, a ujaci zakleti monarhisti. Prota je rođen 1939. u selu Cvetulja u Rađevini, od oca Božidara i majke Milice, koji su imali još petoro dece. Majka mu je mlada umrla, brat od strica Slobodan je ubijen 1969. kao politički zatvorenik u zatvoru, a najstariji brat Miloš je otrovan u bolnici, jer nije hteo da bude član KPJ. Kada su komunisti njegovom ocu Božidaru, seoskom kmetu, naredili da odbaci ikone Svetog Petra i Pavla, sin je 1962. emigrirao u Italiju.

- Tata je hteo da budem sveštenik ili će me dati u muzičare. Kad sam dobio azil, u Parizu sam diplomirao teologiju. Nagrađan sam putovanjem u Švajcarsku, gde sam kod ruskog episkopa Antonija prvi put sreo kralja Petra Drugog. Oduševio me sjajnim srpskim jezikom, skromnim ponašanjem i otvorenošću. Kada sam prešao u SAD i postao sveštenik, učestvovao sam u organizovanju četničke organizacije "Kralj Petar Drugi", u proslavi svakog kraljevog rođendana i organizovanju banketa u njegovu čast. Dva puta sam 1968. i 1969. dočekao kralja Petra Drugog i ugostio u svojoj crkvi u Kadahiju. Kralj je bio skroman i ponosan narodni čovek. Kada su mu govorili da se zaposli da ima od čega da živi, odgovarao je: "Imam posao, ja sam kralj! I živeću od toga" - seća se prota Marko.

Sa ponosom priča kako je kralj Petar Drugi i u emigraciji bio zvanični predstavnik srpskog naroda. Govorio je u britanskom Parlamentu i američkom Kongresu. Bio je priman kako na dvoru britanske kraljice tako i kod američkog predsednika.

- Amerikanci su cenili kralja Petra Drugog kao monarha koji je odlučio da živi u njihovoj zemlji. Mediji su objavljivali redovno ne samo protokolarne vesti o službenim aktivnostima kralja već i reportaže o njegovom životu u Beogradu i na Oplencu. Tako sam, na primer, prvi put video kralja dok je bio dečak i igrao se na travnjaku ispred Kraljevskog dvora na Dedinju. Kada sam ovih dana posetio dvor nije mi izgledao tako veliki kao kad je kralj Petar Drugi bio dečak - kaže prota Marko.

A DA VRATIMO BROZA? Na državnoj sahrani na Oplencu prota Marko je imao priliku da razgovara sa predsednikom i premijerom. Tada je, kaže, obojicu hrabro pitao: - Sad kada smo naše Karađorđeviće vratili kući, što ne odnesete Josipa Broza iz Beograda u njegovu domovinu Hrvatsku? - Slažem se. Mogli bismo to da uradimo - odgovorio mu je Ivica Dačić. - Neka Tito, ipak, ostane ovde kod nas - nije se složio Tomislav Nikolić.

Priča da je kralj obilazio srpsku emigraciju svuda po svetu. Bio je čest gost srpskih eparhija, ali i kongresa Srpske narodne odbrane i udruženja Jugoslovenske kraljevske vojske i četnika. Neko vreme, šezdesetih godina, kralj nije imao status monarha, pa je, na primer, u Australiju putovao kao turista, a ne kao srpski zvaničnik i krunisana glava. Kada bi mu sin dolazio u SAD, kralj i prestolonaslednik bi odsedali kod pukovnika Nikole Stepanovića u Čikagu ili kod fabrikanta Petra Gajića u Kaliforniji. Petar Drugi je voleo da jede sarmu i pečenje. Rado je pio konjak i nije bio alkoholočar, kako su ga komunisti ogovarali. Bio je bolestan, ali je, svedoči danas prota, kralj to krio od prijatelja i srpske emigracije.

- Kralj je 1967. u Nici preživeo trovanje, koje mu je uništilo jetru. Nije preživeo presađivanje jetre i umro je u denverskoj bolnici 5. novembra 1970. Kraljević Andrej je umro 1990. u garaži svoje kuće u Kaliforniji. Sumnjalo se da je izvršio samoubistvo, ali je crkva dobila potvrdu da je imao infarkt. Obojica su umrli naglo i njihove sahrane smo morali brzo da organizujemo. Umesto krunisanih glava i državnika, na sahrane u Libertivilu i Čikagu stigli su telegrami saučešća mnogih državnika sveta - priča prota, koji je bio lično razočaran bojkotom kraljevske porodice.

I objašnjava tu situaciju:

- Pre četiri decenije bilo je Srba koji su se protivili sahrani kralja Petra Drugog kao federalca u manastiru Sveti Sava u Libertivilu. Njegov brat Tomislav kao član Slobodne crkve zabranio je kraljevom sinu Aleksandru i drugim raskolnicima da dođu na sahranu. Od porodice Karađorđević bio je samo kraljević Andrej. I danas se deo dinastije protivio sahrani kralja Petra Drugog u mauzoleju na Oplencu, jer, navodno, nisu ispoštovana prava naslednice princeze Ane Marije Karađorđević. I jer je kralj iz Amerike odnesen brzo i bez znanja srpske emigracije, koja ga je obožavala. Zato je deo emigracije u SAD razočaran i u dinastiju i u SPC - priznaje otac Marko.

U međuvremenu, protina porodica, supruga Ratka, ćerke Milica i Mileva i sin Lazar, ostala je odana i posvećena kralju Petru Drugom. Kada je kralj preminuo u Americi, protinica Ratka je pripremila žito za pokojnog monarha. Porodica je položila lep cvetni venac sa srcem na odar omiljenom kralju. Svake godine potom prota Marko i porodica su učestvovali na parastosu kralju Petru Drugom. I danas je otac Marko Todorović jedini sveštenik SPC koji se svakodnevno moli za Kraljevski dom i novog kralja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Miro Markovic

02.06.2013. 22:33

Hvala proti Marku na ovom svedocenju! Istina izlazi iz senke propagandi koje su komunisti sirili preko 60-tak godina protiv kralja Petra II i njegove porodice. Njihove laze i obmane su postale lakrdije koje su ih unistile, jer Bog ne voli lazi. Srbija mora da postane kraljevina, jer njena kraljevina je ukinuta posle rata laznim 'glasanjem', kojeg su ga komunisti orkestrirali. Oni su dobro znali da su lagali, dok je srpski narod bio iznuren ubijanjima i zatvorima od kriminalnih komunista.

Borislav

02.06.2013. 22:39

Veoma mi je drago sto je Kralj sahranjen na Oplencu. Imao sam cast da budem na kraljevom grobu u manstiru Svetog Save u Libertvilu a eto dobit cu sansu da opet odem na njegov grob. Inace Tomislav i nije priznat kod srba u americi ali ih razumem sto im je zao sto kralja vise nema medju njima.

Obilic

03.06.2013. 02:18

Pa dobro oce Marko, lepo je biti monarhista, ali nisi ti bio jedini svestenik, bilo je dosta monarhista sa druge strane, kao vojvoda Momcilo Djujic, prota Garic, prota Dragicevic itd. koji su bili izuzetno dobri svestenici, dobri ljudi, i posteni monarhisti. Citam ovo i ne mogu da verujem oce proto da nas jos delis na federalce i raskolnike, pa zar su nam jos potrebne podele na "monarhiste raskolnike" i monarhiste federalce". Zbog ovakvih podela mi gubimo svaki rat i svaki politicki duel.

andrej se ubio

03.06.2013. 13:03

Imao trovanje, otisla jetra, a nije pio nista sem konjaka i povremeno vode... Pitali ga sto ne radi da ima od cega da zivi i odgovor: imam posao, kralj sam... (opet taj konjak). Ovi popovi i ovi "kraljevi" su i dalje neprijatelji razuma i naroda.

vito

03.06.2013. 14:45

Zar je moguće da da će nam govoriti da smo opet oteli tuđe? J B Tita? Josipu B T je mesto u Kumrovcu. To treba dogovoriti sa Kumrovačkom turističkom agencijom.

Slobodan

03.06.2013. 16:10

@vito - Da,da,isto kao što je uradila turistička organizacija iz Topole