Stari vlasnici: Nećemo Kuću cveća u svom dvorištu

B. SUBAŠIĆ

27. 05. 2013. u 20:58

Potomci porodica Savčić i Acović ne odustaju od rezidencije u Užičkoj. Više od 150 zahteva za povraćaj imovine ali još ništa nisu dobili

VIŠE od 150 zahteva za povraćaj imovine konfiskovane posle Drugog svetskog rata, podneli su naslednici čuvenih beogradskih porodica Savčić i Acović, ali do danas ništa nisu dobili. Arhivskim dokumentima i tapijama oni godinama dokazuju svoje vlasništvo nad zemljištem, zgradama, fabrikama, bankama, rudnicima... Između ostalog, potražuju i 173 kuće i okućnice u Srbiji, među kojima je najpoznatija rezidencija u Užičkoj ulici 15 na Dedinju, gde su stanovali okupacioni i domaći vladari, od 1941. godine pa sve donedavno.

Kompleks vila i imanja na Dedinju, koje je tada bilo brdo pod vinogradima, počeo je da gradi čuveni inženjer i industrijalac Miloš Savčić, a nastavio je njegov zet arhitekt Aleksandar Acović. Savčiće i Acoviće je prvi na ulicu izbacio, u aprilu 1941. godine, okupacioni civilni komandant Srbije Franc Nojhauzer i uselio se u vilu. Uskoro mu se kao sustanar pridružio komandant Vermahta za jugoistok, general Aleksandar Ler. Krajem rata Nojhauzer je pokrao sav nameštaj i poslao ga u Nemačku.

- Kad su Crvenoarmejci 1944. oterali Nemce, komunistički general Peko Dapčević je, po sopstvenom svedočenju, vile „poklonio“ Titu za rezidenciju. Ubrzo je otimačina pokrivena rešenjem o konfiskaciji imovine - kaže beogradski kompozitor i muzičar Vladimir Lešić, opunomoćenik naslednika Savčića i Acovića, danas rasejanih širom sveta.

VRATIO DUG PRESTONICE SAVČIĆU je krajem 19. veka kralj dodelio specijalnu misiju da obiđe Evropu i sakupi podatke o modernoj industriji mesa, tada glavnom srpskom proizvodu. Za nekoliko meseci on je na beogradskom Dunavskom keju podigao modernu klanicu, a zatim i prvu industrijsku zonu u Srbiji. Postrojenja i vagoni hladnjače iz Savčićeve fabrike u Kruševcu omogućila su Srbiji da pobedi Austrougarsku u Carinskom ratu. Bio jedan od najuspešnijih beogradskih gradonačelnika. Kad je prezaduženom Beogradu tokom velike ekonomske krize 1929. zapretio bankrot, Miloš Savčić je sopstvenim novcem vratio dugove prstonice.

- Devedesetih su se u Užičku 15 uselio bračni par Milošević. Rezidencijalni kompleks je 1999. godine bombardovao NATO, ali su ga nove vlasti posle „petooktobarske revolucije“ obnovile. Kompleks je 2010. godine proglašen za rezidenciju tadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

Ni stari vlasnici ni njihovi naslednici još od 1941. godine nisu ušli na svoj posed. Na pitanje šta bi uradili sa svojim dvorištem na Dedinju, gde se nalazi i Kuća cveća, kada bi im ga država vratila, oni daju ironičan odgovor.

- Pozvali bismo komunalce. Zakon je jasan, pokojnici treba da počivaju u miru na grobljima, a ne u tuđim dvorištima. Naročito kad je reč o Titu. Moja baka sećala se vagabunda koji je pre rata dolazio u komšiluk kod Ribnikara sa „dve sumnjive ženske“ zagledajući često našu kuću. Posle „oslobođenja“ ona je u maršalu Titu prepoznala „onog probisveta“ - otkriva Lešić.

On naglašava da je baš njegov slavni pradeda inženjer Miloš Savčić, jedan od utemeljivača industrije u Srbiji, „odgovoran“ za nastanak rezidencijalnog kvarta Dedinje.

- Dvadestih godina prošlog veka rešio je da podigne kuću daleko od gužve tadašnjeg gradskog centra. Odabrao je breg Dedinje usred nepreglednih vinograda. Pored svog, ostavio je jedan plac za miraz mojoj baki koja se udala za čuvenog arhitektu Acovića, koji je na tom placu u Užičkoj 15 napravio čuvenu i zlosrećnu vilu - kaže Lešić.

Posle Savčića i Acovića i drugi viđeni Beograđani počeli su da dižu vile na Dedinju, sve do danas. Vladimir Lešić dokazuje da su mnoge zgrade podignute na placevima njegove porodice.

- Ako su se oko ičega složile sve vlasti na ovim prostorima od 1941. do danas, to je da mojoj porodici ne vrate imovinu - kaže on.

Iako zvuči neverovatno, preci našeg sagovornika su decenijama istovremeno nosili priznanje žrtava fašističkog terora i osudu kao narodni neprijatelji - kolaboracionisti.

- Među prvih sto talaca koje su Nemci uhapsili u Beogradu i bacili u logor dve trećine bili su članovi moje porodice, a ostale su izbacili na ulicu. Iste ljude su komunisti 1944. osudili, oduzeli im svu imovinu i uselili se u njihove kuće, umesto nacista - nabraja Lešić.

On s ponosom kaže da je njegova porodica sada konačno rehabilitovana i nada se ispravljanju istorijske nepravde. Za to je, po njegovim rečima, neophodno promeniti Zakon o restituciji.

- Sadašnji je diskriminatoran i nepravedan prema mnogim naslednicima, ali to nije čudo jer su ga pisali eksperti koji su potomci Titovih kadrova, koji su otimali imovinu i 1945. i u kriminalnoj privatizaciji. Ipak, verujem da je pravda, ma kako spora bila, ipak dostižna - zaključuje Lešić.


ODBIO AJFELA

MILOŠ Savčić, utmeljivač velikog bogatstva, još kao briljantan student tehnike u Minhenu bio je angažovan da trasira bavarske železnice, a čuveni Ajfel ga je pozvao da učestvuje u izradi tornja u Parizu. Međutim, mladi inženjer nije video budućnost u Nemačkoj, iako je tu započeo blistavu karijeru i oženio se. Sa suprugom koja je prešla u pravoslavlje vratio se u Srbiju, na odsluženje vojnog roka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

Dragan

27.05.2013. 21:23

Kakav komentar,bez komentara sam,tolike godine borbe sa neoborivim dokazima o vlasnistvu i nevredi.Pa dansnja vlast tvrdi da je sudstvo nezavisno pa izvolite donesite presudu o povracaju imovine.Voleo bih da istrajete u toj vasoj borbi.Zelim vm puno zdrvlja i uspeha.

zoks

27.05.2013. 22:41

@Dragan - Dragan,i dalje su ostaci komunizma vrlo jaki nazalost u Srbiji!I danas imas pola Srbije koja je spremna da radi i uradi ono sto su komunisti uradili,pobili svu srpsku elitu,posle Drugog svetskog rata,a sve da bi se degradirani komizam uspostavio!Opet bi oni zarad bratstva i jedinstva klanicu Srba otvorili,i ni malo se ne bi stideli zbog toga ,jer se naravno ljudsko bice samo moze stideti!

mimi

28.05.2013. 22:51

@Dragan - lopovi bezite u misije rupe . vazi za stare do 1941 i nove od 1980 .zaradili svi kao miskovici posteno pa traze sad povracaj.. narod ce vam suditi .

King 7

27.05.2013. 21:27

Podrska potomcima opljackanih porodica u vracanju svoje imovine i sklanjanju groba Srpskog neprijatelja iz Srbije

Marija

27.05.2013. 21:28

Svaka cast. Konacno da se neko javi od njih. Ja ovo prvi put citam i nisam ni znala da je to moguce tj.da je Kuca Cveca tudj plac. Borite se i dalje za svoje pravo da povratite imovinu, samo istrajno. Boze kako smo mi bili napredni, pametni, puni volje i energije, najbolje Skole smo imali, najbolja Preduzeca, dosta Akademika, Doktora, Profesora, Naucnika itd.itd,itd. Mnogo nas je komunizam unazadio ali mnogo, namerno je sve to radjeno da bi se iskorenio srpski um i srpski narod !

vito

27.05.2013. 21:46

Pošteno je da se posmrtni ostaci Josipa Broza predaju građanima Kumrovca. Zašto je to tako teško prihvatiti. Zašto da nam opet kažu da smo uzeli nešto što nam ne pripada. Što je tuđe.

Srbija

28.05.2013. 07:29

@vito - Vito ja se potpuno slazem sa tobom!!!!!kaze stara poslovica da se svaki zec vraca na mesto rodjena!!!Pa tako i Josip Broz nazad u svoje "rodno mesto"

Zika

28.05.2013. 16:00

@vito - Njega treba transportovati u Austriju od kud je i doso. To je mutna utvara. Vukodlak svoje vrste.

Branko

27.05.2013. 22:21

Nema panike, neka se sve reši u narednih par godina. Potrebno je definitivno utvrditi gde će "zemni" ostaci pokojnika počivati. Ne otezati kao što je se to dešavalo sa uvaženom porodicom Karađorđević. Ako se utvrdi da je i Broz sahranjen "u rasejanju" i to tamo gde ga ljudi ne žele, neka slobodno "dođe" kod nas u Ljubljanu, na Žale.

Jabre

28.05.2013. 09:54

@Branko - Prvo zabosti jedan glogov kolac a onda zapaliti telo i baciti u more ko Bin Ladena i Hitlera da mu se vampirski podmladak ne okuplja.

Borislav

28.05.2013. 23:22

@Branko - Jao Branko ajde bre pokreni tu akciju jer njemu bi stvarno bilo lepo tamo na Zalama u njegovoj dezeli.

Vlad

27.05.2013. 23:50

@bole - Doprinos vojvođanskih Nemaca nacistima, dobrovoljci : Wafen SS - 21,500 folksdojčera Prinz Eugen - 21,102 folksdojčera. Sa mobilisanima, broj folksdojčera u Hitlerovim oružanim snagama popeo se na 100.000, Pošto je Nemaca u vojvodini je bilo manje od 500.000 ispostavilo se da su dali više vojnika Hitleru nego u bilo kojoj drugoj okupiranoj oblasti. Upravo su folksdojčeri činili najveće zločine nad Srbima. Pa ti sad vraćaj...

Kosta

28.05.2013. 07:23

@bole - @bole 27. maj 2013. 22:52 #2488958 Какве везе има имовина српских домаћина са фолксдојчерима који су масовно били у "Принц Еуген" СС дивизији или је вама црвенима једино важно да задржите отету имовину под било каквим изговорима?

srboje

28.05.2013. 13:36

@bole - i marikanci da vrate zemlju indijancima, i spanci da se isele iz cele juzne i centralne amerike, i turci da vrate srbiji bosfor i grci severnu grcku ili da se srbija vrati osmanliji, pre ce to ipak zov krvi je najjaci

BOX

27.05.2013. 23:39

Potomci prastarih proletera na ovu glupost kažu "Hoćemo da nam se isplazi nadoknadfa od ovezelenaško mafijaške buržoazije koja je gradila sebi vile u kraljevini Jugoslaviji i Srbiji krvlju i znojem naših očeva ,dedova i pradedova !"

Vlad

28.05.2013. 08:22

@BOX - Drugovi proleteri zašto niste sačuvali vašu SFRJ? Zašto ste na čelu s vašim firerom Titom i ostalom avangardom radničke klase i sami sebe opljačkali? Znate li zašto su srpski socijalisti bili kod Draže u štabu i vladi? Zato što su komunisti bili obični teroristi, ubice, koje Srbija nikad nije želela ni trpela. Komunizam se u Srbiju podmuklo ušunjao iza gusenica tenkova Crvene armije

Milutin

28.05.2013. 09:11

@BOX - Ala je lepo biti glup! Ti, tvoji proleteri, da su hteli raditi imali su gde i bilo im je placeno! Bio sam sa covekom koji je pred smrt zazalio za Kraljevinom Jugoslavijom jer je, iako je bio kovac, bio postovan I klanjali su mu se na ulici. Rekao mi je da su zanatlije, ucitelji i popovi bili najpostovaniji u to vreme a kada su dosli tvoji proleteri ni radnici ni ucitelji, a o popovima da ne govorim bili su ljudi sa dna!

srboje

28.05.2013. 13:20

@BOX - popovi su za vekiko postovanje,zato sad kad se vratio princ voze se u bliniranim audi nose hugo boss i sodomisu nad decom, to je za postovanje, zaboravio si da pomenes grand show i farmu velikog brata i ostale stvari od znacaj u srbiji

Borislav

28.05.2013. 23:19

@BOX - Pa u vreme komunizma i proleterstva su samo istaknuti drugovi uzivali u kavijaru, druzenju sa lepim devojkama i glumicama. Veliki brat i Farma su sica za za zurke koje su proleterci pravili. Pogledaj samo koliko je taj vas velikan potrosio na dovodjenje poznati dama u Jugoslaviju.

Logic

28.10.2013. 01:49

@BOX - Žao mi je što moram da ti kažem da grešiš, Milutine: Među "proleterima" bilo je i "crvenih popova" , a posle rata, poprilično i raspopa. Postajali "profesori" ruskog jezika i dobijali druge funkcije da budu primer ideološki ispravnog odricanja od crkve, tj religije.

che

28.05.2013. 08:58

@ - MARIJA TVOJ KOMENTAR JE SMESAN,KAko je moguce onda da ako smo imali toliko vidjenih preduzetnika,naucnika,firmi i akedimika da smo bili na samom dnu liste po bdp-u i nac.dohotku. Postojali su tajkuni kao i danas i veliki broj sirotinje.

Немања

28.05.2013. 09:48

Прво нека утврде како је неко после три рата у коме је изгинула половина становништва,успео да се за десетак година толико обогати.Ако је све било редовно,нека враћају.

zoks

28.05.2013. 16:46

@Немања - Nemanja,koja 3 rata?Pa to je sticano godinama,a ne posle 3 rata!Posle Drugog rata su im komunjare sve pokrale i pobile im gazde svih gazdinstava!Retki su se spasili!Kako ces najbolje manipulisati sa narodom nego kad ih obezglavis?Kao sto su komunjare obezglavile srpski narod i unistile ono sto je godinama stvarano?

Miro Markovic

01.06.2013. 06:41

@Немања - Miro Markovic @zoks. Dao si odlican komentar. Komunjare su koristile stari podmukli turski nacin kontrole na Srbima. Naime, pre nego sto je Djordje Petrovic poveo narod u Prvi srpski ustanak, beogradski pasa sa dahijama je naredio da se svi srpski knezovi pogube, jer su verovali da ce time da obezglave narod. I uspeli su, ali samo donekle. Tako su i komunisti uradili. Sve vidjenje porodice su poubijali i konfiskovali njihova imanja. I jos ih ne vracaju, iako je komunizam propao prso kao zvecka.

radojko

27.10.2013. 21:35

@Немања - Nemanja je dao normalan komentar ,e vi posto ne mozete malo da razmislite odmah napadate.Pitanje glasi kako neko ko se tek oslobodio od Turaka i posle u narednih 30 tak godina ima ratove protiv Turaka,Albanskih plemena,Bugarske pa prvi svetski rat moze u tom periodu da se obogati?Posteno?Tako su se i Americki Jevreji obogatili posle ovih ratova u svetskim okvirima i to je valjda svima jasno.Ovi nasi u srpskim manjim okvirima.Razmislite malo o tome...

srboje

28.05.2013. 13:17

i za 100 godina ce miskovicevi i djilasovi naslednici u beogradskom pasaluku,nezavisnoj vojvodini i velikoj albaniji da traze restituciju jer su njihovi pretci isto tako stekli posteno i mukotrpno kapital a onda im ovi zli politicari uzeli

dragutin karlovacki

28.05.2013. 21:58

@srboje - Pre nego sto postavis komentar procitaj tekst a ne ovako lupaj glupaj

RavnogoracBg

28.05.2013. 22:40

@srboje - Naslednici ne bi trebali da gube vreme sa "crvenim sudijama" nego pravo u Strazbur! A vi "druže" Srboje, nemojte da upoređujete današnje "drugove tajkune" ( svi redom iz KPJ) sa predratnom gospodom. Današnji ni porez ne plaćaju, novac iznose napolje, za sobom ništa ne ostavljaju a predratna gospoda je sagradila sve centre svih srpskih gradova. Samo malo podiginite glavu dok hodate pa pročitajte na fasadama "zadužbina ovog i onog" itd. To je i jedino lepo što srpski gradovi imaju.

ranko75

24.09.2013. 07:32

@srboje - E ne moze,svi bitako,ali u Strazburg se moze tek posto se prodju crvene sudije. Takav je zakon.

Borislav

28.05.2013. 23:14

Svaka cast "pokojnici treba da počivaju u miru na grobljima, a ne u tuđim dvorištima". Coveka treba sahraniti na groblju kod njegovih predaka u Kumrovcu.

Miro Markovic

01.06.2013. 06:33

@Borislav - Miro Markovic. @Borislav. Da li si ti siguran da Tito ima bilo koje pretke u Kumrovcu? Mozes li da to dokazes ili samo predpostavljas? Hitlerov minister propagande, Gebels, je govorio da ako se "laz ponovi 1,000 puta, ona postaje istina". Po ovoj teoriji Gebelsa, Tito je iz Kumrovca, ha ha ha! U Srbiji se samo kriminalci, ubice, nedonoscad, "kopilad", i domace zivotinje sahranjuju u dvoristu, ili oko kuce, jer posteni narod ne dozvoljava da se oni sahranjuju na zajednickim grobljima. Jasno?

Ruben Lonuestro

29.05.2013. 16:15

Tuzite komunisticke lopove evropskom sudu za ljudska prava u Strasburgu ; i proces restitucije ce biti i te kako ubrzan.

Nikola

28.10.2013. 00:37

Nece se oteto vratiti, dok potomci crnogoraca licana bosanaca i ostalih dosljaka ne prestanu da vode politiku protiv srpskog naroda. Srbi zaboravite nasledje te nakaradne jugoslavije, okrenite se sebi i prestanite da verujet e u bajke. Pobili su ugledne clanove drustva i unazadili nas za 300 godina!!!