POSLEDNjI jugoslovenski kralj, Petar Drugi Karađorđević, njegova majka kraljica Marija, supruga kraljica Aleksandra i brat, princ Andrej Karađorđević, sahranjeni su u nedelju u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Svetu liturgiju služio je patrijarh SPC Irinej sa sveštenstvom, u prisustvu državnog vrha Srbije, članova porodice Karađorđević, predstavnika kraljevskih porodica iz sveta, diplomatskog kora, verskih zajednica i drugih zvanica.

Predsednik Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik RS Milorad Dodik i princ Aleksandar Karađorđević položili su vence na kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđevića. Taj kovčeg su u porodičnu grobnicu uneli pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja “Kraljevina Srbija”.

Reka ljudi iz čitave Srbije u nedelju ujutro je pešice iz Topole izašla na vrh Oplenca, pred Crkvu Svetog Đorđa, da prisustvuje državnoj sahrani četvoro Karađorđevića. U porti hrama i u dvorištu zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića okupilo se oko 10.000 vernika i poštovalaca loze Karađorđevića.

Tačno u devet sati, na četiri kovčega Karađorđevića u crkvi stavljene su kraljevske insignije, kruna, skiptar i šar, a na odar kraljice Marije stavljena je zlatna dijadema, koju je ona dobila od kralja Aleksandra kao poklon za venčanje i koja se čuva na Oplencu u mauzoleju.

Šta se sve događalo na Oplencu iz minuta u minut čitajte OVDE

U 9.45, kada je patrijarh srpski Irinej kročio u portu crkve u pratnji dvanaest arhijereja SPC, oglasila su se zvona oplenačke crkve. Dvadeset minuta kasnije, prestolonaslednik je dočekao predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivicu Dačića, premijera RS Milorada Dodika i sa njima ušao u hram. Narod ih je sa cvećem i zastavama u rukama pozdravio uzvicima:

- Živeo predsednik! Živeo kralj!

Posle liturgije, samo u prisustvu članova porodice, zemni ostaci četvoro Karađorđevića svečano su položeni u kriptu u Crkvi Svetog Đorđa. Kralj Petar Drugi i njegova supruga Aleksandra, jedno kraj drugog, a kraljica Marija uz kralja Aleksandra Karađorđevića.

Patrijarh srpski Irinej pozdravio je sve prisutne i naglasio da smo svedoci ispravljanja velike istorijske nepravde, koja je vapila sa neba.

- Ovo je veliki događaj za dom Karađorđevića i velika sreća za srpski narod. Ovime će deca i narod naučiti velike lekcije rodoljublja - rekao je patrijarh Irinej.

Prestolonaslednik Aleksandar je uzbuđenim glasom rekao:

- Ispunjen je zavet kralja Petra Prvog da svi članovi kraljevske porodice počivaju u zemlji Srbiji. Ispraćamo moje pretke, čija je sudbina kroz istoriju bila tesno povezana sa sudbinom naroda. Predugo je trajalo njihovo lutanje i izgnanstvo. Danas su ovde na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima.

Predsednik Vlade Ivica Dačić apelovao je na nacionalno jedinstvo i pomirenje:

- Ovime je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške.

- Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna - podsetio je premijer, koji je istakao da je i njegovo prisustvo sahrani doprinos nacionalnom pomirenju između onih koji su u prošlosti bili na jednoj ili na drugoj strani.

Njihove reči bile su propraćene aplauzima i uzvicima: “Živeo kralj”.

SVETSKE DINASTIJE MEĐU predstavnicima kraljevskih porodica iz inostranstva, na državnoj sahrani bili su car Simeon i kraljica Margarita iz Bugarske, kralj Konstantin i kraljica Ana Marija iz Grčke, prestolonaslednica Margarita i princ Radu iz Rumunije, nadvojvoda Šandor i nadvojvotkinja Herta iz Austrije, šeik Abdula bin Hamad al Kalifa od Bahreina, Margraf i Margrafina od Badena, princ Mabndla Dlamini od Svazilenda, princeza Ira fon Firstenberg i princ Pjer de Arenberg.

ZVIŽDUCI

KADA je premijer Ivica Dačić započeo svoj govor, u kome je izrazio zadovoljstvo time što je Vlada Srbije omogućila povratak zemnih ostataka Karađorđevića u Srbiju, čime je sklopljen poslednji mozaik istorije naše dinastije i naroda, veći broj monarhista i ravnogoraca dočekao ga je zvižducima i uzvicima nezadovoljstva. Tako je dočekan i predsednik Tomislav Nikolić. I dok je Dačić pokušao jačim glasom da nadglasa nezadovoljnike, Nikolić im je rekao:

- Smirite se, pred crkvom smo!


KARAĐORĐEVIĆI NA OKUPU

SAHRANA četvoro Karađorđevića okupila je gotovo sve članove kraljevske porodice. Bili su prisutni: prestolonaslednik Aleksandar, princeza Katarina, prinčevi Petar, Aleksandar i Filip, princeze Jelisaveta, Linda, Katarina, Brigita i Lavenija, prinčevi Nikola, Mihajlo, Đorđe, Vladimir, Dimitrije, Sergije i Dušan. Sa strane princeze Katarine bili su njena sestra Beti Rumeliotis, sin Dejvid Endrjuz sa suprugom, kćerka Alison Endrjuz sa sinovima Nikolasom i Majklom.

********************

PREDSEDNIK NIKOLIĆ: NE SMEMO DA DOZVOLIMO PODELE

SRPSKI narod ne sme više sebi da dozvoli podele i nepravdu, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sahrani članova porodice Karađorđević.

- Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas. Zavade i progoni nastavljeni su i po završetku Drugog svetskog rata, i mnogi građani su i u miru doživeli tragičnu sudbinu: neki su streljani bez suđenja, za neke je suđenje služilo samo da bi se izrekla unapred pripremljena presuda. Te patnje je, na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj meri, doživela svaka naša porodica, pa i porodica borca za slobodu i oca moderne Srbije: velikog vožda Karađorđa Petrovića.

Predsednik je rekao da su drugi narodi sa pravom postavljali pitanje: kakva je to Srbija u kojoj potomci onog koji se za nju borio, obnovio je, unapredio, nemaju prava, bar kao ostali građani, kako to da su lišeni državljanstva, imovine, časti, čak i drevnog prava da im srpska zemlja pruži zaštitu posle smrti.

- Neki od nas su se pitali: šta stoji iza svega toga? Možda strah od srpskog bunta u borbi za pravdu? Ili strah od toga da se ujedinjeni borimo za ono što je naše? Ili možda strah da nove vođe neće dostići popularnost kralja Petra Prvog? Mi više sebi ne možemo, ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci, koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu - rekao je Nikolić, i dodao:

- Zato mi danas na grobu vožda Karađorđa, u ovoj divnoj crkvi, zadužbini-mauzoleju, ispravljamo veliku nepravdu. Otklanjajući posledice strašnog greha koji je počinio neko pre nas, činimo još jedan korak ka jedinstvu, kako bismo krenuli putem velikih naroda, za kojima ne smemo da zaostajemo ni u čemu.