Ostaci kraljevića Andreja stižu u Srbiju

V. MIJATOVIĆ

utorak, 14. 05. 2013. u 11:07

Остаци краљевића Андреја стижу у Србију
Princ Andrej, poslednji Karađorđević sahranjen u inostranstvu, u sredu u Beogradu. Državnom sahranom 26. maja ispunjava se zaveštanje kralja Petra Prvog

I poslednji Karađorđević koji je počivao u inostranstvu u sredu se vraća u Srbiju. Zemni ostaci kraljevića Andreja Karađorđevića oko 14 časova stižu na beogradski aerodrom. Večni mir, onako kako je to zaveštao kralj Petar Prvi, naći će 26. maja na Oplencu, kada će uz državne počasti biti sahranjeni i njegov brat kralj Petar Drugi i kraljice Marija i Aleksandra Karađorđević.

Najmlađi sin kralja Aleksandra i kraljice Marije do sada je počivao na groblju u Ilinoisu u Sjedinjenim Američkim Državama. Telo će biti ekshumirano po odobrenju Okružnog suda Grej Lejka u Ilinoisu i preneto u kraljevsku Kapelu Sv. Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde će biti izloženo do državne sahrane na Oplencu.

Na aerodromu zemne ostatke princa Jugoslavije sačekaće njegova deca princ Dimitrije i princeza Lavinija sa svojim sinom Lukom Pričardom, prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, princeza Jelisaveta, episkop hvostanski Atanasije i profesor Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije. U 15 sati opelo u kraljevskoj kapeli služiće patrijarh srpski Irinej.

- Ovo je poseban, istinski emotivan i značajan događaj, ne samo za nas, decu kraljevića Andreja i kraljevsku porodicu već i za srpsku naciju i Srbe u rasejanju - kaže princ Dimitrije. - Povratkom našeg oca ispraviće se istorijska nepravda. Našem voljenom ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu, za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima u kraljevskom mauzoleju na Oplencu. Samo ujedinjenjem svih predaka od Karađorđa do današnjih generacija u njihovom svetom večnom konaku, što je zaveštanje kralja Petra, mogu da budu zaceljeni ožiljci bolne prošlosti.

Najmlađi sin suverena Jugoslavije Aleksandra nije dočekao priliku da se vrati u svoju zemlju za čime je, kao i ostali Karađorđevići, čitavog života patio. Princ Andrej rođen je 1929. godine na Bledu u Sloveniji. Imao je svega pet godina kada je u Marselju ubijen kralj Aleksandar. Njegov najstariji brat tada je, uz namesništvo, zauzeo svoje mesto na jugoslovenskom prestolu, a Andreja i srednjeg brata Tomislava majka je odvela u Englesku. Kada je porodici zabranjen povratak u otadžbinu, Andrej je ostao u Velikoj Britaniji, gde je diplomirao na Kler koledžu na Kembridžu. Izgradio je uspešnu karijeru kao broker za osiguranja.

U braku nije bio tako uspešan. Ženio se tri puta. Prvi put se venčao sa princezom Kristinom od Hesa, i u tom braku dobio je dvoje dece - Tatjanu i Kristofera. Druga žena bila mu je princeza Kira od Lojningena, sa kojom je dobio kćer Laviniju Mariju i sinove Vladimira i Dimitrija. Najviše pažnje u javnosti izazvao je njegov treći brak sa Milicom Anđelković, koju mnogi smatraju najkontroverznijom princezom dinastije Karađorđević. Prijateljica kralja Petra Drugog, pre nego što će se venčati sa njegovim mlađim bratom, bila je udata za američkog lekara kineskog porekla Frenkija Loua. Tada je i uzela ime po kojem će ostati zapamćena u narodu - Mici Lou. Andreja je upoznala na Petrovoj sahrani. Venčali su se uprkos protivljenju princa Tomislava, a ime je promenila u Eva Marija Karađorđević.

Kraljević Andrej nađen je mrtav u svom autu 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji. Lekari su zaključili da je umro od srčanog udara.

Povratkom princa Andreja u otadžbinu biće stavljena tačka na simbolično okupljanje članova vladarske dinastije kojima je sudbina namenila da život provedu rasejani po svetu. Sve do prošle godine srpski i jugoslovenski vladari i članovi njihovih porodica počivali su u Americi, Engleskoj, Švajcarskoj i Grčkoj. Prvi korak ka ispunjenju zaveštanja kralja Petra Prvog načinjen je u oktobru prošle godine kada su u otadžbinu doneti posmrtni ostaci kneza Pavla, knjeginje Olge i kneževića Nikole. U januaru pridružio im se i kralj Petar Drugi. Najzad, ovog meseca preneti su i posmrtni ostaci kraljica Marije i Aleksandre.TOMISLAV SE JEDINI VRATIO

PRINC Tomislav Karađorđević bio je prvi član kraljevske porodice koji se trajno vratio u Srbiju i jedini sin kralja Aleksandra koji umro na tlu svoje otadžbine. Od 1992. godine živeo je na Oplencu i bio je veoma popularan u narodu. Naročito zbog čestih obilazaka srpskih boraca u Republici Srpskoj i Srpskoj Krajini kojima je sa svojom suprugom, princezom Lindom, nosio pomoć. Zemlju nije napustio ni kada mu je zbog teške bolesti ponuđeno lečenje u inostranstvu jer je u to vreme NATO počeo bombardovanje Srbije. Obilazio je bombardovana mesta i delio sudbinu naroda. Umro je 2000. godine i sahranjen je u porodičnoj kripti na Oplencu, gde će mu se 26. maja pridružiti i braća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

NS

14.05.2013. 19:22

@gradjanin Republike - Kakav prostacki komentar, Brzozu nije smetalo da uzme nakit i ordenje te "kuvarice" i drzi ga kao licno vlasnistvo!

alex miles

16.05.2013. 06:52

@gradjanin Republike - Predpostavljam da ima skolu zavrsenu u krevetu. U ta vremena to je bilo u "modi". Zurke su im bile glavni posao.

Srbija

24.05.2013. 19:41

@gradjanin Republike - Vazno je da gradjanin republike ima dobro obrazovanje!?!?

Darius

14.05.2013. 15:20

Cini mi se da je ova nasa Srbija veoma bogata zemlja cim se razmece vracanjem u otadzbinu ovi narodnih izdajnika koji nikada prstom nisu mrdnuli da pomognu srbiji.Imala bi srbija i na humanije mesto da da te pare nap. deci kaja nemogu da zive dalje bez transplantacije nekog organa jer nema za to para.Ovi su umrli pa neka budu tamo kao i hiljade srpskih vojnika koji su poginuli od srbije do Krf-a braneci srbiju i nikad nisam cuo da je ijedan vracen i pocasno sahranjen u domovini.SRAMOTA!

Miro Markovic

14.05.2013. 18:25

Dobro dosao kuci, dragi kraljevicu Andreja! Cestiti Srbi nikada nisu zaboravili tvoju plemenitu porodicu. Zivo pamcenje, skrivena ljubav i postovanje prema svima Karadjrodjevicima komunisti nikada nisu mogli da izbrisu iz srca pravoslavnih Srba. Sve je sada drugojacije nego kada si ti bio medju nama pre II Sv. rata. Mnogi su otisli Bogu na istinu. Jos vice njih su komunisti poubijali ali nisu mogli da ubiju pravdu, koja je najzad dosla. Pocivaj u miru medju svojima na Oplencu u srcu Srbije!

građanin

14.05.2013. 22:44

Која је обавеза ове земље да плаћа приватне трошкове њених добро стојећих грађана? Маните се тога,боље да се тим новцем спаси бар један једини млади живот,толико је деце и омладине болесно без могућности да плати лечење у иностранству које би им спасило живот?

Milan

15.05.2013. 11:20

To je srce kraljice Marije od Rumunije, majke nase kraljice Marije od Jugoslavije. Molim, prvo se dobro informisite pre nego sto objavite tekst.

alex miles

16.05.2013. 06:49

Dokle cete vise da nas smarate sa tim kostima kojekoga. Koga to uopste vise i interesuje. Srbija je prepuna kojekakvih kostiju, pa sada jos i ovo. Dosta vise !

+ Nnikola S Munjas BA

17.05.2013. 21:35

++ vjecnaja pamjat - porodici karadjordjevic srbije - yu ++