U Srbiju stigla kraljica Aleksandra

V. MIJATOVIĆ

09. 05. 2013. u 15:59

У Србију стигла краљица Александра
Posmrtni ostaci Aleksandre Karađorđević, supruge kralja Petra Drugog, dopremljeni u Beograd. Zajednička sahrana kralja Petra II, kraljica Marije i Aleksandre 26. maja na Oplencu

PREKRIVEN grčkom zastavom, u četvrtak oko 15.30 u Beograd je stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Aleksandre Karađorđević, poslednje kraljice Jugoslavije i princeze Grčke i Danske. Žena kralja Petra Drugog pridružila se svom suprugu i svekrvi kraljici Mariji u kraljevskoj kapeli na Dedinju. Zajedno sa njima biće sahranjena uz državne počasti 26. maja u mauzoleju na Oplencu.

Kovčeg sa zemnim ostacima kraljice Aleksandre iz Atine su dopratili prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, visoki izaslanik Ministarstva inostranih poslova Grčke, ambasador Dionizis Kodelas i ambasador Srbije u Atini Dragan Županjevac. Na aerodromu su ih sačekali savetnik predsednika Srbije, profesor Oliver Antić i episkop hvostanski Atanasije. Mladići obučeni u šumadijsku narodnu nošnju dočekali su kovčeg na aerodromu i zastavu grčke zamenili su srpskom trobojkom.

Posmrtni ostaci kraljice Aleksandre potom su preneseni u kraljevsku kapelu gde je opelo služio patrijarh srpski Irinej.

- Srbija je konačno dočekala da pozdravi svoju kraljicu Aleksandru - kazao je patrijarh. - Sigurno je da joj je bila velika želja da živi u ovoj zemlji, ali joj to nije bila sudbina. Ovim svetim činom ispravljena je velika istorijska greška.

ISPUNJENO ZAVEŠTANJE PRINC Aleksandar Karađorđević je rekao da je dolaskom njegove majke u Beograd došao još jedan veliki dan za kraljevsku porodicu. - Moja majka udala se za mog oca dok je on bio u izgnanstvu za vreme Drugug svetskog rata, delila je sa njim tragediju nasilne odvojenosti od sopstvene zemlje i naroda - kazao je prestolonaslednik. - Uskoro će oni ponovo biti zajedno u večnom prebivalištu na Oplencu i tako ispuniti zaveštanje mog pradede kralja Petra Prvog, da svi članovi porodice Karađorđević budu sahranjeni na jednom mestu.

Nekoliko stotina građana čekalo je u kraljevskom kompleksu na Dedinju priliku da se pokloni poslednjoj kraljici, vladarki Jugoslavije koja nikada nije bila u svojoj zemlji. Profesor Oliver Antić rekao je da je proterivanjem kraljevske porodice posle Drugog svetskog rata i čak uskraćivanjem mogućnosti da budu sahranjeni u svojoj zemlji, učinjena velika nepravda i greh prema ocu Srbije - Karađorđu.

- Pružila nam se prilika da tu nepravdu ispravimo. Tužna kraljica, kako je narod prozvao, vratila se u svoju zemlju - rekao je Antić.

U četvrtak rano ujutru, posmrtni ostaci kraljice Aleksandre ekshumirani su na kraljevskom groblju Tatoj pored Atine, gde je počivala kraj svojih roditelja i drugih članova grčke vladarske porodice. Ekshumaciji su, pored Karađorđevića, prisustvovali princeza Irena od Grčke i ambasadori Crne Gore, Jordana, Švajcarske, Mađarske i Poljske.

Aleksandra Karađorđević bila je kćerka grčkog kralja Aleksandra i Aspasije Manos, Grkinje građanskog porekla. Bila je prva princeza Grčke koja je imala grčku krv. Za jugoslovenskog kralja Petra Drugog udala se 1944. godine kada je on već bio u izgnanstvu. Do kraja života nije dočekala da poseti Srbiju i Jugoslaviju. Ubrzo posle venčanja Petar i Aleksandra dobili su sina Aleksandra, ali njihova sreća nije dugo trajala. Razišli su se već posle pet godina braka, iako se zvanično nikada nisu razveli. Nikada nije prebolela rastanak od muža. Govorila je da je on čitav život posvetio politici i izgubljenoj kruni. Umrla je 1993. godine u Ist Saseksu, u 72. godini.

Dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena svakog vikenda od 10 do 14 časova za sve koji žele da odaju počast kralju Petru Drugom i kraljicama Mariji i Aleksandri. Sahranom 26. maja na Oplencu biće konačno ispunjena želja i zavet kralja Petra Prvog, da svi članovi porodice Karađorđević budu sahranjeni zajedno u njegovoj zadužbini.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Miki-Gvelf

09.05.2013. 20:34

@republikanka - Prichala si sa njom na grckom? Srami se, ipak je to bila Kraljica Jugoslavije.

alex miles

11.05.2013. 06:29

@Цветан - @ zoks, bas si vec dosadan sa tvojim "bogom" i njegovom pomoci. Koliko si do sada od njega dobio kada si bio gladan ? Ajde, BOG-da, reci posteno u ime tog svog boga tamo negde medju oblacima. Uff ! Bolest je to, teska bolest ! Pitaj Kacavendu i ostalu bagru lopovsku.

Miro Markovic

09.05.2013. 20:07

Dobro dosla nasoj I tvojoj kuci, nasa draga kraljice Aleksandra! Pocivaj u miru medju svima nama Srbima, koji uvek postovali, postuju, I postovace zauvek kraljevsku kucu Karadjordjevica.

Branko

09.05.2013. 22:23

Vaše Visočanstvo, dobro došli u Srbiju, u Jugoslaviju, Vašu i našu Otadžbinu. Počivajte u miru uz Vašeg Supruga i Kraljevsku porodicu Karađorđević. Svako dobro poštovaocima Kraljevine Srbije i Jugoslavije iz Slovenije.

Miro Markovic

10.05.2013. 02:28

Sve je ovo divno i emocionalno potresno za sve postovaoce dinastije Djordja Petrovica. Pravi Srbi su srecni sto su zemni ostaci Karadjordjevica iz izgnastva preneseni u Srbiju. Nihova vecna kuca je na prelepom Oplencu a ne po rasejanju. Zeleo bih da znam da li ce i zemni ostaci kraljevica Andreja da budu preneseni iz SAD na Oplenac i kada. Ko je zaduzen za njegovu sahranu da mirno povica pored njegovih roditelja, kralja Aleksandra I i kraljice Marije?

građanin

10.05.2013. 07:43

А ко је платио овај јавни догађај и по ком пропису се ово све радило?