TUŽNA” kraljica, poslednja vladarka Jugoslavije, Aleksandra Karađorđević, u četvrtak će se prvi put naći na tlu zemlje na čijem je tronu sedela. Zemni ostaci supruge kralja Petra Drugog stižu na beogradski aerodrom nešto posle 15 sati. Zajedno sa suprugom i njegovom majkom kraljicom Marijom Karađorđević biće sahranjena u mauzoleju na Oplencu 26. maja.

Posmrtni ostaci kraljice biće ekshumirani u četvrtak sa groblja u Atini uz dozvolu grčke vlade. Tamošnje ministarstvo spoljnih poslova organizovalo je i prebacivanje kovčega u Srbiju. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekaće je članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis, ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i episkop hvostanski Atanasije. Potom će ostaci kraljice Aleksandre, majke prestolonaslednika Aleksandra, biti preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u krugu Belog dvora, gde se nalaze i tela Petra Drugog i njegove majke kraljice Marije. Pomen će služiti patrijarh srpski Irinej.

Kraljica Aleksandra počivala je na groblju u kompleksu Tatoi, gde su sahranjeni i grčki vladari Đorđe Prvi, Aleksandar Prvi, Konstantin Prvi, Đorđe Drugi i Pavle Prvi. Majka srpskog prestolonaslednika Aleksandra kao kćer kralja Aleksandra, nosila je i titulu princeze Grčke i Danske. Njena majka bila je Aspasija Manos, koja nije bila plave krvi.

SAHRANA SAHRANI 26. maja na Oplencu prisustvovaće više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana. Do tada, dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova.

Upravo je njena majka, u “saučesništvu” sa tadašnjim premijerom Velike Britanije Vinstonom Čerčilom imala presudnu ulogu u odluci da se princeza Aleksandra uda za mladog jugoslovenskog kralja. S obzirom na to da rat još nije bio završen kraljica Marija i Draža Mihailović protivili su se venčanju kralja Petra Drugog dok njegov narod pati. Ipak, Vinstonu Čerčilu, jednom od najmoćnijih ljudi na planeti, nije se moglo protivrečiti. Brak je sklopljen 1944. godine, ali njihova sreća nije dugo trajala. Aleksandra je sa suprugom živela samo pet godina iako se nikada nisu formalno razveli. Umrla je 1993. godine u Ist Saseksu u 72. godini. Nikada nije kročila na tle Jugoslavije. Nikada nije prebolela rastanak od muža. Govorila je da je Petar otišao za političarima i krunom, a da ga je ona čekala čitavog života. Od četvrtka će ponovo biti zajedno, makar u smrti.

KOMPLEKS TATOI

KRALJEVSKI kompleks Tatoi, gde je bila sahranjena jugoslovenska kraljica, nalazi se u podnožju uzvišenja Parnita nedaleko od puta Atina - Solun. Pored mauzoleja grčkog kralja Đorđa Prvog, u neposrednoj blizini dve pravoslavne crkve, Svetog Ilije proroka i Svetog Vaskrsenja, sahranjeni su svi pripadnici grčke kraljevske porodice od 1880. godine. Grobna mesta krunisanih glava, obeležena pločama belog mermera sa Pendelija, svedoče o istoriji grčke monarhije dugoj nešto više od vek i po.