Ostaci kraljice Aleksandre stižu u Beograd

V. MIJATOVIĆ - Z. ŠIMUNEC

08. 05. 2013. u 12:08

Zemni ostaci Aleksandre Karađorđević, supruge kralja Petra Drugog, stižu u srpsku prestonicu. Zajedno sa kraljicom Marijom i kraljem Petrom II, biće sahranjena na Oplencu 26. maja

TUŽNA” kraljica, poslednja vladarka Jugoslavije, Aleksandra Karađorđević, u četvrtak će se prvi put naći na tlu zemlje na čijem je tronu sedela. Zemni ostaci supruge kralja Petra Drugog stižu na beogradski aerodrom nešto posle 15 sati. Zajedno sa suprugom i njegovom majkom kraljicom Marijom Karađorđević biće sahranjena u mauzoleju na Oplencu 26. maja.

Posmrtni ostaci kraljice biće ekshumirani u četvrtak sa groblja u Atini uz dozvolu grčke vlade. Tamošnje ministarstvo spoljnih poslova organizovalo je i prebacivanje kovčega u Srbiju. Na aerodromu “Nikola Tesla” dočekaće je članovi porodice Karađorđević, savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis, ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i episkop hvostanski Atanasije. Potom će ostaci kraljice Aleksandre, majke prestolonaslednika Aleksandra, biti preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u krugu Belog dvora, gde se nalaze i tela Petra Drugog i njegove majke kraljice Marije. Pomen će služiti patrijarh srpski Irinej.

Kraljica Aleksandra počivala je na groblju u kompleksu Tatoi, gde su sahranjeni i grčki vladari Đorđe Prvi, Aleksandar Prvi, Konstantin Prvi, Đorđe Drugi i Pavle Prvi. Majka srpskog prestolonaslednika Aleksandra kao kćer kralja Aleksandra, nosila je i titulu princeze Grčke i Danske. Njena majka bila je Aspasija Manos, koja nije bila plave krvi.

SAHRANA SAHRANI 26. maja na Oplencu prisustvovaće više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana. Do tada, dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova.

Upravo je njena majka, u “saučesništvu” sa tadašnjim premijerom Velike Britanije Vinstonom Čerčilom imala presudnu ulogu u odluci da se princeza Aleksandra uda za mladog jugoslovenskog kralja. S obzirom na to da rat još nije bio završen kraljica Marija i Draža Mihailović protivili su se venčanju kralja Petra Drugog dok njegov narod pati. Ipak, Vinstonu Čerčilu, jednom od najmoćnijih ljudi na planeti, nije se moglo protivrečiti. Brak je sklopljen 1944. godine, ali njihova sreća nije dugo trajala. Aleksandra je sa suprugom živela samo pet godina iako se nikada nisu formalno razveli. Umrla je 1993. godine u Ist Saseksu u 72. godini. Nikada nije kročila na tle Jugoslavije. Nikada nije prebolela rastanak od muža. Govorila je da je Petar otišao za političarima i krunom, a da ga je ona čekala čitavog života. Od četvrtka će ponovo biti zajedno, makar u smrti.

KOMPLEKS TATOI

KRALJEVSKI kompleks Tatoi, gde je bila sahranjena jugoslovenska kraljica, nalazi se u podnožju uzvišenja Parnita nedaleko od puta Atina - Solun. Pored mauzoleja grčkog kralja Đorđa Prvog, u neposrednoj blizini dve pravoslavne crkve, Svetog Ilije proroka i Svetog Vaskrsenja, sahranjeni su svi pripadnici grčke kraljevske porodice od 1880. godine. Grobna mesta krunisanih glava, obeležena pločama belog mermera sa Pendelija, svedoče o istoriji grčke monarhije dugoj nešto više od vek i po.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Zika

08.05.2013. 17:37

Kad smo bili samostalni i imali kraljevinu Srbiju bili smo u drustvu najboljih. A gde nas je odveo Tito i na sto smo spali.

Miro Markovic

09.05.2013. 00:08

Dobro dosla u nasu i tvoju novu zemlju Srbiju, draga nasa kraljice Aleksandra! Pocivaj u miru sa tvojim muzem, kraljem Petrom II, u srcu Srbije na prelepom Oplencu u mauzoleju posvecenom Sv. Djordju a zaduzbini kralja Petra I Karadjordjevica. Srbi su srecni da budes medju do vecnosti.

Lepi Cane

09.05.2013. 10:29

"...poslednja vladarka Jugoslavije..." Mogu samo mislit koje uzbudjenje vlada u delovima bivse Jugoslavije - Sloveniji i Hrvatskoj u vezi ovog dogadjaja. Trebao bi im neko objasniti koliko za njih znaci poslednja im vladarka....

Srđan A. Babović

09.05.2013. 11:50

Dobro nam došli, Vaše Veličanstvo, u Vašu drugu domovinu u koju, sticajem okolnosti, nikada niste boravili. Crvena gamad Vama i ostalim članovima Dinastije Karađorđevića to nikada nije dozvolila. Ali, daće Bog da, povratkom posmrtnih ostataka članova Dinastije Karađorđevića, Srbija i srpski narod stave tačku na komunistički period, a Vaš Sin, Nj.V. Kralj Aleksandar II Obnovitelj, povede ovu napaćenu zemlju putem sreće i blagostanja. Sa verom u Boga - za Kralja i Otadžbinu!

Srđan A. Babović

09.05.2013. 12:22

Dobro nam došli, Vaše Veličanstvo, u Vašu drugu domovinu u koju, sticajem okolnosti, nikada niste boravili. Crvena gamad Vama i ostalim članovima Dinastije Karađorđevića to nikada nije dozvolila. Ali, daće Bog da, povratkom posmrtnih ostataka članova Dinastije Karađorđevića, Srbija i srpski narod stave tačku na komunistički period, a Vaš Sin, Nj.V. Kralj Aleksandar II Obnovitelj, povede ovu napaćenu zemlju putem sreće i blagostanja. Sa verom u Boga - za Kralja i Otadžbinu!

Немања

09.05.2013. 15:13

@Srđan A. Babović - Обреновићи су били државотворна династија.Ови су Енглеска подвала која нас је коштала неколико милиона живота,а и данас нам живе на грбачи

Zika

09.05.2013. 12:28

Neka je Hristos pomiluje. Bila je velika osoba. Istrpila je nestasnog kralja Petra II. Bila je prava supruga.

Milos

09.05.2013. 13:42

Uf!!! Pa kolko je to bre tih kraljeva, oceva, dedova, ta bre porodica neka cela se prebacuje ovamo u Srbiju!!! polako bre ljudi, pa sve to narod plaća, bre!!!!

Немања

09.05.2013. 15:11

Мене само занима ко плаћа све те церемоније?

gooca

09.05.2013. 15:44

Hvala Bogu na ovoj lepoj vesti.Dobro nam dosla Kraljice.Sa verom u Boga za kralja i otadzbinu!Zivela Kraljevina Srbija!

Darius

09.05.2013. 19:58

@gooca - Kraljevina? O tome se moglo i diskutovati ali ne i izdajnicka kraljevina. Dole kralj zivela Republika Srbija

Darius

09.05.2013. 19:55

Ako ce njeno prisustvo pomiritr srbina sa srbinom dobro dosla ali ako ne bolje da je tamo ostala gde je i bila a srbija bi mogla da taj novac utrosi na pametnije stvari.