KRALjICA Marija, žena kralja Aleksandra i majka poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra Drugog, posle više od sedamdeset godina izgnanstva ponovo je u Srbiji. Kovčeg sa zemnim ostacima kraljice u ponedeljak je stigao u Beograd. Posle opela, koje je služio patrijarh srpski Irinej, telo je izloženo u kraljevskoj kapeli na Dedinju, gde će počivati do 26. maja, kada će Marija Karađorđević zajedno sa sinom, kraljem Petrom Drugim i snajom, kraljicom Aleksandrom, uz državne počasti biti sahranjena u mauzoleju kraljevske dinastije na Oplencu.

Avion sa kovčegom kraljice Marije sleteo je na beogradski aerodrom u ponedeljak u 17.25. Sačekali su ga članovi kraljevske porodice - kraljičin unuk prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom Katarinom i princeza Jelisaveta, premijer Ivica Dačić, savetnici predsednika Srbije profesor Oliver Antić i Radoslav Pavlović i episkop hvostanski Atanasije.

Posmrtni ostaci kraljice Marije potom su preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju. Kovčeg sa telom kraljice u kapelu su uneli momci odeveni u šumadijske nošnje.

Pomen je služio patrijarh srpski Irinej, a organizovan je i prijem za državne zvaničnike i verske velikodostojnike.

- Moja baka je umrla pre pedeset i dve godine i bila je sahranjena u Velikoj Britaniji, okružena precima i rođacima - rekao je prestolonaslednik Aleksandar posle službe u Crkvi Svetog Save. - Međutim, bila je daleko od naše zemlje i njenog naroda, koje je volela svim srcem i čiji je veliki dobrotvor i zadužbinar bila. Povratak u Srbiju bila je velika želja moje bake i ona se sada konačno vraća, da bude sahranjena pored svog supruga i sinova. Odajući počast kraljici Mariji, danas odajemo počast svima koji su učestvovali u stvaranju srpske istorije.

Sa Kraljevskog groblja u Frogmoru nadomak zamka Vindzor, gde su počivali od 1961. godine, zemni ostaci kraljice ekshumirani su u petak i preneseni u Crkvu Svetog Save u Londonu. Tamo je u nedelju prota Radomir Aćimović služio parastos kojem su prisustvovali članovi kraljevske porodice, ambasador Srbije u Velikoj Britaniji dr Dejan Popović i desetine građana.

Prestolonaslednik je zahvalio kraljici Elizabeti koja je omogućila da se telo njene rođake a jugoslovenske kraljice vrati u zemlju na čijem je tronu sedela.

ORDEN IZ
TITOVOG SEFA
NA sahrani kraljice Marije naći će se i njen najvredniji, posebno napravljen Orden Karađorđeve zvezde sa 17 dijamanata i brilijanata. Reč je o ordenu koji je posle Drugog svetskog rata bio u ličnom vlasništvu Josipa Broza. Otkriven je nedavno u Titovom sefu sa još nekoliko ordena i znamenja dinastije Karađorđević, koje je Broz prisvojio.

Majka poslednjeg kralja Jugoslavije bila je druga kćer rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije. Rođena je 1900. godine u nemačkog gradu Gore, a u 22. godini se udala za kralja Aleksandra i postala kraljice Srba, Hrvata i Slovenaca. Imali su sinove Petra, Tomislava i Andreja. Savremenici je opisuju kao modernu i obrazovanu ženu koja je bila veoma omiljena. Govorila je pet jezika, bila dobar slikar, važila za damu od stila i prvu ženu u ovom delu Evrope koja je vozila automobil.

Kada je 9. oktobra 1934. godine u Marselju ubijen kralj Aleksandar, Marija je bila potpuno slomljena. Sa dvojicom mlađih sinova otišla je u Englesku ostavivši još maloletog Petra da sa namesništvom vlada zemljom. Sa sinovima je živela skromno, na seoskom imanju kod Londona, okružena intrigama i nesrećama koje su pritiskale i porodicu i državu.

Posle rata, kada je Karađorđevićima zabranjen povratak u Jugoslaviju, živela je u Kentu, obavljajući kućne poslove, kuvajući i radeći u polju. Nikada nije zapostavila svoje porodične veze sa britanskom krunom i često se viđala sa kraljicom Elizabetom. Iako je imala prihode od engleskog nasleđa, to nije bilo dovoljno za udoban život, pa je pred smrt čak prodala svoj kraljevski nakit. Umrla je u 61. godini a opelo joj je i tada služeno u Hramu Svetog Save u Londonu, koji je ona podigla.

Kapela u okviru Kraljevskog kompleksa na Dedinju biće otvorena za svnj građane koji žele da odaju poštu kraljici Mariji i kralju Petru Drugom svake subote i nedelje od 10 do 14 sati.


ZAVET

PRVI korak ka ostvarenju zaveta Kralja Petra da svi Karađorđevići budu sahranjeni u porodičnoj zadužbini na Oplencu, napravljen je u oktobru prošle godine kada su u Srbiju iz Lozane vraćeni posmrtni ostaci kneza Pavla, knjeginje Olge i kneževića Nikole. Tri meseca kasnije Odbor za prenos posmrtnih ostataka porodice Karađorđević, kojem predsedava predsednik Srbije Tomislav Nikolić, zajedno sa kraljevskom porodicom, organizovao je prenos kovčega kralja Petra Drugog koji je počivao u Libertivilu. Zemni ostaci kralja sada su u kraljevskoj kapeli na Dedinju, gde će ostati do sahrane 26. maja. Telo kraljice Aleksandre, njegove supruge, iz Atine će biti dopremljeno 9. maja.

BRITANSKI MEDIJI

POVRATAK kraljice Marije u Srbiju izazvao je pažnju medija u Velikoj Britaniji. Velike tekstove o prenosu tela kraljice Jugoslavije i rođake britanske krune objavili su „Dejli mejl“ i „Telegraf“. Uz fotografije sa kraljevskog venčanja 1922. godine i sa opela u Crkvi Svetog Save u Londonu, engleski listovi u velikim tekstovima pišu o „poslednjem putovanju kraljice u svoju usvojenu domovinu“. Govori se o njenim vezama sa kraljicom Elizabetom, izgnanstvu iz Jugoslavije i nastojanjima dinastije Karađorđević da tela svojih predaka vrati u Srbiju.