Brod kojim je započet Prvi svetski rat truli u savskom plićaku

B. SUBAŠIĆ

26. 04. 2013. u 20:59

Monitor "Bodrog", čiji su topovski hici na Beograd označili početak Prvog svetskog rata 28. jula 1914. propada. Tokom 20. veka plovio pod zastavama četiri države

PLOVEĆA čelična tvrđava, monitor "Bodrog", čiji su topovski hici na Beograd, u noći 28. jula 1914, označili početak Prvog svetskog rata, pristala je ovih dana na Savski kej. Nekadašnja oklopna rečna topovnjača više ne liči na onaj brod koji je tokom burnog 20. veka plovio pod zastavama četiri države, koje više ne postoje: Austrougarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije, NDH i SFRJ.

Od nekadašnjeg straha i trepeta Save i Dunava, načičkanog oružjem, ostalo je samo zarđalo korito.

Brodu "Bodrog", koji je pokrenuo mašineriju Velikog rata, kao da je sudbina da skonča na obali srpske prestonice koju je uzaludno pokušavao da osvoji. On je 28. jula u 22 i 30 poveo desant dunavske flotile na Srbiju. Iza njega su plovili parobrodi vukući šlepove s hiljadama vojnika koji su mislili da će ušetati u Beograd, iz koga su špijuni javljali da je nebranjen. Naime, Pašićeva vlada, koja se sklonila u Niš, naredila je da Dunavska divizija izađe iz prestonice. Za čast Beograda borili su se Beograđani, dobrovoljci-četnici i financi - carinski policajci koji su čuvali prazne lučke magacine. Oni su uraganskom vatrom dočekali austrijske brodove, a metak je pogodio kapetana parobroda koji je vukao šlepove s austrijskim vojnicima. Konvoj se prevrnuo odnoseći oko hiljadu napadača na rečno dno. Iskusni četnici, vojvode Babunskog, digli su u vazduh stari železnički most i zaustavili kopneni napad na Beograd.

AUSTRIJA KUPAC? PO Savamali kruži priča da "Bodrog", koji je poveo desant dunavske flotile na Srbiju, želi da otkupi Austrija. Namera je, da ga renoviranog prikaže sledeće godine, na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.

U znak odmazde "Bodrog" je tačno u 23 sata počeo da bljuje vatru po Savamali i Dorćolu, odnoseći prve civilne žrtve . Srpski poljski topovi nisu bili dorasli njihovim oklopima.

"Bodrog" je učestvovao u prebacivanju nemačkih trupa 1915. koja je dovela do sloma Srbije. Osveta vaskrsle vojske stigla je brod koji je 1918. obezbeđivao prelazak austrougarskih i nemačkih jedinica koje su bežale preko Dunava u rejonu Grocka-Beograd.

Prvog novembra Moravskoi artiljerijski puk i izrešetala "Bodrog" i brodove koji su pokušali da ga odvuku. Posle remonta 1920, zaplovio pod zastavom Kraljevine Jugoslavije pod novim imenom "Sava".

Tokom aprilskog rata 1941. njegova hrabra posada doplovila je do mađarskog aerodroma Mohač i uništila neprijateljske letilice, a zatim se pod borbom vratila do Zemuna gde je potopila svoj brod. Tokom 1942. "Savu" vade sa rečnog dna brodovi NDH, pod čijom zastavom plovi do 9. septembra, kad ga ustaška posada potapa kod Slavonskog Broda i beži u - partizane.

ISTORIJA

"Bodrog" je treći put sa dna podignut 1946. i plovio je do 1959. kao poslednji monitor ratne rečne flotile JNA. Dugo vremena je, sada već pokojni Rajko Blagojević iz Luke Beograd, obilazio institucije moleći ih da sačuvaju i obnove istorijski brod, ali bezuspešno.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

baunti

26.04.2013. 21:26

Pa po istorijatu ovog broda, reklo bi se da je uklet za drzave pod cijim zastavama plovi. Onda, ili ga ostavljajte na dnu, ili ga dajte EU na poklon... ono, kao nekog trojanca prije nego sto pocnu "pregovori." :)))

Goran Lakićević

26.04.2013. 22:54

Novinar koji je pisao ovaj tekst nije se dobro obavestio ili je prosto pobrkao stvari. Bodrog (tada monitor Sava) nije imao značajnijih borbenih dejstava tokom Aprilskog rata 1941. godine a nikako nije mogao da dejstvuje po mađarskom aerodromu kod Mohača već je to bio monitor "Drava". Monitor Sava je prema ratnom rasporedu u to vreme bio u zoni prema rumunskoj granici.

Bane 22

26.04.2013. 23:01

Koliko bi samo novca mogli da zaradimo od turizma ako bi obnovili ovaj brod do sledece godine...Ali nema inicijative i zelje da se zaradi novac i pametno ulaze...Nismo mi Srbi toliko pametni koliko mislimo...

mlbrnsrb

26.04.2013. 23:16

posada endeha broda ladno napusta brod i bezi u partizane gde biva prihvacena, interesuje me ima li primera istog datuma (ne ranije): jugoslovenske vojske u otadzbini o prebegu u partizane ili su isti zavrsavali uza zid. Brod stavite na licitaciju, moguce da neki dobro stojeci Srbin (~Novak) otkupi i renovira tu skoljku kao znak obnove i preporoda Srbije (umesto obnove Austrougarske)...

Dejan

26.04.2013. 23:41

Dajte vise takvih tekstova u novinama, lepo je procitati nesto sto nije dnevna politika ili nesto plitko tipa farma ili veliki brat.. Hvala :)

cc

27.04.2013. 00:24

Ima dosta nasih ljudi u svetu Koji bi prilozima pomogli da se of broda napravi Muzejski exponat. To bi bilo dobro za Beogradski turizam.

Beogradjanin

27.04.2013. 01:11

Zar ratni muzej na Kalemegdanu nema interes da ovaj broj bude deo redovne postavke pod zidinama kalemegdana? Siguran sam da bi se novac lako pronasao u fonodvima EU, jer je EU i napravljena da bi ubuduce sprecila takve ratove na teritoriji Evrope.

Dali Los Angeles

27.04.2013. 02:55

Ne znamo da cenimo ni istoriju, ni ono što nam je ostavila u amanet. Da je ovaj brod u Americi, ulaznica bi koštala bar 20 dolara i bio bi jedna od najvećih atrakcija u SAD. Takav raritet može samo u Srbiji da istrune,

BELKA

27.04.2013. 07:32

Hitno trazimo da Srpski politicari obrate mnogo vecu paznju i mnogo vece postovanje Srpskom Narodu pogotov onim Srbima koji se junacki borili da bi svi Srbi ziveli u ponosu i slobodi. Politicari su obavezni da odrzavaju ugled i integritet Srpstva i sve povezano sa Srpstvom i najosnovnije da stite Srbe i da stite Veliku Srpsku Historiju, Vlast je obavezna da odrzava i renovira sve Srpske Spomenike pogotovo taj veliki simbol Srpske Duse, renoviraj te "Bodrog"

miloš

27.04.2013. 08:04

Austrija želi da obeleži početak Prvog svetskog rata? Obično se proslavljaju i obeležavaju pobede u ratovima. Šta je sad ovo?

Rodoljub

27.04.2013. 19:03

Aurora je ukotvljena u sred Moskve,a ovaj monitor Bodrog bio bi slična atrakcija u Beogradu.Postaviti bure nasred Terazija,i prolaznic neka ubace po 1 dinar,za vrlo kratko vreme će se sakupiti milion i više dinara.A biće i donatora.Austriji staviti do znanja da ne mogu da kupe ovaj brod.

Miro

18.09.2013. 14:55

Aurora se nalazi usred St Petersburga.Obilazi je mnogo turista.Medjutim to je samo kopija Aurore koja se nalazi potopljena nasred Finskog zaliva.Normalno da bi ovaj istorijski brod trebalo srediti i izloziti.