London: Otkrivena jama s telima iz doba Crne smrti

Tanjug

nedelja, 17. 03. 2013. u 19:35

Лондон: Откривена јама с телима из доба Црне смрти
Tokom iskopavanja na londonskoj podzemnoj železnici, radnici su otkrili jamu s telima ljudi, za koje se veruje da su umrli tokom epidemije kuge nazvane "Crna smrt"

Tokom iskopavanja na londonskoj podzemnoj železnici, radnici su otkrili jamu s telima ljudi, za koje se veruje da su umrli tokom epidemije kuge nazvane "Crna smrt".

Zna se da su iskopavanja vršena na širem području Londona, ali tačna lokacija za sada nije otkrivena.

U jami širokoj 5,5 metara, u blizini Čarterhaus skvera, pronađeno je 13 tela i pored njih grnčarija iz sredinje XIV veka.

Analize će baciti svetlo na život tadašnjih stanovnika Londona, a DNK uzeta sa skeleta mogla bi da unapredi istraživanja i izdvoji bakteriju koja je izazvala kugu poznatu kao "Crna smrt".

Čarterhaus skver nalazi se u oblasti koja je nekada bila van zidina Londona, a tada su je nazivali "ničija zemlja". Taj status, oblast Čarterhaus skvera izgubila je 1658. godine, preneo je BBC.

Način na koji su skeleti postavljeni, u dva reda, ukazuje na datum s početka epidemije "Crne smtri", pre nego što se pretvorila u pandemiju.

Poslednjih godina, pronađeno je više masovnih grobnica s telima iz tog perioda.

Arheolozi će nastaviti iskopavanja, kako bi eventualno otkrili još posmrtnih ostataka ili predmeta iz ranijih perioda.

Projekat radova na podzemnoj železnici podrazumeva postavljanje 118 kilometara duge pruge za brze linije, koja će povezivati 37 stanica širom Londona, a trebalo bi da bude pušten u rad 2018. godine.

Pošto je reč o podzemnoj železnici, projekat je povezan i sa arheološkim istraživanjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Coa

17.03.2013. 20:36

Ljudi su ih sa razlogom zakopali.... Sad ce opet da se siri, ili zloupotrebiti