LONDON - Leonardo da Vinči je dugo hvaljen kao jedan od najboljih majstora renesanse i čovek ispred svog vremena, ali je sada dobio i priznanje za svoje precizne medicinske crteže.

Tim stručnjaka uporedio je Da Vinčijeve anatomske crteže sa savremenim snimcima ljudskog tela i utvrdio da su njegove skice precizne do najsitnijih detalja i pored ograničene tehnologije i manjka savremenog medicinskog znanja.

Crteži, koji su stotinama godina ispred svog vremena u pojedinim oblastima, ostali su vekovima "izgubljeni" među umetnikovim ličnim dokumentima.

Da su bili objavljeni u to doba, kustosi izložbe koja će biti otvorena na Edinburškom festivalu u avgustu smatraju da bi predstavljali "najuticajnije delo o ljudskom telu ikada sačinjeno".

"Posle pet stotina godina, poređenja sa snimcima magnetne rezonance i skenera tela pokazuju da je Leonardovo delo i danas relevantno", rekli su kustosi a piše "Telegraf".

Glavni kustos Martin Klejton rekao je da je cilj projekta bio da ispita medicinsku relevantnost Da Vinčijevih "izvanrednih" crteža.

Projekat je bio putovaje u nepoznato i mogao je da bude završen zaključkom da je Da Vinčijevo delo istorijski značajno, ali nebitno za modernu anatomiju. Poređenja su, međutim, dokazala da su njegove skice "zaprepašćujuće" precizne.

Skice su mahom napravljene u zimu 1510-1511. godine kada je Da Vinči obavio 20 disekcija. Na njima su prikazani mišići, kosti i tetive.

Umetnik je takođe prikazao i prvi precizan opis kičme, kao i crtež deteta u materici u pravilnom polozaju.