NA periferiji Bajine Bašte, na raskrsnici puta za srednjovekovni manastir Rača i za planinu Taru, u prirodnoj veličini biće podignut spomenik patrijarhu Pavlu. Izrada je poverena Zoranu Ivanoviću, jednom od najznačajnih srpskih vajara, a sve radove, koji bi trebalo da se okončaju za godinu dana, finansiraće opština Bajina Bašta.

Prema idejnom rešenju statua će stajati na postolju u obliku krsta, a prilazne staze će biti oivičene kamenom u koji će biti uklesane prepoznatljive misli i poruke pokojnog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

- Patrijarh Pavle je deo svog monaškog života proveo službujući u manastiru Rača, i mi želimo na ovaj način da se odužimo ovom velikom čoveku. Spomenik će nići na lokaciji koja dominira gradom, na raskrsnici puteva za Raču i Taru - kaže predsednik opštine Bajina Bašta Zlatan Jovanović.

On dodaje da je o ovome, prilikom nedavne posete Bajinoj Bašti, upoznat vladika šumadijski Jovan, koji trenutno obavlja i dužnost administratora Žičke eparhije.

- Vladika je sa velikim zadovoljstvom prihvatio ideju o podizanju spomenika i pohvalio takav način izražavanja zahvalnosti pokojnom patrijarhu. Vladika je tražio da odmah pošaljemo zahtev sa detaljima o planiranom spomeniku radi davanja i formalnog blagoslova - kaže Jovanović.