Andrićev venac: Kraljevski dvor za predsednika Srbije

M. LOPUŠINA

18. 02. 2013. u 07:55

Андрићев венац: Краљевски двор за председника Србије
U poseti zdanju u kom radi šef srpske države. Rezidencija Karađorđevića - zdanje koje je sačuvalo renesansnu dušu

DRŽAVNI vrh poslednjih dana održao je važne sastanke u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu, gde se nalazi kabinet predsednika Tomislava Nikolića. Inače, od kada je 2004. godine zdanje Predsedništva Srbije otvoreno za javnost, i turisti mogu da razgledaju prostorije u kojima rade predsednik Nikolić i članovi kabineta. Vodič radoznalim posetiocima je Gordana Gordić, istoričar umetnosti.

- Zgrada Predsedništva Srbije izgrađena je kao Novi dvor i bila je od 1922. rezidencija kralja Aleksandra i kraljice Marije Karađorđević. U njoj je i rođen njihov prvi sin, kralj Petar II. Kada su se Karađorđevići preselili na Dedinje, dvor je pretvoren u muzej, a potom ga je od 1950. koristilo Izvršno veće Srbije, Skupština Srbije i poslednjih decenija Predsedništvo Srbije. Ovo zdanje, kao umetničko i arhitektonsko delo, ima status zaštićenog spomenika kulture, ali je ujedno i službena kancelarija predsednika Republike Srbije - ukratko opisuje Gordana Gordić istoriju i funkcionalnost zdanja koje mnogi nazivaju prvom kućom Srbije.

Novi dvor je građen za potrebe dinastije Karađorđević punih deset godina. Kamen temeljac položen je 14. septembra 1911. u prisustvu kralja Petra I Karađorđevića na mestu porušenog Dvorca prestolonaslednika Mihaila Obrenovića, koji je sagradio knez Miloš sredinom devetnaestog veka. Zgrada je podignuta prema projektu arhitekte Stojana Titelbaha oblikovana u akademskom maniru veka sa elementima renesansne i barokne arhitekture. Ima četiri etaže i karakteristično ugaono kube, na kome je do polovine 20. veka stajao stub sa kraljevskom krunom i dvoglavim orlom raširenih krila.

- Posetiocima pokazujemo radne prostorije predsednika Srbije koje se nalaze u prizemlju, gde u salonima Tomislav Nikolić prima državnike, visoke zvanice, poglavare, članove Vlade Srbije i goste. U zavisnosti od formata sastanka, predsednik i saradnici koriste salone koji su im na raspolaganju: Beli, Zeleni, Žuti i Roze salon - objasnila nam je Sanja Vojnić, viši savetnik u kabinetu predsednika Srbije.

Dok prolazimo dugim holom i ulazimo u predsedničke salone, veličina i velelepnost ovog zdanja upijaju zvuke naših koraka i govora tako da ih pretvara u prijatnu tišinu. Samo zdanje liči na muzej srpske umetnosti, jer u njemu je izloženo 239 slika i skulptura naših značajnih umetnika. Tomislav Nikolić većinu zvanica prima u Belom salonu u prizemlju zdanja. Tu je proletos preuzeo dužnost predsednika od Borisa Tadića, ali je i nedavno primio patrijarha Irineja.

Taj salon je građen 1922. kao spavaća soba kralja Aleksandra i kraljice Marije, sa nameštajem Luja VI. Mnogi i danas Beli salon nazivaju po kraljevskom imenu bivše spavaće sobe - Plavi salon.

- Beli salon ima garnituru za sedenje, komodu i dve zastave. Na plafonu visi luster u art deko stilu, star 80 godina, koji obasjava predivnu sliku Save Šumanovića. I dok Beli salon gleda na Andrićev trg, Ohridski salon je okrenut prema Ulici kralja Milana. Urađen je sav u hrastovom drvetu. Radni sto i stolice su ručno rezbareni u radionicama ohridskih majstora pre devet decenija - pokazuje nam istoričar umetnosti Gordana Gordić.

Roze salon, nekada omiljeno mesto prilikom poseta patrijarha Pavla, ima dve velike ružičaste garniture za sedenje sa stočićima, nekoliko slika donesenih iz Muzeja savremene umetnosti i dve vitrine sa poklonima koje su dobijali srpski predsednici. Tu su, na primer, sat koji je Vladimir Putin poklonio 2006. godine tadašnjem predsedniku i šah od porcelana sa plavo-belim figurama Svetozara Gligorića, koji je 2004. darivao predsedniku Srbije.

Na prvom spratu, gde su nekada bile smeštene kraljeve i kraljičine privatne i radne prostorije, kabineti, saloni, biblioteka i trpezarija nalaze se radne prostorije Tomislava Nikolića, koje nisu dostupne posetiocima. Zdanje je, uostalom, sve do 2004. bilo zatvoreno za javnost, međutim, domaćini posetiocima svake prve subote u mesecu nude zanimljive priče i osveženje.

- Mislim da čitavo zdanje Predsedništva Srbije treba otvoriti za javnost kao živi muzej naše istorije, a da njegovu fasadu treba preurediti da bi joj se vratio stari izgled arhitekte Stojana Titelbaha - smatra Gordana Gordić.

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture urađen je projekat restauracije fasade, koja ima preko 4.000 kvadrata. Visoki stub sa kraljevskom krunom i dvoglavim belim orlom raširenih krila biće ponovo postavljen na vrh kupole Predsedništva Srbije. Kada će ta restauracija fasade “prve kuće Srbije” početi zavisi od finansijskih sredstava koje treba obezbediti.

FUNKCIONALNA ZGRADA

- I pored toga što je stara devedeset godina, zgrada je iznutra osavremljena i funkcionalna, pa nije teška za redovno obavljanje državničkih poslova, kao i poslova administrativne prirode. U Predsedništvu ima stotinak zaposlenih. Radimo od 8.30 do 16.30, ali često zbog obaveza ostajemo i posle radnog vremena. Voleli bismo da imamo subotom mnogo više posetilaca i turista, jer ovo je dom svih građana - rekla nam je Sanja Vojnić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Najlepši srpski dvor

18.02.2013. 16:33

Ovo je presto i dvor Nemanjića, a sada predsednički dvor koji pogrešno nazivaju Predsedništvom. Po meni je najlepsa gradjevina u nasoj zemlji - iako ima jos konkurenata za to mesto, poput raskosnog Belog dvora na Dedinju.