Svedočenje: Sa kraljem Petrom II često sam bežao sa dvora

V. MIJATOVIĆ

ponedeljak, 28. 01. 2013. u 20:58

Сведочење: Са краљем Петром ИИ често сам бежао са двора
Dr Ljubomir Kostić srećan što je doživeo povratak svog prijatelja iz mladosti. Odabran sa trojicom vršnjaka da Petru pravi društvo. Obožavali automobile, film, ples...

NIKO nije ni sanjao krvavu zoru, koja će samo nekoliko sati kasnije svanuti nad Srbijom. Ipak, nemir se osećao. Na dvoru se zadržao kraće nego inače. Bio je 5. april 1941. godine, kasno popodne, dan kada je poslednji put video svog najboljeg prijatelja, kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Doktor Ljubomir Kostić, danas osamdesetdevetogodišnjak, dočekao je povratak svog prijatelja u Srbiju. Mošti kralja Petra Drugog vraćene su u zemlju 43 godine posle njegove smrti. Stojeći kraj njegovog odra, ponovo se, na trenutak, osetio kao onaj dečak koga su 1934. pokupili iz Sokolskog saveza i odveli u dvor.

- Petar se posle smrti svoga oca, kralja Aleksandra, vratio u Srbiju i nastavio školovanje na dvoru sa privatnim nastavnicima - priča dr Kostić. - Njegov nastavnik fiskulture pomislio je da bi bar na tim časovima trebalo da ima drugove. Odabrali su nas četvoricu-petoricu i odveli nas da upoznamo kralja.

Godine provedene u drugovanju sa kraljem obeležile su život dr Ljubomira Kostića, jednog od najboljih srpskih hirurga. Koliko samo puta mu je u „ono vreme“ to uzimano kao najveća mrlja u biografiji. A ipak, gorčina koju je osećao zbog toga nikada nije izbrisala ljubav prema najboljem prijatelju iz mladosti i sećanja na jedan od najlepših perioda njegovog života. U porodičnoj kući na Vračaru, koju je podigao njegov otac, građevinski inženjer i predratni zamenik gradonačelnika Beograda, Laza Kostić, pokazuje nam album sa fotografijama snimljenim 1939. godine. Na prvoj strani slika dvojice mladića u automobilu s otvorenim krovom. Na suvozačkom mestu je šesnaestogodišnji kralj, za volanom njegov prijatelj - Ljuba.

- Obojica smo obožavali automobile - kaže dr Kostić. - Kad god smo nekuda išli, za volanom smo se smenjivali nas dvojica, a vozač je sedeo pozadi. Kralj se nikada nije ponašao kao da je drugačiji od nas. Kada smo igrali fudbal, niko ga nije štedeo, bilo je normalno da ga neko obori. Kada smo bili sami, nije mi dozvoljavao da mu govorim „veličanstvo“.

27. MART ČUVENOG 27. marta Ljuba je bio u masi koja je klicala prevratu. - Bila je ogromna gužva. Mirković je izveo mladog poručnika, koji je pročitao proglas u ime kralja. Promukao sam uzvikujući: „Živeo kralj!“. A onda me je po podne pozvao Petar i pitao šta se to dešava na ulicama. On je čitav dan bio okružen gardistima, koji mu nisu dozvoljavali da mrdne.

Odgajan na dvoru, vaspitavan u engleskoj školi, kralj se životu učio od beogradskih kicoša, koji su mu brzo postali prijatelji. Sa njima je zapalio prvu cigaretu, uživao u filmovima i kopirao stil holivudskih zvezda.

- Veoma je voleo glumca Tajrona Pauera. Jednom sam došao u dvor u sakou kakav je nosio Pauer, a Petar ga je odmah odneo svom krojaču da ga iskopira - govori dr Kostić sa živošću kojom vešto krije svojih gotovo devedeset godina. - I devojke su ga volele, ali nije imao mnogo prilike da se viđa sa njima van dvora. Jednom smo, uz dozvolu dvora, pozvali tri devojke iz dobrih beogradskih porodica i poveli ih u dvor. Čitavog dana smo plesali i zabavljali se.

Ma koliko se družio sa beogradskim mangupima, kralj nikada nije mogao da bude kao oni. Nije mu bilo dozvoljeno da izlazi u grad i gotovo uvek su prijatelji dolazili u dvor da bi se videli sa njim. Tinejdžerski duh, pa makar i kraljevski, ipak nije bilo lako ukrotiti. Dešavalo se da kralj Petar i Ljuba na motociklima zajedno pobegnu iz dvora i da čitavog dana ostanu napolju.

Prijateljstvo su prekinule šestoaprilske bombe. Kralj je sa čitavom vladom napustio zemlju i nikada se nije vratio. Ljuba je, iako žigosan kao „reakcionar“ i prijatelj dinastije, uspeo da završi fakultet i postane vrhunski hirurg. Tragičnu sudbinu svog prijatelja nikada nije prežalio:

- I danas me zaboli kada kažu da je pobegao iz zemlje. Pa šta je trebalo da uradi? Da ostane i da se preda Nemcima. Užasno je što je ovaj svet napustio mlad i u tuđoj zemlji. Mala je uteha to što su posle toliko vremena njegove kosti u Srbiji.

IDOLI DRAŽA I ČERČIL

Kraljev ađutant Kent, koji je bio jedan od njegovih najbližih prijatelja, napisao je posle Petrove smrti tekst o njihovom drugarstvu - kaže dr Kostić. - Zapisao je kraljeve reči o tome da je imao dva idola - Čerčila i Dražu Mihailovića. Prvi ga je razočarao kada ga je naterao da se odrekne ovog drugog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Zika

28.01.2013. 21:49

@Milan Kovačević ✯ - Vidi se da je Kralj Zapadno orentisan i vaspitan na Zapadu. Odela su mu od Pjer Kardena i Iv Sen Lorena. Mi nemamo modnih kreatora.

ona

29.01.2013. 05:58

@Milan Kovačević ✯ - E moj Ziko u to vreme kraljevi su imali deonice u belom svetu , ulagali i dobijali a narod dali je znao sta su deonice a kamoli da ste znali za Iv Sen Lorana i td...........Tito je nasledio milione i milione nepismenih, siromasnih .

442_do_zagreba

13.06.2013. 17:48

@Milan Kovačević ✯ - To je tačno. One pismene su prvo tamanili Nemci, pa posle komunisti. Srećom pa se dr. Kostić izvukao, mada ga nisu "mirisali"....A posle rata su sve zemlje učesnice u njemu bile siromašne. Zato je Tito sa onakvom vrstom vladavine i vladao do smrti

Konspiracija

28.01.2013. 21:19

"Nežulja" monarhija Srbe nego način na koji je došao mladi kralj,a zatim ubrzo otišao,stiče se utisak da je pobegao,medjutim ne on nije ni trebao tako brzo da dodje na taj presto.

mare

29.01.2013. 15:41

neverovatna je srpska samomrznja i odricanje od lepih i znacajnih licnosti i dogadjaja kojima samo mi mozemo da se pohvalimo u ex yu.

Ziveo kralj!

29.01.2013. 19:54

Divan tekst, pun nostalgije za nekim lepsim vremenima! Kako je ovom gospodinu bilo kada je docekao svog kralja, svog prijatelja iz mladosti..! Nadam se da ce ubuduce biti vise tekstova o kralju Petru II pisanih rukom njegovih savremenika. Da i one u zabludi razuvere verovanja da je 17-godisnjak pobegao sa nekakvim zlatom. Naucice ot tih ljudi da je kralju i njegovoj porodici zabranjen povratak u zemlju, oduzeta im je citava imovina a kraljev sin proglasen drzavnim neprijateljem sa samo 2 god..