Brestovik: Ovde ni svetac nije lako biti

B. SUBAŠIĆ

08. 01. 2013. u 20:44

Do grobnica beogradskih svetaca, koji se slave i poštuju u svetu, u Brestoviku nema ni putokaza. Zaboravljeni mučenici Ermil i Stratonik

NIJE lako ni svetac biti u Srbiji, komentarisali su meštani lepog sela Brestovika kraj Grocke, kad su saznali da padina ispod njihovog groblja krije hram i grobnicu beogradskih svetaca Ermila i Stratonika, poštovanih i u pravoslavnom i u katoličkom svetu. Nažalost, do malog ranohrišćanskog hrama u koji su položena tela velikomučenika nema ni putokaza, iako se on pominje u mnogim svetskim knjigama o ranom hrišćanstvu i turističkim vodičima.

- Ma šta kažete!? U onoj rimskoj grobnici ispod našeg groblja su sahranjeni sveci? - čudio se Dragoljub Stojanović iz Brestovika.

- Niko nam to nije rekao, a imam 70 godina i mnogo pamtim. Znao sam i pokojnog deda Čedu, na čijem je imanju nađena ta grobnica, pričao je da pored nje ima još jedna, ali da je nisu otkopali.

MAPA U ŽITIJIMA DA se u Brestoviku krije grobnica velikomučenika Ermila i Stratonika javnost je saznala od istoričara i teologa dr Radomira Popovića.
- Sveti Ermil i Stratonik u Dunav su bačeni ispod Beogradske tvrđave, a tela su im isplivala 18 stadija nizvodno, kod današnjeg Brestovika - kaže dr Popović.
- Pisci žitija i na grčkom i na latinskom navode da su ih lokalni hrišćani sahranili na bregu u ozidanoj grobnici, što takođe odgovara lokalitetu u Brestoviku.

S čuvenim voćarima Brestovičanima razgovarali smo na njihovoj maloj pijaci kraj Smederevskog puta, na vrhu brega iznad Grocke odakle puca prelep pogled na Dunav.

- Ovde zastaje puno ljudi, i naših i stranaca, kupuju voće i slikaju Dunav - kaže Stojanović. - Sigurno bi svratili da vide i te naše svece. Ta grobnica nije daleko, samo što se teško dolazi do nje. Sreća da ste došli po zimi, jer kad ozeleni, ona se i ne vidi od žbunja i smeća.

Promrzli Brestovičani na drumskoj pijaci zainteresovano su saslušali priču o beogradskim svecima, među najstarijim poznatim u hrišćanskom svetu, koju je od zaborava otrgao profesor Radomir Popović sa Bogoslovskog fakulteta. Ermila i Stratonika je mučio i osudio na smrt davljenjem u Dunavu car Licinije, Konstantinov zet i savladar, s kojim je 313. godine potpisao Milanski edikt kojim je prekinut progon hrišćana. Ubrzo su se posvađali oko prevlasti pa je Licinije, vladar istočnog dela carstva, ponovo stavio hrišćane van zakona.

- E to su pravi srpski sveci, čim su stradali zbog politike - mudrovao je kupac kraj tezge. - Ništa se ovde ne menja, vlast se svađa, a narod ode niz mutno Dunavo.

Do ranohrišćanske grobnice - hrama u Brestoviku nije lako doći, iako je on zavedena u spisak zaštićenih spomenika kulture od velikog značaja.

- Čim uđete u selo, iz prve ulice desno iz jednog dvorišta imaju stepenice do grobnice - uputio nas je jedan meštanin, a onda je dodao.

- Samo što je avlija ograđena, pa se teško vide.

- Ma idi putem do groblja, to je onaj što se jedva vidi između dve ograde - pokazivao nam je drugi.

- Kad prođeš kroz groblje imaš dva-tri koraka preko njive, pa onda uz grobljansku ogradu kroz kupine i žbunje idi pravo ka gomili smeća. Rimski grob je odmah pored nje.

Posle kraćeg lutanja stigli smo do grobnice sa tablom koja upozorava na to da je reč o zaštićenom spomeniku. Metalna vrata koja su nekada štitila centralnu prostoriju sad leže sklonjena u bočnu nišu hrama. Lepe freske koje se pominju u knjigama gotovo da se ne vide na zidovima koji se krune i osipaju.

- Šta reći, nije lako ni svecima u Srbiji - kaže Stojanović.

- Šteta je što se ta svetinja ne obeleži i što se ne uredi put do nje. Usput bi i naše groblje moglo da se očisti. Mnogo sam putovao po Evropi i video da ljudi mnogo dolaze na takva mesta. Samo što su ona tamo uređena, čista, a mi ni putokaz do naših svetaca nemamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Igor

08.01.2013. 23:00

Целокупна прича о гробу светаца није проверена, већ је предмет нагађања. Свакако јесте значајан споменик раног хришћанства у нас. Потрудите се да проверите информације пре него их пласирате јавности. Споменик свакако јесте у очајном стању!

Singidon

09.01.2013. 01:34

@Igor - Prijatelju dragi, valjda dr Popović ugledni profesor Istorije hrišćanstva na Bogoslovskom fakultetu nešto zna o hrišćanskim svecima. Grobnica je istraživana u vreme komunizma kad nije bilo poželjno pominjanje svetaca na srpskom, ali se zato pominje u radovima na stranim jezicima. Komunističko praznoglavlje živo, pa zato i nema putokaza. Uzgred, u Srbiji se kaže "kod nas" a ne "u nas",

Bora Paspalj

09.01.2013. 09:22

@Igor - Ovu svetinju treba sanirati,obezbediti i cuvati.To je vredna stvar i treba je iskoristiti. Katolici bi od toga napravili svetiliste i spektakl. Od toga bi imali i duhovne kao i materijalne koristi.Ovo mesto je vredno i to je ono sto Brestovik izdvaja od drugih prosecnih sela. Zavod za zastitu spomenika kulture treba ponovo da obezbedi ovaj spomenik i da vrati gvozdena vrata. Lokalni paroh nije svestan kakvo blago ima i sramota je datu pored stoji gomila djubra.

Igor

09.01.2013. 12:30

@Igor - Пријатељу драги, код нас у Србији се пише ћирилицом, а код вас?

Марко Ступар

09.01.2013. 02:58

Игоре, у праву сте, али схватите, разлог текста је да потуре било шта што нас спаја са нашом ''сестринском'' католичком црквом, а браћом католицима.

dolabella

09.01.2013. 18:04

(nastavak) a nesto nize od kastruma se nalazio Hram Venere.Danas tu naravno vise nista ne postoji, vreme i ratovi su ucinili svoje, a ovi danasnji brestovicani cine svoje:ne samo da niko ne zna za Rimsku grobnicu (a pitajte ih samo posto su breskve ili kurs eura...) nego su pored grobnice napravili smetliste, a nekoliko kamenih blokova koji su davno bili uzidani u Venerin hram, postavili su na autobusko stajaliste da sede dok cekaju autobus!O tempora, o mores....

Miro Markovic

09.01.2013. 20:15

Dovitljivi srspki katolici iz okoline Mostara su izmisli "Gospu iz Medjugorja" da bi lepo zaradjivali pare od turista. A pravoslavni Srbi iz Brestovika ne umeju da iskoriste ono sto je istinito. Brestovcani, vasa je duznost da to sveto mesto lepo odrzavate i ponudite ga svim hriscanima, bilo pravoslavnim ili katolickim, da ga posete, vide i pokazu postovanje prema grobovima svetaca. Ta dva svetca su postojala pre daleke 1054.god, kada su se pravoslavci i katolici verski razisli.

Srbin125

09.01.2013. 23:11

Kao što je problematično pričati o Srbima pre takozvane seobe na ovim prostorima, tako je veoma problematično pričati i o svetim Srbima na istim ovim prostorima u ranom hrišćanskom periodu. To je jednostavno zabranjeno. Mi smo divljaci po rasistima i lažoistoričarima sa Zapada - i pre seobe i posle seobe a evo i dan danas. Oni su rasa a mi masa koju treba ponižavati i zatirati i u tome im pomažu naše izdajničke vlasti koje menjaju kolorite i ideologije ali nikako i svoje gospodare.

Dejan Veljkovic

16.12.2013. 19:33

@Srbin125 - Ej Srbijo među deponijama... Ma imamo mi kulturu stariju od zapadne, ma najstariju na svetu, samo se ne vidi od smeća. Imam nešto godina i obišao sam nešto kontinenata ali nigde nisam video smeća i blata kao u Srbiji. Pa kako majku mu, najstarija kultura a smeće na sve strane? Zar jedna tako stara nacija za sve te milenijume nije uspela da nauči gde se baca smeće??? Ne izgleda mi najinteligentnije...

brestovicanka

07.06.2014. 11:52

najtuznije je, sto to nije jedino arheolosko nalaziste u Brestoviku..postoji jos mnogo lokaliteta o kojima se prica a koja nikada nisu istrazivana.licno sam kao dete nalazila rimske novcice i sto sta jos na delu na kome se nalaze vojni bunkeri ostali jos iz doba dok je postojala vojska vajne nam drzave..

Gardec

25.11.2015. 16:17

Paganska grobnica, a ne hrišćanski hram:Na žalost, svi nalazi, počev od broja sarkofaga (3), zatečenih skulptura kao što su geniji smrti, kameni lavovi, statua pokojnika itd. itd., o čemu postoje zapisi arheologa Mihajla Valtrovića koji je grobnicu iskopavao, pobijaju pretpostavku da su baš u ovoj grobnici sahranjeni hrišćanski velikomučenici Ermil i Stratonik - što samo otvara mogućnost postojanja većeg broja grobnica u ovom kraju.