POŠTO je u “Večernjim novostima” pročitao priču o Mikajlu Šimšiću, borcu koji je preživeo pakao u tunelu “Brodar” između Višegrada i Rudog, Emir Kusturica je stvarnom junaku filma “Lepa sela lepo gore” ponudio posao u Andrićgradu.

Mikajlo ga je oberučke prihvatio i u četvrtak su njih dvojica zadovoljni prošetali ulicama grada na čijoj će daljoj gradnji raditi i Mikajlo i popričali.

- Srećan sam što smo mogli da zaposlimo čoveka koji je toliko propatio, kojem u životu nije bilo lako i kojeg su skoro svi zaboravili. Mnogo ih takvih radi na Andrićgradu. Za sada će Mikajlo raditi na dve započete građevine koje će biti od izuzetne važnosti za sve nas - rekao je Kusturica, idejni tvorac Andrićgrada za koji je dobio nagradu Najplemenitiji podvig u 2012.

EPOPEJA U BRODARU MIKAJLO Šimšić je u septembru 1992. godine bio devet dana zarobljen u tunelu “Brodar” sa još deset svojih saboraca. Preživeli su pravi pakao bez hrane, vode i sna pod stalnim napadima muslimanskih snaga. Preživeo je, ranjen sa 25 gelera, ali borio se do kraja rata. Po završetku, ostao je bez posla, prepušten sam sebi.

Svoje oduševljenje, ali i zahvalnost nije krio junak ove priče Mikajlo Šimšić kome se nakon dvadeset godina teškog života konačno osmehnula sreća.

- Sada će, nadam se, sve biti lakše. Moći ću konačno da završim kuću u Višegradu koju sam započeo pre deset godina - kaže Šimšić.

Mikajlo živi u selu Staniševac kod Višegrada i zahvaljuje se svima koji žele da mu pomognu. Iz Kanade je, kaže, već stigla novčana pomoć.

- Ipak, ovako je dostojanstvenije. Da zaradiš dinar svojim rukama. Kad čovek radi i sebe više poštuje - priča zadovoljno Mikajlo.