TREĆA godišnjica upokojenja 44. patrijarha SPC, Pavla, obeležena je u četvrtak u manastiru Rakovica, gde počiva po sopstvenoj želji. Zaupokojenu liturgiju i parastos, kojima je prisustvovao veliki broj vernika, među njima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, služio je patrijarh Irinej, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i episkopa raško-prizrenskog, Teodosija.

Patrijarh srpski Irinej je, posle bogosluženja u besedi nad grobom svog prethodnika, govorio o Pavlovom putu za života, o njegovoj skromnosti, sa jedinom mišlju da služi Bogu, Crkvi i svom narodu.

- On će i dalje biti primer za sve vernike, duhovno uvek sa nama - kazao je Irinej. - Narod svakodnevno posećuje njegov grob da se pomoli i obrati mu se, kao nekada.

Podsećajući na svevremenu Pavlovu poruku „Budimo ljudi“, aktuelni poglavar SPC je dodao:

- Ova poruka koju je često ponavljao je baza, temelj za sve. Sve ostalo je nadogradnja, jer je najvažnije biti čovek u pravom smislu te reči.

I pre molitvenog sećanja na blagopočivšeg patrijarha Pavla, u manastiru Rakovica narod je već popunio prostor oko njegovog groba. Mnogi su tu i konačili.

VELIKI DAR
NAŠOJ CRKVI
PATRIJARH Irinej, u besedi na grobu svog prethodnika Pavla, između ostalog je kazao i ovo: - On nikada nije pravio kompromis između dobra i zla. Politike i istine. Politike i Crkve. Držao se načela Crkve, imao je hrabrosti da kaže ono što je mislio. A govorio je uvek, i samo, istinu. Na istini je počivao i njegov život. On je veliki dar našoj Crkvi.

- Krenuli smo pre dva dana, iz Banjaluke, bila nam je želja da ovde dočekamo jutro - kaže Ostoja Todorović. - Ovo je za mene mesto isceljenja, mesto koje vraća snagu i veru. A radujem se što je ovde i predsednik naše Srbije. Protekle dve godine ne pamtim da je neko od predstavnika države bio.

Pavlov verni narod, njegovi poštovaoci, pristizali su tokom celog dana. Smenjivalo se kraj groba na desetine ljudi, do kasnih popodnevnih sati. Tu su i Simetići sa Kosova.

- Brinuo se naš patrijarh Pavle za opstanak naroda na sve proređenijim ognjištima. Nosimo mi još u srcu njegove reči: „Vi ste čuvari svetinja, ne samo srpskih, već čitavog prosvećenog čovečanstva. I danas, kada se nad Kosovom i Metohijom nadvijaju crni oblaci, podsećam vas na hrišćansku obavezu i ljubav prema neprolaznim vrednostima. Vaša golgota vekovima traje, a to vide i znaju svi osim onih koji su izabrali da budu slepi za gledanje istine. I gluvi za slušanje pravde.“

Poput Simetića, i drugi vernici među sobom su u četvrtak razmenjivali Pavlove reči i poruke. Govorili o njegovoj skromnosti, blagosti o posvećenosti Bogu i ljudima.