Kralj Petar i kraljica Marija na Oplencu

Marko LOPUŠINA

05. 11. 2012. u 20:58

Краљ Петар и краљица Марија на Опленцу
Novosti saznaju - Sprema se povratak posmrtnih ostataka četvoro članova porodice Karađorđević. Britanski dvor odobrio prenos posmrtnih ostataka iz Vindzora. Na Oplencu i kraljica Aleksandra i Andrej

POSLE kneza Pavla i članova njegove porodice, do kraja iduće godine će, kako saznaju "Novosti", u kripti Crkve Svetog Đorđa na Oplencu biti položeni i posmrtni ostaci kraljice Marije, kralja Petra Drugog, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreje. Članovi porodice Karađorđević su o tome vodili zvanične razgovore u SAD, Grčkoj i Velikoj Britaniji, gde srpski monarsi počivaju.

- Naša očekivanja da će kraljica Marija, kralj Petar, njegova supruga kraljica Aleksandra i brat kraljević Andrej krajem naredne godine biti sahranjeni u porodičnoj crkvi Karađorđevića na Oplencu su realna.

Toliko vremena je potrebno i zbog toga što treba najmanje 6 meseci da se pozovu i da se organizuje dolazak u Srbiju članova stranih dinastija - kaže Dragomir Acović, prvi čovek Krunskog saveta.

"Novosti" saznaju da bi prva trebalo da bude sahranjena kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra Karađorđevića i baka princa Aleksandra.

Kraljica Marija počiva na groblju u Frogmoru, blizu vindzorskog zamka, pored kraljice Viktorije i drugih rođaka britanske krune. U svojim pismima Kraljevskom dvoru i porodici Karađorđević britanska kraljica Elizabeta je napisala kako ona kada odlazi u Vindzor posećuje grob svoje rođake Marije.

Kako Novosti saznaju, što se tiče kraljice Elizabete, prenos kovčega kraljice Marije na Oplenac je gotova stvar.

Porodica Karađorđević je u dva navrata pitala britansku kraljicu Elizabetu za dozvolu. Prvi put je kraljica Elizabeta odgovorila pitanjam: "Da li znate da je Srbija spremna da prihvati i sahrani kraljicu Mariju Karađorđević?"

Kada je dobila potvrdan odgovor, britanska kraljica je odgovorila da je ona saglasna da se kraljica Marija vrati kući. Poručila je da očekuje službeni zahtev Vlade Srbije i da je spremna da ga u najkraćem mogućem roku ispuni.


PITA SE SPC KRALJEVSKI dvor nema nikakvih problema sa predstavnicima američkih vlasti oko prenosa posmrtnih ostataka poslednjeg jugoslovenskog kralja. Za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka Kralja Petara Drugog i njegovog brata Andreja nadležni su patrijarh Irinej i Srpska pravoslavna crkva.

- Na potezu je država Srbija, koja treba sa britanskom vladom da reši zahtev porodice Karađorđević i da kraljicu Mariju sahrani na Oplencu, na dostojanstven način i uz državne počasti - tvrdi Dragomir Acović.

- Radi se o veoma važnom političkom i istorijskom činu, kojim treba da se ispoštuje nacionalna tradicija i pokaže dostojanstvo srpskog naroda - kaže Dragomir Acović.

Kako nam je rekao profesor Oliver Antić, član Vladine komisija za prenos posmrtnih ostataka i sahranu članova kraljevske porodice, u toku su dogovori sa porodicom Karađorđević i kontakti sa predstavnicima SAD, Velike Britanije i Grčke.

- Aktivno radimo na prenosu posmrtnih ostataka članova dinastije u Srbiju. Kako je reč o složenoj diplomatskoj aktivnosti, to se neće dogoditi tako brzo. Želja nam je da se prenos kovčega i ponovna sahrana obave zajedno za sve članove kraljevske porodice, ako je to moguće. Ako ne, na Oplencu će biti sahranjeni dvoje po dvoje. Kraljica Marija i kraljević Andrej, i kralj Petar i kraljica Aleksandra.Sahrane će biti obavljene uz sve državne počasti, najverovatnije krajem iduće godine - potvrdio nam je profesor Oliver Antić.

ČETIRI GROBNICE

KRALJ Petar Drugi je 1970. godine sahranjen u manastiru Sveti Sava u Libertvilu, kraljević Andrej 1990. u manastiru Nova Gračanica kod Čikaga. Prestolonaslednikova majka, kraljice Aleksandra od Jugoslavije, sahranjena je 1993. godine u Grčkoj, a kraljica majka Marija, od 1961. godine počiva u Velikoj Britaniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Цветан

06.11.2012. 06:50

Него шта него да их вратимо. Тито нам лежи овде а неће наша краљевска династија.Време је. Краљевина Србија!

SOKO @@

06.11.2012. 10:00

@Цветан - Kakav crni kralj,kod tita smo ziveli bogovski!A Ovaj sto nezna srbski,zivi na racun budjeta,sram ga bilo !

Mile

06.11.2012. 10:11

@Цветан - Tako je SOKO!!!Sva imovina je ostala Srbiji od Tita.A ovaj je sve pokrao.Lopurda.Nama ga netreba.

Ројалиста

06.11.2012. 10:15

@Цветан - Ко му каже да не зна српски?! Каже му ,,титоиста'' који пише ,,не знам'' спојено!!! То је вероватно зато што ни Тито није умео да говори српски па онда као верни идеолошки следбеник то чиниш, Соколе!Живео краљ!Живела Краљевина Србија!

MORAVAC

06.11.2012. 11:02

@Цветан - Pogledaj oko sebe moj @SOKO i @Mile pa ces ubrzo samo videti "Beogradski Pasaluk". E to je vas "tito" nacinio od Srbijekad im dodelio autonomije. Ne smemo ni Tadica i Pajtica da zaboravimo posto su i oni veliki trud ulozili u danasnju vojvodinu.

Milan

06.11.2012. 15:00

@Цветан - Pa mozda si ti ziveo bogovski. Jer kod Tita je ziveo onaj ko je njega i njegove ubice preziveo. Verovatno ti nije bilo lose u tudjem stanu.

kurjak

06.11.2012. 19:17

@Цветан - SOKO@@Neznas ni ti. Ne kaze se srbski nego srpski i nije budjet nego budzet.Izgleda da si zavrsio treci razred brzog voza...

Ruben Lonuestro

07.11.2012. 16:28

@Цветан - idi sokole kod tvog Mila pa zivi "bogovski" ko kod broza ; na kredit.A o sramu ne pricaj jer manifestno neznas sta to znaci.

mimicca

19.01.2013. 15:44

@Цветан - A od kojih para je ziveo belosvetski probisvet zvani Tito. Da ih nije doneo iz Kumrovca? Ojadio nas je sve, uveo u ratove crtajuci granice oko kojih smo se bili. Proglasio muslimane, Makedonce i Crnogorce nacijom. Zabranio povratak na Kosovo 150.000 Srba, drzao otvorenu granicu ka Alabaniji, sam Bog zna koliko je Siptara preslo ......Ej, zaduzio nas je, dobijene kredite nakon rezolucije IB od Amera potrosio sa svojom komunistickom bulumentom, a nama stvarao privid dobrog zivota. Ma nastavic..

Mile

06.11.2012. 10:02

Bravo!Sad će nam biti bolje.Ko je doneo odluku svaka čast.A ovamo gladan narod.Dobro je pobegao sa zlatom.Sad ga vračamo sa naše grbače.To neme nigdena svetu.Samo se vraćamo u prošlost i divimo se.Za budućnost naše dece i nas niko ne pita.Sad kada dodju,valjda čemo bolje živeti!!!Samo tako.

Dr.Mir.Cirovic

06.11.2012. 10:46

Ja sam jedan od nazalost onih koji je mislio jos pocetkom 90-tih godina Srbija bi trebalo da bude parlamantarna monarhija i velika je steta sto nije postala.Za takvo monarhisticko ubedjenje bila i vrlo snazna u to vreme SPO sa piscem i predsednikom g- Draskovicem.Nije se to dogodilo jer primitivne i nezasite snage survale su Srbiju u ponor.Sasvim bi se politicka situacija okrenula simpatijama Srbiji i mnogojunackom srpskom gradjaninu koji je bio ponos Balkana u proslom veku do 1945 godine

Lidija Kostic

06.11.2012. 13:46

Evropski mocnici i SAD nam crtaju svakave politicke granice kako bi nas razdelili i usitnili, ali Kraljevina Srbija i Kraljevina Srpska s Kraljem Aleksandrom II na celu, to je resenje za Srbe na Balkanu. Mozda ce se pridruziti vremenom i Crna Gora, jer Karadjordjevici su rodoslovom delom iz Crne Gore.

Srbin od vajkada

06.11.2012. 14:33

hahahhahha-javljaju se potomci partizana sa Dinare,Velebita,Durmitora...srecom-ima nas OVDASNJIH jos uvek koji pamte price svojih predaka o Kraljevini Srbiji!!!

Ruben Lonuestro

07.11.2012. 16:24

@Srbin od vajkada - Odlican komentar ali nedopun ; u potpunosti: "-javljaju se potomci partizana sa Dinare,Velebita,Durmitora... koji su ovoj familiji oteli narod i drzavu ; a krunu ritnuli u blato da bi na njihov posed ustolicili crvenog ustasu.

Mile

06.11.2012. 16:48

Mislim da trebaju da se svi lepo sahrane,i da dodje Kralj,on bi nas spasao iz ove bede.