Tajna moć podzemnih aerodroma

B. SUBAŠIĆ - M. LOPUŠINA

06. 08. 2012. u 21:00

SFRJ uputstva kao se prave podzemni gradovi dobila od NATO. „Željava“ koštala četiri milijarde dolara - koliko bi i autoput kroz Jugoslaviju

PODZEMNI višespratni vojni aerodromi, gradovi obalske artiljerije uklesani u stene, ukopana pristaništa, radarske i elektronske baze pod planinskim vrhovima koštale su milijarde dolara nekadašnju SFRJ, ali je nisu sačuvale. Deo ovih podzemnih tvrđava, od kojih su najmoćnije bile projektovane da izdrže udar atomskih projektila od 20 kilotona, oštećen je ili uništen prilikom povlačenja JNA, američkog bombardovanja položaja Vojske Republike Srpske i agresije NATO.

- Deo se još uvek koristi, u svim novonastalim državama. Podzemne objekte, od komandnih mesta do skladišta, prave i dograđuju sve vojske sveta - kaže penzionisani general Božidar Delić, jedan od retkih oficira koji su imali dozvolu da uđu u sve podzemne objekte bivše Jugoslavije. - Oprema u podzemnim objektima, bilo da je u neposrednoj upotrebi ili je konzervirana za slučaj rata, neprestano se održava u ispravnom stanju i poseduje komplete rezervnih delova.

Sagovornik „Novosti“ smatra da ne treba mnogo verovati pričama da će podzemni vojni objekti na teritoriji bivše Jugoslavije izgubiti svoju osnovnu funkciju.

- Oni koji su ih otimali, nisu to činili zbog poljoprivrede i turizma - kaže general Delić. - Vojni objekti ove vrste ne zastarevaju.

Reči našeg sagovornika potvrđuje spor koji građani varošice Ivanec, na planini Ivančica kraj Varaždina, vode za povratak imanja na kome se nalaze skladišta i radio-relejna baza JNA. Objekat Ivančica bio je najveći sistem za elektronsko prisluškivanje u SFRJ, a prilikom predaje Varaždinskog korpusa završio je neoštećen u rukama hrvatskoh oružanih formacija.

Intenzivna podzemna gradnja širom SFRJ počinje posle sukoba Tito - Staljin i Brozovog okretanja Zapadu, a neki ekonomisti navode da su samo troškovi izgradnje velike baze „Željava“ bili četiri milijarde dolara i da je po toj ceni mogao da se napravi auto-put kroz celu Jugoslaviju.

Neki podzemni aerodromi JNA ostali su u funkciji, na primer u Divuljama kod Splita, a neki su pretvoreni u vinske podrume kao što je slučaj s podzemnim objektom „Šipčanik“ kod Golubovaca. Ponos jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva podzemna avio-baza „Željava“ kod Bihaća minirana je i van funkcije je od 1992.

Projektant „Željave“ Dragoslav Sobotka, u ispovesti profesoru Radmili Tonković, naveo je da je ukupna dužina podzemnih tunela galerija i pomoćnih prostorija iznosila 3.500 metara. Objekat je imao četiri ulaza koji su bili povezani sa dvema glavnim poletno-sletnim pistama, a planina je krila tri galerije dužine 400, 500 i 350 metara, svaka visine osam i širine 20 metara. U objektu je moglo da se živi potpuno izolovano od sveta 30 dana, a prostorije u unutrašnjosti razdvajala su pedeset šestora teška pancirna vrata. Elektronske oči i uši podzemne tvrđave nalazile su se u podzemnom radarskom centru ispod vrha Plješivice, čija je posada imala sve uslove za udoban život, uključujući sale za sport i rekreaciju. Britanskim radarima S-613 s dometom većim od 400 km nadgledana je gotovo cela teritorija Italije, Austrije i dobar deo Mađarske.

Po rečima stručnjaka, jedini aerodrom koji se mogao porediti sa „Željavom“, iako dosta manji, bio je „Slatina“ kraj Prištine sa svojim radarskim centrom na planini Goleš. Ovaj aerodrom izdržao je bombardovanje najtežim američkim projektilima 1999. bez suštinskih oštećenja, a na Golešu je sada radare postavio NATO.

Primer grandioznog i potpuno napuštenog podzemnog odbrambenog projekta SFRJ predstavlja i lavirint uklesan u stenje ostrva Visa duži od 70 kilometara, u kome je 45 dana moglo u potpunoj izolaciji da boravi više od 5.000 vojnika.

Unutrašnjost ostrva je decenijama potkopavana i pretvarana u mrežu hodnika koji su povezivali komandna mesta, spavaonice, radne prostorije, ambulante, magacine naoružanja i goriva. U stenama Visa nalazila su se komandna mesta jugoslovenske mornarice za ceo Jadran i skrovišta za brodove i podmornice, a na najvećoj dubini bila je ukopana ratna bolnica.

U najvećem otkopu u Veljoj glavi, koji se proteže oko 400 metara pod zemljom, bilo je komandno mesto za 110 ljudi, magacini za hranu i vodu, trafo-stanica, sanitarni čvorovi, perionica, kuhinja, ambulanta, centar veze i operativna dvorana. U potkopu na rtu Stupišću bile su baterije topova 90 mm i raketne lansirne rampe, a na Barjacima i Novoj Pošti artiljerija kalibra 88 mm. Potkop „Jastog“ bio je sklonište torpednih i raketnih čamaca, a „Talež“ je krio topove od 130 mm. Sličnih potkopa bilo je dosta i u okolini Kumbora i u Boki, ali i oni su danas samo uspomena na ogromna sredstva koja je Jugoslavija uzaludno utrošila na odbranu spoljnih granica, a raspala se i srušila po unutrašnjim.

MASKIRANI BUNKERI

PODZEMNI vojni objekti u Srbiji još uvek su državna tajna, osim onih koji su postali široko poznati posle uništavanja u NATO bombardovanju. Reč je pre svega o podzemnim skloništima od armiranog betona - kaponirima - na aerodromima Sjenica, Ponikve kod Užica, u Batajnici i Lađevcima kod Kraljeva. Po rečima vojnih stručnjaka, ovi objekti bili su samo dobro maskirani bunkeri, a trebalo je da pruže zaštitu avionima. U bunkerima su se skladištili gorivo i ubojna sredstva.

Jedan od najpoznatijih, a istovremeno najtajanstvenijih vojnih objekata u Srbiji je Straževica, komandno mesto vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane kom ni NATO nije uspeo da dođe glave. Objekat se nalazi duboko ukopan u čvrste stene, a ima više ulaza pored kojih neupućeni prolaze svakog dana ne primećujući ih, ima operativne centre, prostorije za posadu i komunikacioni blok, a deo objekta čine i tuneli koje je izgradio Vermaht u Drugom svetskom ratu.

PLANOVE DOBILI OD NATO

ISPOVEST inženjera Sobotke, projektanata prvog podzemnog aerodroma, otkriva da je SFRJ od NATO dobila uputstva kao se prave podzemni gradovi, u vreme kad se Tito okrenuo ka Zapadu zbog straha od sovjetske vojne intervencije.

- Moje upoznavanje sa specijalnim zaštitnim objektima podzemnog tipa za potrebe Ratnog vazduhoplovstva datira od 1954. godine, kada sam u sastavu vazduhoplovne vojne delegacije na čelu sa tadašnjem komandantom generalom Ulepićem bio u poseti ratnom vazduhoplovstvu Švedske - ispričao je Sobotka. - S njihovim vojnim stručnjacima vođeni su razgovori o elementima zaštite podzemnih objekata od efekata udarnih talasa izazvanih klasičnim i nuklearnim napadnim sredstvima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

DJUBRETARKA

06.08.2012. 22:16

Zato ni moj deda ni otac ni majka ni stric ni tetka nista nisu dobili od Broza vec su dan i noc radili samo za Srbiju!

Nislija

06.08.2012. 22:44

@DJUBRETARKA - Trebalo bi da speremo sav ovaj sljam na celu drzave, dovedemo cestite ljude, pa onda da radimo za Srbiju kao sto nismo nikada do sada. Inace propadosmo, nisam ni siguran da nam ima spasa...

Bgd

06.08.2012. 23:25

@DJUBRETARKA - Imali su i Vasi i drugi roditelji fabrike i radna mesta ali su ih ovi zuti rasprodali i unistili ostavivsi ih na ulici.Malo anaalize nije na odmet,da ne ulazimo dublje u kriminal DOS-a.

kradljivac zakasneli

07.08.2012. 06:59

@DJUBRETARKA - da li ima nesti i ja da ukradem dosta mi je bela sveta i rad po satu...kad mogu za sat da zaradim za ceo zivot da li postoji neko takvo mesto da dopsovci nisu spustili svoje prste....

RS+RS=RS

07.08.2012. 08:19

@DJUBRETARKA - Gde ste Otporashi !? Rushili ste socijalizam za demonkratiju koju sada pljujete ...

dejan

07.08.2012. 08:52

@DJUBRETARKA - Kod slobodana Milosevica imao si sve,zasto njega ne pomenes,kada si vec pomenuo analizu!

Miskec

07.08.2012. 09:10

@DJUBRETARKA - Evo sada je na vlast dosla postena garnitura onih koji su doduse bili na vlasti u vreme najvece inflacije ikad zabelezene u svetu, oni ce ove zute prevarante oterati u zatvor. Te komunisticke fore tipa "vase su fabrike" vise ne pale nigde. Nista nije bilo njihovo i nisu niti radili, niti gradili za dzabe, vec su za to bili placeni i dobijali stanove za dzabe, koje su posle otkupili za jos bedniju sumu. DSS je bio na vlasti u vreme najvece pljacke drzavnih firmi, cisto da se zna.

soco

06.08.2012. 23:29

Da je sve te silne pare skrkao u jednu atomsku bombu bolji bi rezultati bili, ono ravnoteza straha koja i danas drzi pola sveta. Primer mali Izrael u raljama arapa, ali prpa, Pakistan nasuprot milijardu indijaca, Severna Koreja i sl. ......ali ipak on je bio samo bravar.

dragan od AR

07.08.2012. 11:12

@soco - Mi smo učili da je on bio mašin-bravar. Ipak je to za klasu više od ovih današnjih mr i dr po novokomponovanim univerzitetima.Ja sam sa beogradskog, mašinski, smer aerokosmotehnika iz 1979. (osamdesete prošlog veka).

Dejan

07.08.2012. 00:03

Sta kazu za Strazevicu ? "Najtanstvenija", "Gradio je i Vermnaht", "Ni Nato joj nije dosao glave"... Gradnju je zapoceo kralj Aleksandar, nastavili Nemci i komunisti, NATO je nije probusio ali je zatrpao sve ulaze i otvore a najvaznije od svega - Strazevica lezi ispod kamenoloma koji danas drzi Hrvat. Toliko o tajanstvenosti

Nije baš tako

07.08.2012. 10:08

@Dejan - NATO je uspeo da zatrpa samo jedan od sporednih ulaza. Ako je nešto uništeno, za to je zaslužna žuta izdaja Kad je reč o kralju Aleksandru raspitaj se o posebnom ugovoru o saradnji koji je s Nemačkom potpisan početkom tridestih Tito i njegov kriminalni klan ne bi mogao da napravi ni kućicu za kera, ali su od Amera dobili sve što im je moglo da naškodi Sovjetima. Negde od 1956 Tito ponovo počinje da se druži sa saojetskim komunistima pa dobija njihovo naoružanje

radovan

07.08.2012. 00:38

Potpuno pogresan koncept odbrane zemlje.Mjesto da se trude da kupe neku prtoviavionsku raketu kao S 3oo od Rusa majmuni su gradili podzemen aeredrome i luke.I sklonista.Da se sklone u slucaju rata.NIsta Josip Broz nije radio za narod vec sve za sebe.

Leposav

07.08.2012. 14:30

@radovan - Ovi klinci sto ovde pisu komentare nista neznaju i zato pisu kojesta. SSSR i istocni blok su uvek bili pretnja Jugoslaviji. Ruskim tenkovima bi trebalo par sati od Madjarske granice da stignu do Beograda. Zato je Tito , (koji je bio, ostao i ostace zauvek, najveca licnost u istoriji ovih prostora) i pripremao zemlju za odbranu od najvece vojne sile u istoriji SSSR-a. Tita su u celom svetu svi postovali a Jugoslavija je bila jedna od najuglednijih drzava sveta to ovi danasnji klinci pojma nemaju.

vojkan

07.08.2012. 15:42

@radovan - Tito je veci zlotvor i od Hitlera za Srbe bio..a ti sto si ziveo par godina lepo zato sad tvoja deca zive u ovakvoj raspaloj Srbiji..kad cujem da neko iz Srbije kaze za Tita da je bio najveca licnost u istoriji dodjemi da se ubijem..Moje misljenje je isto da ce u Srbiji biti bolje kad pomru jos jedno desetak generacija i kad se zaboravi kakok se zivelo u Jugoslaviji na tudj racun uz mnogo korupcije i mita!!!

savo arizona

07.08.2012. 06:12

Dobro uradjen dil ugovor i savjet Natofasista.Nato dao proekat za gradnju za sebe uzeo sto nije unustio.Sad nek nasi politicari opet lete u zagrljaj Natofasistima,bruka.

Bashkim

07.08.2012. 07:12

Tada smo imali i mogli ovo neprimetno da uzgradjujemo a i da odrzavamao. Nasuprot, ovi "danasnji", ne znam koje sve farbe imaju, to ne mogu ni da okrece...

snezana

07.08.2012. 08:33

culismo ili procitalai o ovim pozenmim.......nisam citala teksat, sinoc mica je opet bila kod mene dokaz nlace mi je pomerila, znam da mi necete verovati, samo da se znam, pod dopingom sam, 25, 26 jula, i sad 7 avgusta pojavljuju mi se ljudi , toliko od mene, vec smaram, ili stid me je dobre sam volje

Snezana i sedam patuljaka

07.08.2012. 12:07

@snezana - Popravi stil pisanja i gramatiku pre nego sto pocnes da "svrljas" po ovom sajtu.

zarije

07.08.2012. 08:59

Ti su objekti gradjeni u drugo vreme i odigrali su svoju ulogu, 45 godina mira i prosperiteta, najduže u istoriji ovih terena.I svi su imali posao, a kompletan dug svih tih godina je višestruko manji od duga koji nam je natovarila "demokratija" u proteklih 10 godina.Ne razumem ove takozvane "srbe", koji vrište o Srbiji i radu za srpsku stvar, a jure bezglavo u Evropsku Uniju u kojoj neće ni postojati, kao grogirani bokseri bezglavo jure i podmeću glavu, tražeći nove i novije krivce.

xy

07.08.2012. 11:30

@zarije - Kako su oni odigrali svoju ulogu, vidljivo je bilo, kada su trebali da odigraju. A cetrdeset pet godina mira je bilo zahvaljujuci "hladnom ratu" dve super sile, a ne tvojim bunkerima.

Titova mudrost

07.08.2012. 12:04

@zarije - 45 godina mira je bilo zahvaljujuci "hladnom ratu" dve super sile kao i Titovoj distanci od jednih i drugih. Ovo drugo ne treba gubiti iz vida.

Realista

07.08.2012. 22:19

@zarije - @xy: Sklonista i podzemni objekti su gradjeni za odbrnu od spoljnjeg napada. Gradile su ih domace firme i domaci radnici koji su za to dobijali platu. Opremljeni su vecinom domacom opremom proizvedeni od domace industrije domacim sredstvima... Hajde danas napravi nesto sto je bar 50% kao to? Nema sanse , nema radnika, nema industrije, nema znanja vise dase tako nesto napravi ! E u tome je nasa beda! Ne zato sto smo onda mogli vec zato sto danas nemamo pojma! Sami smo sebe srozali na DNO!

mario matura

26.01.2013. 12:59

@zarije - kako bilo da bilo to su prosla vremena da su imali znanje imali su ne moze se tu nista reci,nego evo neki primjer prije godinu dana u sibeniku nakadasnju komandu admiraliteta u samoj luci zgrade najmanje 150 godina stare koju je sagradila austro ugarska a jna koristila posli njih zgrade tako cvrsto sagradjene i ocuvane dosa i srusija neki turcin da pravi hotel.i normalno nikom nista.ako nista drugo ovi prije su bar imali neki ponos a ovi su rasprodali sve i ucinili nas narodom bezcijenja

xy

07.08.2012. 09:40

Do danasnjeg dana se prica da je Jugoslavija imala jaku vojsku; oruzije, oprema, tuneli, bunkeri, sklonista, visoko obrazovani generali- Milijarde i milijarde ulozenih dolara..Bio je rat i nastradala je samo sirotinja sa svih zaracenih strana, od cijih usta su se i odvajale te grdne milijarde, dok su njihovi ocevi i dedovi gubili zivote da bi se stvorila ta armija.

komandant 1001

07.08.2012. 11:49

AMBROZ Tito, nije video kako Ruska vojska rešava pitanje podzemnih skloništa, i td. Nezna on za berlinske podzemne pobede Rusa.Koliko drskosti je sazidano bilo u tom malom "Joži"( od milja ga zvao Staljin) i kompleksa od Rusa, da je išao toliko daleko da troši novac Naroda koji je pomoću tih, baš tih Rusa "oslobodio" svoju Jugoslaviju. Koliko je trudbenika i neimara potrošilo za tu njegovu glupost znoja umora i vlastitih života! Ovi objekti su spomenici gluposti

Рашо

07.08.2012. 12:35

Сви се спремају да се бране од непријетеља од ко зна одакле, а не виде или су луди да је непријатељ ту код нас, око нас, и да се У ТОМ ГРМУ КРИЈЕ ЗЕЦ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AcaS

07.08.2012. 12:39

Sustinska netacnost, Svedska i Svajcarska (po cijim uzorima smo zidali ove objekte) nemaju veze sa NATO. Obe su NEUTRALNE drzave.

bozidar

07.08.2012. 13:18

Sacuvacemo mi Srbiju od Amerikanaca,Albanaca,Hrvata ..ali kako je sacuvati od Vuka ,Cede,Canka...

Mika

07.08.2012. 15:04

Da smo bar sagradili puteve, gde bi nam bio kraj. Ovako mozemo samo da se zakopamo u tim objektima. To je najvece bacanje para ikada.

srboljub

07.08.2012. 18:19

Tito nikad nije bio neutralan niti je prelazio sa jedne na drugu stranu.Od svog postanka je pripadao tamo gde je pripadao i radio je za njih i sa njima .I objekti koji su gradjeni su gradjeni kao buduca NAto utvrdjenja za pohod na rusiju .Srbi su se jedini tome isprecili.Zato je ta faza od 50 godina bila blagostanje.Radili smo i gradili a bili smo slepi i obmanuti neznajuci da ce tome doci kraj kad se nato odluci na ofanzivu koje smo mi pocetak

Mile

07.08.2012. 20:32

Eto kakva je bila JNA na celu sa srpskim generalima,, zakopavali se u misije rupe, i na kraju sve to unistili,,!!,,;-))

Realista

07.08.2012. 22:24

@Mile - Nisu generali unistili . Unistili smo sve sami isto kao sto smo sami sve gradili ! Nismo zeleli da imamo to sto smo imali zato danas nemamo nista! Danas smo svi zajedo, ceo prostor SFRJ jedno obicno "duplo golo" Sve da nas na gomilu sastave nemamo ni 20% ondasnjih kapaciteta i mogucnosti. Sklonista su gradjena da nas brane od drugih a ne od nas samih. Bilo je dosta da nam zapad baci par kostiju "..ko psu u sindziru" pa da sami palimo srecni sto je komsijsko imanje vise izgorelo nego nase!

Dado

06.02.2016. 05:19

pa to sto je Tito sagradio danas gradani sa mnogo visom populacijom u citavoj jugoslaviji nemogu ni ofarbati ono sto se npravilo dok je on bio na vlasti. Imali smo barem vojsku i policiju sa kojom nije se bilo zajebavat. A danas su bivsi pioniri stroziji od nase odbrane. Kao sto kaze ona stara emisija..."Trazili ste Gledajte".