Titovi podzemni tajni gradovi

M. LOPUŠINA - B. SUBAŠIĆ

31. 07. 2012. u 20:53

Od turskih vremena, preko Austrougarske do SFRJ gradila su se skloništa, aerodromi ispod zemlje. SFRJ izgradila 26 objekata ispod zemlje za JNA i Tita

NISU lagumi kod Malog Zvornika, gde Radoš Bajić snima seriju "Ravna gora", jedini podzemni kompleks koji danas postoji u Srbiji. U našoj zemlji od turskih vremena, preko Austrougarskog carstva do SFRJ gradili su se čitavi gradovi, skloništa, aerodromi i pomorske luke ispod zemlje, da bi se armija i njena komanda sakrile od napada neprijateljskih snaga. Najveći broj tih tajnih objekata podignut je u vreme Josipa Broza Tita.

- Po naređenju vrhovnog komandanta maršala Tita podzemni objekti JNA građeni su u Srbiji (sedam), u BiH (šest), Hrvatskoj (pet), u Sloveniji (tri), u Crnoj Gori (tri) i u Makedoniji (dva). Izgradnja 26 objekata, građenih od pedesetih do devedesetih godina, prema vojnim podacima, koštala je 90 milijardi dolara. Dok sam ja bio ministar odbrane, Vojska je imala oko 15 tajnih i podzemnih objekata - otkrio je Prvoslav Davinić, bivši ministar odbrane.

On navodi da je, na primer, na aerodromu "Ponikve" kod Užica postojao podzemni tajni hangar, ali da on nije bio veliki i nije ličio na sakrivenu vazdušnu luku.

- Bio je to plitak hangar, u koji su sklanjani naši avioni. Za razliku od aerodroma "Ponikve", na Dedinju je podzemni komandni centar "Karaš" ličio na pravi grad. Bio je opremljen za aktivnu vojnu službu, za boravak i dugotrajni opstanak. U njemu je radilo 30 zaposlenih vojnih lica - kaže Prvoslav Davinić.

"Karaš" u Beogradu, zatim Vis, Kupari, Kumrovec, Konjic, Drvar, Goražde, Han Pijesak, Bugojno i Kumanovo samo su neke od lokacija tajnih objekata Josipa Broza i JNA na prostoru današnjih država tj. republika bivše SFRJ. Ovi objekti su bili Titove tvrđave i tajni gradovi, koje je JNA i Vojska Jugoslavije koristila i posle njegove smrti 1980. godine. Te tajne tvrđave su zbog svoje funkcionalnosti i zaštite od neprijateljskih napada bile uzor po kome su Sadam Husein, car Hajle Selasije i pukovnik Muamer el Gadafi uz pomoć jugoslovenske operative gradili svoja podzemna utvrđenja. Kada su Amerikanci upadali u kabinete Sadama Huseina i sada Muamera el Gadafija, morali su prvo da provale u bunkere koji su pravljeni po Titovim upustvima.

- Podzemni grad u Konjicu bio je najveći i najskuplji, jer je vredeo 8,5 milijardi dolara. Ova atomska ratna komanda izgrađena je u unutrašnjosti planine Zlatar na površini od 6.500 kvadratnih metara. Imala je tri dela: iznad zemlje su bile tri Titove vikendice, u zemlji fabrika municije i atomski bunker, koji je smešten na dubini od 280 metara. Bunker je sagrađen sa namerom da, u slučaju atomskog rata, funkcioniše kao centar vojnih operacija, sklonište za Štab vrhovne komande, maršala Tita i njegovu porodicu. Njegova izgradnja je trajala od 1953. do 1979. godine - kaže umetnički fotograf Goranka Matić, koja ga je posetila.

Kada se uđe u ovaj podzemni svet, sačinjen od kilometarskih hodnika, stekne se utisak impresivnosti, i u isti mah izleće pitanje: kako je čitav prostor, tako dobro očuvan? Sve liči i na muzej stare, prevaziđene tehnike, koja je u svoje vreme bila tehnološki hit. Tu su različiti teleprinteri, faksovi, ventilatori, zajedno sa jogi ležajevima i starim crvenim i narandžastim telefonima. Sačuvane su Titove sobe, bolnica i kabinet Generalštaba JNA. Ovaj tajni grad sa šifrovanim imenom "D-O" kod Konjica pretvoren je u kulturni centar.

- Podzemni gradovi u Bugojnu i Han Pijesku propadaju. Na području Soče, blizu Goražda, nalazi se jedan od najvećih Titovih gradova. Reč je o 15.000 kvadrata pod zemljom, građenih do 1963. sa namerom da u njima bude fabrika oružja sa 800 radnika. Posle raspada Jugoslavije, niko se za tu građevinu nije interesovao i ona propada. Ovaj Titov bunker danas predstavlja veliku razvojnu šansu Goražda, jer opština ima plan da tu proizvodi japanske šitaki pečurke i šampinjone. Sasvim je logično da sve tajne komandne objekte maršala Tita, decenijama zatvorene za javnost, treba pretvoriti u muzeje - kaže Svetozar Radišić, general u penziji.

Najveći podzemni grad na prostoru Jugoslavije bio je podzemni bunker maršala Tita na ostrvu Vis. On je 1944. odatle komandovao, a kasnije držao tajne podmornice i krstarice. Čitav Vis je izbušen mrežama podzemnih prolaza i prostorija, čija je namena bila da zaštite Broza u slučaju napada NATO ili Varšavskog pakta.

- Zato je građanima i turistima bilo zabranjeno da dolaze na ostrvo sve do 1992. godine. Reč je o 37 vojnih objekata, uključujući poznatu Titovu pećinu, zatim podzemnu vojnu bolnicu i tunel za zaklon ratnih brodova. Glavni tunel dugačak je 500 metara i izlazi na drugu stranu brda. U njemu su bili komanda, spavaonica za mornare i skladište raketa - objašnjava general Radišić.

Od devedesetih godina, Titova špilja i tunel za brodove su otvoreni za posetioce. Najčešći gosti su đaci, koji razgledaju istorijska mesta na Visu. Ostali tajni Titovi objekti na ovom ostrvu čekaju bolja vremena za oživljavanje, jer opština Vis planira da ove Brozove vojne objekte pretvori u hotelski smeštaj i apartmanska naselja.

KUPARI ZA ODMOR

JEDAN od mnogih Titovih objekata, građen kao kuća za odmor i razonodu, bio je i hotel "Kupari" kod Dubrovnika, koji se prostire na 340.000 kvadrata. Izgrađen je lagum dug 800 metara. U njemu su bile smeštene kuhinja, vinoteka i soba za sastanke. Ovaj podzemni grad je i danas aktivan jer Titovu podzemnu kuću u Kuparima koristi hrvatsko ministarstvo odbrane, za odmor i razonodu.

Aktivan je i podzemni grad Kumanovo, ali njega drži armija SAD i snage NATO i pristup njemu je onemogućen.

(nastaviće se)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (76)

Mika, običan čovek

31.07.2012. 21:08

Bez obzira na sva mišljenja o Brozu kao vladaru,jedno je sigurno,a to je da je SFRJ bila država i vojna sila za primer. A ovo danas ni D države ni V od vojske

Radula Homoljski

31.07.2012. 23:08

@Mika, običan čovek - Tako je moj Miko, ovi danas ne znaju da prave, oni samo prodaju al' nama ne daju. Sa'raniće nas načisto, i nas i sledećih deset generacija. Sve ti je to vetar kapa, bećari i beskućnivci. Žali Bože ovo malo poštenih što se muče badava. Srećni su oni koji ne ostadoše ovde, nego odoše pod "sunce tuđega neba", jer "grki su ovde zalogaji hljeba" koga na svu sreću još ima po nižoj ceni. Dok je Tito bio živ, nisu nam Bugari kupovali fabrike a Kinezi pravili mostove.

milan

01.08.2012. 00:03

@Mika, običan čovek - sada je za sve kriv tito. krcun, rakovic, tempo i mnogi slicni vise su u to uptljani nego tito. toliko su para izarcili a mi ziveli lepo. sta smo od ovih dobili. most na adi koji nikome nije potreban. da jeste uveli bi nekoliko autobuskih linija. procenili kvazi strucnjaci da nema potrebe za gradskim prevozom i nije im palo napamet da ga aktiviraju.

milojemile

01.08.2012. 10:13

@Mika, običan čovek - Gradski prevoz veliš? E pa kad bi se znalo ko je vlasnik gradskog prevoza, shvatilo bi se zašto su Kinezi gradili most. Čudi me samo da neko nije došao na ideju da taj most pravi niz duž Dunava, onda bi bio skuplji, pa bi i provizija bila veća. Mogao bi se kupiti još neki tramvaj iz Španije. I tu bi se opet dobila provizija. I tako se bogati bogate. Bez žuljeva na rukama. Dok mi shvatimo šta znači poštenje, pojedoše oni meso, a nama samo koske i iznutrice ostaviše.

Horvat Hrvoje

31.07.2012. 23:15

@Kraljevčanin - Umro je Josip, ali je Tito živ. Živo je njegovo delo, kako se vidi. Još uvek svet priča sa poštovanjem o njemu. Prekjuče sam došo iz Mexico City-ja. Tamo ima spomenik u parku bar 6 metara visok. On se zaduživao, ali nam je ostavio puno toga. Za dvadeset godina su ovi današnji demokrade sve prodali i pojeli ili odneli u inostranstvo, a zadužili nas i naružili. I naša čukun unučad neće moći da vrati. Krvlju ćemo to da plaćamo, kapitalisti ne opraštaju tako lako dugove.

milos vr

01.08.2012. 03:43

@Kraljevčanin - a vi mora da ste neki penzioner. prijatelju od secanja se ne zivi nego od rada. sluzio si ga i sad primas njegovu penziju, dok su drugi koji su bili protiv njega stradali na goli otok. jel to bilo dobro za drzavu da u svakom gradu ima apartman i zlatnu kadu u koje nikad nije doso. bolje da je bio napravi glavnu ulicu u mom gradu a ne kaldrma koja je ostala od turaka

kumani

31.07.2012. 21:37

zdravo Novosti, ja sam iz Kumanovo, Republika Makedonija, jel vi kazete da podzemni grad Kumanovo se nalazi u mom gradu ili na nekom drugom mestu? Zelim vise detalja. Hvala unapred!

Komentator

31.07.2012. 21:41

"Uzor po kome su Sadam Husein, car Hajle Selasije i pukovnik Muamer el Gadafi uz pomoć jugoslovenske operative gradili svoja podzemna utvrđenja." ?!? E pa lepo su se proveli...

Spale US

01.08.2012. 06:45

@Komentator - ?? Vi se pitate odakle 90 milijardi dolara, Sadam, Selasije, Gadafi kao i drugi is nesvrstanih su placali Titu I Jugoslaviji da prave hjihove podzemne gradove. a dug od dvadesetak milijardi dolara Americi je bio nista u odnosu na pare koje su stizale iz Arapskih zemalja..... !!

milos vr

01.08.2012. 03:37

@pukovnik - drzava gradi fabrike a u ratu treba biti nezavisan kao Svajcarska, tad ti ne trebaju sklonista. a vi sto se toga rado secate, neko je u to vreme i lose ziveo. dok ste vi letovali po raznim morima. a sta je sa onim ljudima koji su okoncali na golom otoku i to samo sto su hteli realno da kazu nesto protiv tita. jel to bila po vama drzava. radi sta ti se kaze i cuti, drzava je gde ides celom napred a ne biti neciji sluga, u suprotno Goli otok.

Mika Kovač

01.08.2012. 10:31

@pukovnik - Ovi danas kupuju avioni i čamci sas koji će pobegnu i odnesu pare šta su namakljali.

Srbijanac iz Nemačke

31.07.2012. 21:42

Bože, šta je u to vreme, ako je brojka tačna, moglo sve da se uradi sa 80 mlijardi dolara! Hiljade kilometara autoputeva, modernih pruga, nodernizuju gradovi, poboljša stadard života ljudi...Ovako, sve je uludo proćerdano da bi se neko podvukao matorom hazarderučije poreklo i ime, Srbi ni danas tačno ne znaju! Mislio sam da su Srbi bili najveći Titovi poltroni, ali vidim, svi su u to vreme radili isto!

tanja

31.07.2012. 22:23

Nemam nista protiv,samo me boli onih 90 milijardi dolara koje otplacujemo svi mi a i bice i za buduce generacije kredita koliko nece.

ja

31.07.2012. 22:53

ovi vasi novinari kao da su od kuce pisali o ovim mestima. verovatno dalje od dorcola nisu ni otisli... pola od ovih sklonista sam vec video i ni pola od ove price nije tacno, osim cifara za njihovu izgradnju

Radula Homoljski

31.07.2012. 23:01

Ne znam koji je razlog da se to sve mora opisivati u detalje? Zar mislite da našoj armiji to neće biti nikad više potrebno? A tih 90milijardi? Pa mi kakve sad sposobne rukovodioce imamo, njima ne bi bilo dosta ni hiljadu milijardi. Mogli bi oni sve to da potroše za mesec dana i bez bunkera. Sad su pojeli brda para a ni 100km Autoputa nisu uspeli da naprave. Mi ga pravili kroz Jugoslaviju dobrovoljnim akcijama. Nama nema leka, pukli smo načisto, šivimo na veresiju.

Mrki

01.08.2012. 00:18

@Radula Homoljski - Ti objekti su danas neupotrebljivi jer vec dvadeset godina postoje rakete koje prolaze kroz 70 m betona i stena. Cak i bez njih, preciznim bombama se mogu ( a tako je i bilo 1999 ) gadjati ulazi i ventilacija pa su Bosanci u pravu - ti objekti su danas dobri samo za uzgoj pecuraka.

Mika Kovač

01.08.2012. 10:29

@Radula Homoljski - Pečurke rastu u našu glavu. Čudo da u Švajcarsku i u Nemačku u taki bunkeri ne gaju pečurke? Za ovako izdavanje tajni od taj ministar se išlo na robiju. Ali tad se imala država. Tako i Rusi od titan pravili lopate, samo da mogu da izvezu titan jel mu je bio zabranjen izvoz a dozvoljen za lopate. Pametni Nato od toga pravi podmornice i avioni sas koji će njih bombarduju iz naši bunkeri. Amerikanci ne gaju pečurke u nji u Kumanovo, pravu raketle sve da ni uništu.

Ta da

02.08.2012. 02:57

@Radula Homoljski - To je sve relativno. Koliko puta su gađali Straževicu, pa nisu mogli ništa.

đokica

02.08.2012. 11:38

@Radula Homoljski - OBJEKAT karas je bio u bombardovanju van funkcije. da je kojim slucajem bio u funkciji strazevica bi prošla kao objekat na fruskoj gori. unistena do temelja. U MOMENTU POGOTKA FRUSKA GORA JE BILA ISPRAZNJENA. javili nam francuzi na vreme.

Novak J

31.07.2012. 23:03

"Izgradnja 26 objekata, građenih od pedesetih do devedesetih godina, prema vojnim podacima, koštala je 90 milijardi dolara."--------------------------------------------------------------------------------------------------Ovu cifru (90 mlrd usd) bi trebalo proveriti - deluje mi prevelika jer je ukupanspoljni dug SFRJ pred raspad bio oko 22 mlrd usd.Ako je tacna, strasno je da su zbog Titove paranoje stracene ovolike parei to, verovatno, tudje - iz preusmerenih stranih kredita.

milos

01.08.2012. 03:31

@Novak J - nego sta, odakle oni silni krediti koje mi sad vracamo i koji su za vreme Labusa bili delimicno otpisani.i ja bi bio vrhovni Marsal da me finansira i na tom mestu namesti neka tajna sluzba a sve zarad unistenja samog sebe kroz neko vreme.nije Tito sam doso nego su nam ga namestili da on dodje i zavrsi njima neke poslove. A zasto je postojao Goli otok-zato da ako bi neko nesto reko za Tita, odmah tamo okoncao dok se ne zavrsi misija Tito i Balkan. cuvan je bio do smrti, da bi tajna otisla...

jaran

31.07.2012. 23:19

Budimo realni, trenutno Iran preti Turskoj da ce je sravniti sa zemljom ako napadne Sirijsku Arapsku drzavu, a ministar SAD hitno ide u Izrael da ga odvrati od samoubilackog pokusaja napada na Iran, pa bi nam itekako ova atomska sklonista mogla biti od pomoci uskoro.

MITROVIC Despota Ilija

01.08.2012. 10:45

@radovan - Nemoj da lupetas da je Broz bio bitanga. nije bio ni bitanga ni bilo sta slicno Mojoj generaciji mladji nemogu pricati nista lose o Titu. Moje skolovanje je bilo besplatno. u delu objekata sam bio a za drugi deo sam znao. o nuklearnom oruzju sam znao vise od vecine tadasnjih generala. nesreca u černobilu pokazala je besmislenost upotrebe nuklearnog oruzja. Tacno je da u nuklearnoj eksploziji nema pobednika. ostecenje nuklearki u Japanu jos je sakriven od javnosti

ds

01.08.2012. 03:12

Nije Tito bas sve to za sebe gradio a ni u grob nije mogao poneti. A nije bas ni da samo Tito, Sadam, Gadafi & Co. imaju slicne bunkere. Imaju ih i gospoda sa zapada i sa istoka, samo sto ne laju po stampi.

nadzak

01.08.2012. 04:27

Boze mili cuda velikoga,kud se zdjede kralj Nemanje blago. Mislio da ce ziveti vecno ali ode u carstvo tame

snezana luda

01.08.2012. 07:59

to znamo, odavno, nisam citala tekst, ne mogu, i to kakve tajne sktovista u Bosni

Crni

01.08.2012. 09:08

Eto koliko je marsala interesovao narod i socijalisticka omladina. "Bunker je sagrađen sa namerom da, u slučaju atomskog rata, funkcioniše kao centar vojnih operacija, sklonište za Štab vrhovne komande, maršala Tita i njegovu porodicu". Bilo dobro vreme,ali zato danas zivimo kako zivimo...

Vojkan

01.08.2012. 10:12

@Crni - Sve si pobrkao lepo ti je Zoran napisao . Neživiš ti danas loše zbog Tita, već zbog toga što je višepartiski sistem, to jest demokratija. Dok se svi nakradu za tebe i mene neosta ništa .

bager

01.08.2012. 14:39

@Crni - Takve centre imaju sve drzave,,francuzima je to kraj Versaja i povezano je ispod zemlje sa Parizom,,znaci preko 20 km ispod zemlje,,,a dole ceo gradic,,,to sto je pravljeno po svim republikama nije bilo za Tita ili samo Tita,nego i za predsednike republika,,to je kao i vile po Yugoslaviji koje su celnici pravili za Tita ,,a u stvari za sebe i svoje ,jer su jedini i uzivali u njima,a ne i Tito,,lako je sad sve stavljati u isti kos

Zoran

01.08.2012. 09:24

Šta je sve napravljeno za vreme ''diktature'' Broza, ovi mamlazi ne mogu ni da okreče...

dr. Sigma 3.

01.08.2012. 10:25

Da zabunis narod pricaj o TITU. Navedeni podaci su netacni. pa toliko je potroseno samo za objekat ,,KLEK,, salim se da shvatite da i ja mogu da izmisljam. necu od toga praviti mit. aerodrom BIHAC razrusila je JNA kad je napustila zeljavu. Danas je to rusevina u kojoj nemogu da se gaje ni pecurke. čak nije pogodan ni sakupljacima sekundarnih sirovina kojih u podzemlju jos uvek ima u izobilju. Takozvani Titovi objekti pa njih su pravili ljudi cije je znanje iz atomske fizike bilo oskudno.

ranko75

01.08.2012. 15:36

@dr. Sigma 3. - A ti si takav strucnjak za atomsku fiziku, da mozes da dajes ocenu strucnjacima iz Vince i Rudjer Boskovica.

dr. Sigma 3.

01.08.2012. 16:39

@dr. Sigma 3. - ako te bas zanima mogu. mogu stoga sto svojim potpisom mogu da garantujem stabilan rad nuklearne elektrane. to sam vec radio za Krško. mogu i stoga sto sam svojim doktoratom srusio Titovu koncepciju da naoruzan narod brani državu. Brozu sam 1975 kad je imao 83 godine objasnio da zadovoljan narod cuva drzavu priznacete najbolji period SFRJ je poslednjih pet godina zivota Josipa Broza . Živ sam i to vrlo, broza sam nadziveo i nisam,, nadrljao,, i zapamti da ne kleveces Tita.

mirko

01.08.2012. 10:33

E zbog ovih Titovih poduhvata sada mi u Srbiji zivimo ovako, zaduzio se 90 mili. da bi gradio vojne komplekse i ogromna industrijska postrojenja koji sada nicemu ne sluze. Lepo Koja kaze Bati u Lepim selima, 50 godina ste se zajeba., vozili najskuplja kola, kar..i najbolje pi.ke a sad kad treba podvuci crtu e sad malo da ratujemo. Samo sto je Amerika dosla da naplati svojih 90 mili. pa je zakucala Slobi, onaj vas se zaduzio treba vracati dugove a Sloba neda ostalo znate, naplatili su i kamtu.

toske

01.08.2012. 12:03

@mirko - Dosadni ste vise sa tim da Vas je Tito zaduzio, koja glupa konstatacija. Jel ti vidis sta se desava zadnjih 20 godina? I koliko smo tada bili u dugu a koliko sada?

ranko75

01.08.2012. 15:33

@mirko - Za takve "genijalnosti" ne treba mnogo mozga imati. Je li to najgluplje sto mozes da smislis, ili mozes jos gluplje nesto?

sreto

01.08.2012. 10:42

I sta im je sve to pomoglo? Pod zemljom su gradili, sad su SVI POD ZEMLJOM, osmansko i austrougarsko carstvo, kao i Tito i JNA !!! Za JNA-u se tako dosta izdvajalo, a nije uspjela da SACUVA DRZAVU od "separatizma" i "nacionalizma"

Mister No

01.08.2012. 11:13

A L O,pa tekst vam sve govori,svaka cast autoru na prici.A kolko smo plitak narod vidim iz komentara.Kao prvo da se zastitis od atomskog udar,alo moze al u crtacima! Pa ako prezivis udar kolko mozes dole u skonistu da opstanes,puta ispravnost ventilacije,puta voda,puta sta te ceka kada izajdes.Fabrika oruzja od 800 radnika, za koga posle udara!? Za skorpije ako koja opstane,HA HA.Dovoljno vam to govori o gluposti jednog diktatora!Kao drugo ta cifra, i preracunajte po cjeni zlata u danasnje $

ranko75

01.08.2012. 15:31

@Mister No - Tvoj komentar ne govori o gluposti diktatora, nego o tvojoj sopstvenoj. Da je to istina ne bi se po citavom svetui pravila atomska sklonista. U njih se ne mogu skloniti svio ali moze mozak komandovanja. Zato smo ovde gde smo sto je imalo puno takvih pametnih kao ti, i zato sto nismo slusali Tita.

Miser No

01.08.2012. 16:16

@Mister No - HA HA moja glupost,pa covjece ukucaj malo o oruzju pa dojdi da komentarises!Pa ti nisi glup nego si genije gluposti,ne genije nego evgenije!Da malo pojasnim pricu na tvom nivou,ako dignes kredit kupis golfa,obnovis vikendicu malo garderoba ljetovanje i to.U pocetku se i rate lagano vracaju,al posle sve teze i teze i odjednom nemozes da zaokruzis troskove.I da kazes al smo nejkada lijepo zivjeli!Pa na deset dvanes milion. stanovnika toliki objekti.Pa Francuska,Amerika bi bile suplje kao sir.

Miser No

01.08.2012. 16:30

@Mister No - Jos da zavrsim moju verziju o gluposti tih projekata.Tadasnjih 90 milij. skontaj da smo ulagali u infrastrukturu,u razvoj autoputeva,vodovoda,zeljeznice navodnjavanja poljoprivrednog zemljista. Imamo naj manje u Evropi zemljista za navodnjavanje,ukinute pruge koje su radile za vrijeme Austougarske i jos milion gluposti koji sljepci nece da priznaju a zbog kojih smo dovedeni na dno dna.Pogotovo glavna parcanje Banovina i sastavljanje republika po granicama kako su DRUGOVI htjeli,pr.Baranja.....

Realista

01.08.2012. 17:29

@Mister No - "miserno"je tvoje znanje , pogledaj malo opremu po tim sklonistima videces daje 90% domace proizvodnje, danas ne mozemo od svega toga da proizvedemo ni 1% . Koliko god da je ulozeno placeno je domacim preduzecima i nasim radnicima . Danas ni rekonstrukciju sina na Slaviji ne mozes da uradis bez neke sumnjive strane donacije i "kumovskih" firmi , a cena je najcesce petostruka u odnosu na pravu vrednost investicije. Idemo tragom predratnih biznismena sto su vojsci prodavali gips umesto brasna....

srećnik

01.08.2012. 11:18

Uskoro će ovi bunkeri dobrodoći nekome ko bude imao sreće da se spasi od nadolezećih kataklizmi,što prirodnih,što od američkih ujdurmi

dzoniba

01.08.2012. 14:52

@Mirko - ne zivimo lose zbog tita nego zbog takvih kao ti koji su dosli na vlast 2000 te...kapiras...?

Boris

01.08.2012. 15:05

@Mirko - Tito kad je umro bivsa Jugoslavija je bila duzna tricavih milijardu maraka i odlicno se zivelo,tako da ti je komentar...

ranko75

01.08.2012. 15:28

@Mirko - Mi smo beda zato sto nismo slusali Tita, nego lajavce koji ga kao ti olajavaju.

ranko75

01.08.2012. 15:39

@Mirko - Zapamti Mirko, mnogi ljudi izgledaju puno pametniji kada cute.Dok ne ljuljnu ovakav "biser" niko ne moze da mu kaze da je glup, jer ne znzaju tacno posto covek cuti.

Milos

01.08.2012. 17:37

@Mirko - Ranko, da li vam je poznat podatak da je iz SFRJ od 1945. do 1989. pobeglo blizu 2 000 000 ljudi? Sta mislite, da li su pobegli iz SFRJ jer je bila bajka kao sto vi tvrdite ili je istina bila drugacija ( a mladi dani i proslost se ulepsavaju ) ? Nije SFRJ bila nikad normalna ni zdrava zemlja. Kad su je iskljucili sa aparata ( strane pomoci) raspala se brze nego sneg u avgustu. Kao zaostavstina, Srbiji su ostali samo problemi i gubitak teritorija. Srbi nemaju za sta da se zahvaljuju Josipu

Sveta

02.08.2012. 00:04

@Mirko - Ti, Milose, nemas pojma! Drzava SFRJ je bila, za razliku od ostalih socijalistickih zemalja, otvorena. Gradjani su mogli slobodno da putuju po svetu, a da ne govorimo koliko je jugoslovenski pasos bio cenjen i vredan.

ice

02.08.2012. 11:04

@Mirko - kako sto svaka prica ima dobru i losu stranu tako i ovo za jugoslaviju ostavit proslost za istoricari okrenimose u buducnost zarad nasi deca -ice[30g.]

Gale4

13.09.2018. 16:13

@Mirko - Sto nepitas one sto su bili robijali na Golom otoku kakva smo bili slobodna zemlja!Cudom najvise robijasa je bilo iz Srbije.

Milan Vid

01.08.2012. 14:12

Mislkim da je bilo bar nekoliko puta vise podzemnih objekata manjeg tipa, pa plus cvorista veze, raketni centri, i mnooogo toga sto ce sada dobro doci NATO snagama, poput planine Ljubic

ranko75

01.08.2012. 15:27

Koliko imamo jadnu drzavu govori to da Davinic,koji je namestio da Srbija plati 40 miliona evra za satelit,umesto da sedi na robiji,daje intervju.Osim toga to samo govori kolika je Tito bio velicina u svetskim okvirima,a ovi posle njega ne mogu ni cipele da mu ciste.Pri Titu smo imali parade svoje jake vojske,na koju niko nije smeo da udari,a Tadic bije narod da provede paradu homoseksualaca.Ne treba mnogo mozga da lajemo na Tita da je bio diktator, a sada u mnogim zemljama nema te slobode.

Srbinovic

01.08.2012. 15:41

'Aktivan je i podzemni grad Kumanovo, ali njega drži armija SAD i snage NATO i pristup njemu je onemogućen'. haha

Ja-Ivan

01.08.2012. 16:15

Vole srbi Tita vise nego njegovi.Kako smo samo povrsni...ccc...ja sam sam levicar , ali Tito je najveca podvala u srpskoj istoriji...verujte mi...

cvb

14.08.2012. 10:44

@Ja-Ivan - To si u pravu! Upravo je tito naselio šiptare na Kosovu i - danas vidimo epilog! Evo šta je Srbija doživela sa svojim Kosovom. I ko je kriv za to??? - tito!

pera trta

01.08.2012. 16:16

U Kuparima se objekat zvao "Titova vila" i nije bas tako veliki - ostalo su bili hoteli iz kompleksa vojnog odmaralista. Redovno smo obilazili taj objekat (bio je otvoren za javnost) sve do smrti Tita. Posle su gospoda iz vrha postavili zice i vojne straze okolo pa se nije moglo ni prici.Cuo sam po predanju da je Tito u Kupare i u Meljine svartio samo jeadn put na pola sata. On je uglavnom gotivio Brione.

nesh bros

01.08.2012. 18:04

@ - apelujem na odgovorne ljude da obezbede javno razgledanje i turisticke ture !

Optimus Prime

01.08.2012. 19:11

svi su ti objekti nista kada uporedite recimo jedan aerodrom Zeljava kod Bihaca ili ti ga objekat 505 :-).imao sam priliku da obidjem neke od tih nekada tajnih objekata, ali nista nije toliko grandiozno kao taj aerodrom, citav podzemni grad plus pet pista.ali kao sto je i Jugoslavija nestala, tako i svaki od tih objekata svakim danom nestaju polako

dr. sigma 3

02.08.2012. 07:59

@Optimus Prime - malo si preterao komandant 117 puka je jos ziv u Beogradu. doktora sam sreo nedavno, to je objekat klek a u zadatku pilotima je pisalo,, odbraniti ili izgoreti u vazduhu. objekat je sada rusevina i nemoze se vojnicki upotrebiti u dugom nizu godina, verovatno nikad vise vojni aerodrom. no ne tvrdim da nece biti interes da se deo infrasrukture obnovi za civilno vazduhoplovstvo. Ni to za sad nije verovatvo zato sto je PSS neposredno uz granicu sa Bosnom je dosta ostecena.

Borislav

01.08.2012. 20:04

zelim da znam gde se to nalazi u kumanovo...dali ima nekih slika i vise informacija... hvala unapred!

Bojan srbin

02.08.2012. 01:02

@Borislav - to se nalazi bas gde je potpisan kumanovski sporazum prekid bombardovanje na Srbiju toje mali aerodrom zove se Adzitepe to je sad sve raspadnuto u veoma losem stanju

Andjelko

01.08.2012. 21:07

Svi ti objekti su gradjeni da bi omogucili nesmetano komandovanje oruzanim snagama i u otezanim uslovima.Tu se podrazumeva i upotreba atomskog,hemijskog i bioloskog oruzja sto se nikada ne moze iskljuciti iz scenarija u ratu.Svaka zemlja na svetu to ima. Ti "nasi" i nisu bili luksuzno opremljeni.Niti jedan nije bio Titov. Uporedite koliko je nasledstvo ostavio svojim sinovima i zeni.Da je neko od ovih danasnjih vladao toliko koliko on,da li bi svom potomstvu ostavio u nasledstvo to sto i On?

Braca

02.08.2012. 19:40

Ziveo sam u Kumanovu 18 god. Otac mi je bio oficir ali nikad nisam cuo da postoji pozemni grad. Postoje neke stare pecine koje narod zove Skrivnice, gde se nekad sakrivalo od neprijatelja, takodje sam bio clan aero kluba i nikad nigde na aerodromu nisam video nista slicno.

pero

30.03.2013. 12:15

Malo matematike nebi škodilo - 6.500 kvadrata za 8.500,000.000 Dolara???- to ti je više od 1,300.000 Dolara po kvadratu!!! Da su kopali čačkalicama i oplpčili zlatom koštalo bi manje. Opet jedna bajka a niko nema dva grama pameti ta proračuna, samo ponavljaju gkao stari gramofon! Užas!!!

Dejan

25.09.2014. 02:25

@pero - Ok, sazidaj ti objekat na 280 metara dubine pod zemljom, sa kompletnim telekomunikacionim cvoristima, koja su zasebna i prolaze kroz celu bivsu Jugoslaviju. Plus, drzi sve to u tajnosti, odrzavaj kolicinu hrane i vodu za svaki slucaj,i sta sve jos.Veruj mi to je realna cifra, sve od tehnike sto vidis je toliko kvalitetno da i dan danas moze da se koristi. A i da ne pominjem da je ta tehnika bila nedostupna obicnom narodu, vec samo vladama i vecina je razvijana specijalno za odredjenje objekte.

pero

30.03.2013. 12:36

Još dva podatka - 1. sve brojke su u dolarima pre nekih tridesetk godina, to bi bilo danas barem dva puta viša brojka u Eurima (2,600.000 EUR po kvadratnom metru danas dakle) 2. Cjena savremenog tunela (koji može biti reper za troškove) na autoputu sa svom potrebnom elektronikom, klimatizacijom /prozračivanjem i nadzorom kreće se od 5.000 do najviše 8.200 EUR po efektivnom kvadratnom metru. Mnogo skup namještaj i Iskrini telefoni