IAKO je još pre pet godine DNK analizom utvrđeno da se mošti despota Stefana Lazarevića nalaze u njegovoj zadužbini Manasiji, kao i pre više decenija u manastiru Koporin, i danas vernici svakodnevno, a tokom vikenda i povodom crkvenih svečanosti masovno, dolaze da bi se poklonili moštima ovog velikog srpskog vladara i jedne od najpoznatijih ličnosti srpske istorije.

U Manasiji, za vreme arheoloških i antropoloških otkrića pre pet godina, u jednom do tada skrivenom i neobeleženom grobnom mestu nađeni su ostaci za koje je DNK analizom utvrđeno da pripadaju despotu, ali, po svemu sudeći, to za crkvu ne važi. Sveštenstvo u Koporinu, u blizini Velike Plane, i dalje dočekuje vernike i uverava ih kako se tu nalaze despotove mošti, a u Manasiji, gde je obnovljen i vidno obeležen grob despota Stefana - ćute.

Ne izjašnjavaju se ni nakon pitanja posetilaca da li se tu zaista nalaze mošti srpskog velikana, i znatiželjnike upućuju da odgovor potraže kod najviših crkvenih organa.

Areholog Marin Brmbolić, iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, tokom istraživanja u priprati Manasije, otkrio je grob i ostatke pokojnika koji su dati na analizu:

NAUČNI SKUP PRE godinu dana u programu naučnog skupa “Resava Gornja i Donja u istoriji, nauci i književnosti”, koji se održava svake godine u okviru “Dana srpskoga duhovnog preobraženja”, bilo je uvršteno i saopštenje Marina Brmbolića, arehologa, o otkrićima u Manasiji. Međutim, ovo saopštenje je izostalo, a niko za to nije naveo razlog.

- Za nas su rezultati DNK analize garancija da smo otkrili mošti despota Stefana - kaže.

Brmbolić dodaje da je Zavod 2007. godine publikovao ovo i sve rezultate antropoloških i areholoških istraživanja u Manasiji. U prilog ovoj tvrdnji idu i neki istorijski zapisi o događajima pre smrti despota Stefana, kome je pozlilo u lovu.

Enigma večnog počivališta naslednika kneza Lazara jedno je od pitanja na koje u SPC za sada nemaju odgovor.

- Srpska crkva poštuje odluku Svetog arhijerejskog sabora iz 1989. godine, donetu u vreme patrijarha Germana, koja kaže da su mošti Svetog despota pronađene u manastiru Koporin. Ne mogu se, međutim, ignorisati ni savremene tehnike, poput DNK analize, koje daju preciznije odgovore na nedoumice iz prošlosti - kažu u Patrijaršiji SPC.

U sedištu Srpske crkve kažu i da istinske vernike ova dilema ne zabrinjava.

- Verni narod Resave gaji izuzetno poštovanje prema sinu kneza Lazara i tako bi trebalo i da ostane, bez obzira na mesto njegovog ukopa. Veliki broj ljudi dolazi u oba manastira da se pokloni senima svetitelja ne pitajući da li je zaista sahranjen tu ili na nekom drugom mestu - stav je Patrijaršije.


VENČANjE

PRILIKOM nedavnog “viteškog venčanja” u Manasiji po običajima iz doba despota Stefana Lazarevića brojni posetioci su obavešteni da se u grobu u ovom hramu čuvaju njegove mošti.