Na čuvenoj fotografiji hapšenja nije Gavrilo Princip

N. JANKOVIĆ

18. 07. 2012. u 20:57

Čuvena fotografija „Hapšenje Gavrila Principa“, nastala 28. juna 1914. godine u Sarajevu, čitav vek zbunjuje svetsku javnost

ZA dve godine svet će se setiti slavne istorije Sarajeva: obeležiće stotu godišnjicu od atentata na prestolonaslednika okupatorske Austro-ugarske monarhije Franca Ferdinanda i njegovu suprugu, groficu Sofiju Hotek, na Vidovdan 28. juna 1914. Jedni će beskrajno tugovati za zauvek ugašenim sjajem bečkog dvora, drugi će slaviti borca za slobodu i protivnika feudalne tiranije Gavrila Principa, a čuvena fotografija nastala tog velikog dana, objavljena do sada nekoliko hiljada puta širom planete, nastaviće da zbunjuje sve njih. Razlog je jednostavan, uprkos opštem mišljenju da se uhvaćen objektivom, u nemilosrdnom stisku žandarma, nalazi heroj i član Mlade Bosne, reč je - o nemačkom službeniku monarhije Ferdinandu Beru!

Pre samo nekoliko dana, greška je ponovljena, po ko zna koji put za jedan vek. „Dojče vele“ je pišući o Principu objavio spornu fotografiju, uz originalan potpis „Hapšenje Gavrila Principa“, a sve je u rubrici „Drugi pišu“ preneo i jedan naš dnevni list. Grešku je i ovaj put bilo teško izbeći, a zašto, objašnjava istoričar Milorad Iskrin:

- Ova zabuna „rođena“ je deset godina posle atentata. Bečki list „Interessantes Blatt“ je fotografiju objavio uz komentar da je reč o trenutku hapšenju Gavrila Principa i njegovog odvođenja u zatvor. Da na slici nije Princip, kasnije je objasnio baš čovek sa fotografije, Ferdinand Ber - kaže profesor Iskrin.

DIKTAT DNEVNE POLITIKE Bratstvo južnoslovenskih naroda postalo je jeres u Bosni devedesetih. Kao simbol bratstva, Princip je „proteran“ iz Sarajeva, njegovih stopa više nema na mestu atentata, njegov most danas je „latinski“... Pripadnici armije BiH 1992. maljevima su razbili njegovu spomen-ploču, a prethodno, 1941. ustaše su učinile isto pred kamerama Vermahta.

- Reč je o jednom od brojnih službenika monarhije na radu u Bosni. Usprotivio se brutalnosti policije i svetine prema Principu, pa je i on priveden. To je trenutak u kome je aparat „škljocnuo“...

Pre 46 godina, Vladimir Dedijer je pokušao da „ispravi krivu Drinu“, u svojoj poznatoj knjizi „Sarajevo 1914“, prvi je objavio fotografiju uz pravo, istinito i jednostavno objašnjenje: na njoj je prikazan Ber, ne Princip. Međutim, istina je imala manji domet od početne greške. Berov lik sa fotografije ušao je u hiljade udžbenika i istorijskih studija, i u daleko više novinskih članaka - kao slika i prilika Gavrila Principa.

Profesor Iskrin objašnjava da je sam Ferdinand Ber pokušavao da razjasni zabunu, uvidevši da je ona poprimila globalne dimenzije. On je u članku pod naslovom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (116)

Miro Markovic

18.07.2012. 21:19

Nisu Srbi otisli da osvoje Austriju niti Madjarsku. Austrijanci su dosli nepozvani u Bosnu da vladaju i otimaju ono sto Srbi tamo poseduju hiljadama godina. Kao kolonizatorima, Austrijancima nije nista drugo ostalo nego da se pokriju usima. Mogu oni svojom propagandom da pricaju sta hoce, ali oni su bili i ostali samo evropske siledzije i ubice. Njihovo carstvo, bazirano na osvojanju slovenskih zemlja, hvala Bogu, je propalo. Srbi su ih pobedili i to ih jos uvek boli. I neka ih boli zauvek.

Idler

18.07.2012. 23:13

@Miro Markovic - Pitanje - slažu li se i predstavnici druga dva naroda s iznesenim i po čemu Srbi imaju veća prava na Bosnu u odnosu na njih?

Davor

18.07.2012. 23:33

@Miro Markovic - Mada danas nam ne bi ništa falilo da smo deo Austrije i primamo njihove plate i živimo po njihovim standardima. Da je ostala Austrougarska i da se je Srbija njoj priključila daleko bolje bi prošla nego što jeste.

Djurkovic

19.07.2012. 01:44

@Miro Markovic - Niko ne kaze da Srbi imaju veca prava na Bosnu od drugih. Clanovi Mlade Bosne su bili projugoslovenski orijentisani i u njihovim rdovima je bilo i Hrvata i Muslimana. Borili su se za oslobadjanje od austrugarske tiranije!

Stevan Stamenic

19.07.2012. 02:12

@Miro Markovic - @Davor. Da nas Austirja nije palila, ubijala i rasturala u dva svetska rata i poslednjem gradjanskom ratu, nas standar zivota bi bio daleko visi nego u danasnjoj Austriji. Ona nam je poubijala polovinu muskog stanovnistva u ta dva rata i ocekujes da se Srbija oporavi meterskom brzinom. Ako ti taj austirjski standard nedostaje, pokupi se i idi u Austriju, niko nece da ti brani. Tamo zivi i radi preko 300 hiljada ljudi i zena iz bivse Jugoslavije, pa mozes i ti. I neka ti je sa srecom sve.

Srbin iz Bosne

19.07.2012. 02:17

@Miro Markovic - @Idler. Da, pitaju se i druga dva naroda, koja su takodje Srbi, ali presli u muhamedansku ili katolicku veru. Oni su se i te kako pitali, jer su presli sa puskama na stranu srpskih krvnih neprijatelja za vreme svih ratova. Oni su voleli da budu robovi, dok pravoslavni Srbi nisu. I u ratu su zajedno izgubil sa nasim neprijateljimai. Sada im ostaje da se pokriju usima i da cute. Ako im se ne svidja, postoje putevi i za Tursku i za Austriju, pa neka izvole. Drum je sirok.

NIK.cdn

19.07.2012. 05:43

@Miro Markovic - Sa te materijalisticke strane, verovatno si u pravu ali ona druga je mnogo vaznija a ti je Davore ne vidis ili usled svog srbofobizma neces da vidis. Da su nas tada stavili pod svoju sapu, verovatno je samo da Srba kao naroda danas nebi ni bilo. A mi smo ipak opstali, jeste sa manjim platama ali svoji na svome Davore (Ditrich-e).

Nik

19.07.2012. 07:55

@Miro Markovic - @Davor . A ti bi naravno, vozio novog mercedesa imao platu hiljade eura i zivio lagodan zivot.....! E vidis , u tom slucaju se ti ne bi danas zvao Davor nego Hans, tvoji preci bi ginuli na ruskom i ostalim frontovima za racun monarhije , ti bi u najboljem slucaju bio gradjanin drugog reda a uz sve to bi morao dobro da rintas a ne da valjas gluposti na internetu....!

AcaL

19.07.2012. 08:40

@Miro Markovic - Imala je KundK monarhija prve koncentracione logore (pune Srba- Doboj 1915.-guglaj Davore)u Evropi.. Srbi su tada Bosni učestvovali u upravi otprilike koliko danas u Cro,a ako su i htjeli da napreduju- obavezno je bilo odricanje od svoje tradicije ui vjere..Neću sporiti da se u Austriji danas bolje(i da je čak puna Srba)ali te "what iff" varijante mislim da nikako ne stoje...Poštovanje (Bečka škola)

serb

19.07.2012. 09:23

@Miro Markovic - neka mu vecna slava.ponosan sam sto je gavrilo srbskog roda

Slavonac

19.07.2012. 09:25

@Miro Markovic - Srbi nemaju veća prava od drugih, nego je jednostavna činjenica da zemljišno-knjižno poseduju, od osnivanja zemljišnih knjiga, preko 60% zemljišta u Republici Srpskoj i tzv. Federaciji BiH. Drugo, iz nemačkih izvora možeš pročitati da su u tzv. Bosni u 19 veku preko 80% stanovništva činili Srbi, od čega preko 50% pravoslavne verispovesti, a ostatak muhamedanci. A pokatoličavanje Srba je počelo okupacijom od strane crno-žute monarhije. Zato imaš hrvate koji i danas slave slavu.

Zoran

19.07.2012. 10:01

@Miro Markovic - U Evropu su nepozvani došli i Turci,u srednjevekovnu Bosnu.Ako nisi znao srpski narod je živeo u Bosni..ma,čitaj istoriju pa ćeš saznati ko je stvarao probleme na ovim prostorima.Dokle će nas neznalice učiti poreklu i pravdi.

Goran

19.07.2012. 10:17

@Miro Markovic - U Srbiji veća prava imaju stranci i nacionalne manjine nego Srbi. Misliš stvarno da je tako i u Austriji?

u pamet se

19.07.2012. 14:30

@Miro Markovic - Koji još narod postoji na Balkanu osim Srba, Grka, Rumuna i Bugara? Ono malo Turaka će i onako uskoro na drugu stranu kanala, u Aziju. Ove novokomponovane tzv. narode ne računam, uvek su velike sile stvarale neke etničke grupice i okretale ga na matični narod kako bi ga dodatno oslabile i lakše savladale, bez svog učešća i "troška". A najpre bi stradale baš te otkrunjene etničke grupe.

naranca

19.07.2012. 23:18

@Miro Markovic - Pa evo i sada ste ponovo u sklopu Austrougarske i sta vam fali?

pustahija

18.07.2012. 21:27

Ми знамо судбу и све што нас чека,Ал страх нам неће заледити груди!Волови јарам трпе а не људи,Бог је слободу дао за човека.

Danica

18.07.2012. 22:23

Gavrilo Princip je za mene heroj. Za slobodu se uvek žrtvovalo i treba poštovati sve žrtve pale za slobodu. Greje me žar Gavrinog pogleda i prenela sam ljubav prema njemu i na moje potomke.

mitar

18.07.2012. 23:03

@Danica - kakab bre heroj. Čovek je za ceo civilizovani svet bio terorist. Onada je borac za slobodu ubojica Đinđića, ubojica Stjepana Radića, ubojica Obrenovića.Srbija ne nastala na nasilju, živi u nasilju i propast će u nasilju. Žalostan sam da u 21 veku ima srba koji ovako misle. Pogledajte francuska nacija se zgraža na nasilje nad njenim državljanom pre dan u Srbiji a mi ga slavimo.

Истинољуб

18.07.2012. 23:16

@Danica - Ово нема везе са тероризмом! Свугдје у свијету су окупатори убијани, из засједа, устанцима, диверзијама па и атентатима. По твојој логици и партизани су терористи. Гаврило Принцип = јунак!

Zoran

18.07.2012. 23:26

@Danica - Ti si Mitre izgubio dusu, ako si je ikad i imao. Stranputicom hodas u nepovrat gde spas dusi nikad naci neces. Pokloni se senima slavnijem i zaiskaj oprostaj grehova, mozda ce ti razbistriti maglu.

naranca

19.07.2012. 00:10

@Danica - Sva sreca da su samo Srbi nasilni a svi ostali budista da budiste.Ta Francuska nacija je poubijala pre 6 meseci na hiljade Libijske dece "trazeci"bombama pok Gadafija.E vidis ja se nad tim zgrazavam.A to da ce Srbija propasti pisi tati i mami.

Aco

19.07.2012. 00:48

@Danica - Pa covjece, ja bih rekao da je zalosno da ima srba kao ti.Gavrilo je pucao u stranog drzavnika na okupiranoj teritoriji, nije otisao u Bec pa pucao. Zasto mijesas dogadjaje koje si naveo sa atentatom u Sarajevu. Gavrilo je istisnski vjerovao u slobodu svog naroda cija teritorija je u to vrijeme bila okupirana od strane vojnika doticnog cara.

Мистер Но

19.07.2012. 01:06

@Danica - Е,мој сине Митре... Није баш све тако...

sima

19.07.2012. 02:10

@Danica - jer se francuska zgrazavala 1999god , jer se francuska zgravala Alziru, i drugim kolonijama. jer se zgrazava na delima legije stranaca.. ej moj mitre ala si naivan

Čitalac

19.07.2012. 03:03

@Danica - Vrhunski čin patriotizma i junaštva: ubiješ prestolonaslednika velike sile, pa onda ta sila samelje tvoj narod i državu. Ne znam za druge, ali ja u tome ne uspevam da vidim nešto pozitivno.Moja definicija patriotizma je nešto drugačija: zaštititi svoj narod od stradanja i doprineti da on što bolje živi. Izgleda da mnogi u Srbiji ne misle tako, već naprotiv, veličaju one koji su naš narod izložili stradanju i propasti.

Stevica

19.07.2012. 09:20

@Danica - Prvo "Mitre", odao te "ubojica". Da si Mitar rekao bi "ubica". Vi purgeri imate najveće iskustvo u terirističkim aktivnostima-podmetanju bombi u bioskope, otmicama aviona, ubistvima ambasadora... Teroristi su tvoji sunarodnici predvođeni Brunom Bušićem i ekipom, kao i ovi novopečeni iz devedesetih-Špegelj, Glavaš, Merčep.... A Gavrilo Princip je bio i ostao borac za slobodu, za oslobođenje porobljenih u "tamnici naroda". Da nije bilo njega, možda danas ne bi bilo Češke, Slovačke...

Zoran

19.07.2012. 09:55

@Danica - Francuska je giljotinirala Luja i Mariju Antoanetu.I tada je osnovana francuska država posle zločina.Nad čime to ima da se zgražava francuska nacija kada im je moderna država iz ubistva potekla?Posle toga je Napoleon napao celu Evropu,zatim Rusiju...Nemoj nam "soliti pamet",jer Evropljani su lošiji od Srba.I još,Henri VIII ubio je svojih osam žena...Inkvizicija u Španiji...Izgleda da je sve poniklo u nasilju.

Zlopamtilo

19.07.2012. 11:13

@Danica - Niti znas da pises niti znas o cemu pises.Ferdinand je namerno provocirao Srbe na Vidovdan uprkos upozorenjima sluzbi da ne paradira. Kakve to veze ima sa Đinđićem?Na Obrenoviće je bilo 2 atentata sa smrtnim ishodom sa potpuno razlicitim ciljevima - na koji si mislio (ako si uopste za oba znao)?A tvoji ljubljeni Francuzi su odsekli glavu svom kralju, davali Indijancima cebad zarazenu boginjama, pravili jezive masakre po Africi i Aziji...Uzgred, lose glumis Srbina...

naranca

19.07.2012. 14:19

@Danica - To je kolateralna steta koju mi(svetska zajednica) najostrije osudjujemo i odmah cemo formirati komisiju .koja ce to ispitati,naci krivce i kazniti ih odgovarajucim opomenama

laž

19.07.2012. 14:24

@Danica - Jeste, kao i Draga Mašin. Nadvojvotkinja Sofija nije bila trudna, to su Austrijanci izmislili da bi podigli još više nivo mržnje prema Srbima!

posteno govreci

18.07.2012. 22:26

otidjite na Sarajevske portale...da vidite sta Bosnjaci misle o ovom dogadjaju...jos bolje cete shvatiti polozaj Srba u BiH...

Mika, običan čovek

18.07.2012. 23:19

@posteno govreci - Koga briga šta oni misle. Oni krivotvore istoriju odavno,a tako su i svoju veru krivotvorili. Za njih je sada Gavrilo Princip zločinac,to mnoge tamošnje novine pišu. Valda žale što nisu pod okupacijom,jer očito da sami ne mogu ništa,lakše bi im bilo da su sluge!

Dusan

18.07.2012. 23:13

Mislim da ljudi danas ne shvataju sta znaci sloboda,i to je glavni problem! Srbi su se ceo zivot za to borili i najvise stradali u prvom i drugom svetskom ratu,uvek bili na strani pobednika i pravde a na kraju uvek ispastali...Samo vreme moze pokazati pravu istinu o Srbima i njihovim delima,a ja iako mlad mislim da to necu docekati. Ali barem neka se desi,kad tad! Samo je jedna istina!!!

Zeljko

19.07.2012. 08:53

@Dusan - Ta glupost je Srbiji kostala 1.247.000 Srba!!!.Da li znas da smo izgubili 28% stanovnistva.DA li znas da je tog Gavrila crnog finansirala Engleska obavestajna sluzba kao i samu organizaciju "Mlada Bosna"? Takodje su i demonstracije u Beogradu kao i prevrat 1945 oni finansirali.Siguran si da je on Srbin?Srbiji taj rat nikako nije bio potreban, nije bila spremna za to.Ali nasim "Saveznicima" je bio preko potreban i onda su nas izabrali za zrtveno jare.E moji Srbi, jos uvek medju sljivama.

robin hud

19.07.2012. 12:06

@Dusan - @Zeljko, a da li TI znas da je taj rat bio neizbjezan ? ne lupaj vise molim te ! sve ti znas a na kraju nista ne znas ! oni su samo trazili dobar trenutak ili povod za napad na Srbiju i prestani vise da se pravis pamten nego raspitaj se malo kod tih tvojih "izvora" pa da ti i oni potvrde ono sto svi znaju osim tebe !

Mile

19.07.2012. 14:16

@Dusan - Manje čitaj Dejana Lučića a više ozbiljne istoričare.Samo neko potpuno neobrazovan može da napiše da bi rat bio izbegnut da nije bilo atentata.Austro-Ugari i Nemci su mnogo pre atentata,u Konopištu potpisali sporazum o totalnom uništenju i okupaciju Srbije uz stravične represalije prema srpskom stanovništvu.Ali ne vredi tebi govoriti,ti si ubeđen da je Princip Jevrejin i da vanzemaljci u ljudskom obliku vladaju Zemljom.

Vezir

18.07.2012. 23:15

@Miro Markovic, smanji malo dozivljaj,uzbudio si se previse .Srbi se "javljaju'(dolaze il' Bogumili koji primaju pravoslavlje od popova) tj.pravoslavci se "javljaju" u Bosni u devetom veku.Nakoliko vekova posle katolika a takodje katolici se "javljaju" nekoliko vekova posle Bogumila/ Jeretika(original-bosancerosa /danasnjih Bosnjaka)

nikolas_bar

19.07.2012. 03:51

@Vezir - ne trabunjaj vise, svi ste vi srbi samo trazite izgovor bolje da se vratite u pravoslavlje, sama rijec vam kaze pravoslavlje nije krivoslavlje, ka to vase pounijaceni i poturceni, sta ce tudja vjera medj nas!

Vlado

19.07.2012. 06:14

@Vezir - Oni koji su te "učili" istoriju ti nisu rekli da bogumili nisu narod (nacija) nego vjera (kao katolici i pravoslavci, muslimani i drugi). Samo su ti rekli da je bogumilstvo bilo veoma jako u Bugarskoj...Da su ti to rekli, samo od sebe bi se postavilo i pitanje-a koje su nacije bili ti bogumili kod nas? E, to je pitanje na koje ti ne smiješ da znaš odgovor jer je on bolan i bolje ga je ne znati jer se time ruši "istorija"...

Marko014

19.07.2012. 06:58

@Vezir - Moraces malo da obnovis istoriju religije koja se ne da ispravljati dnevnom politikom. Crkveni raskol na Istocnu i Zapadnu Crkvu (na pravoslavne i katolike) dogodio se 1054. godine (dakle 11. vek) za Pape Leona IX. Katolici, dobri moj veziru nisu mogli doci pre 11 veka. Na ovim prostorima nasi preci su primali hriscanstvo (krscanstvo) jos od prvih vekova, odnosno, dolaskom slavena. Bogumili ili Patareni na podrucju Bosne se pojavljuju u 12. veku, a dolaskom Osmanlija skoro svi prelaze na Islam.

Milovan Milovanović

19.07.2012. 09:30

@Vezir - Original bosančerosi, kako ti kažeš, su nekadašnji pravoslavni Srbi, nasilno prevedeni u islam. Mada je bilo i onih, doduše u manjini, koji su to radili iz interesa. Verovatno si propustio čas iz istorije kad se govorilo o danku u krvi, janičarima... A da ti bude jasnije, dovoljno je pomenuti samo Mehmed pašu Sokolovića, koga su oteli iz Manastira Mileševa. Dakle, prosto rečeno, bosančerosi su bivši Srbi.

Zlopamtilo

19.07.2012. 10:50

@Vezir - Hahaha, ala si se nalupetao.Tvoje nerazlikovanje vere i nacije je nastalo iz silne zelje za generisanjem novokomponovanih nacija. U IX v. je hriscanstvo jos uvek bilo jedinstveno, a Bosna zemlja Srba. Svi vladari (banovi, kraljevi...), kao i stanovnistvo su sebe smatrali Srbima do otomanske najezde. Bogumili (kao i patareni, katari i dr.) su bili isto hriscani (a ne muslimani koji nisu ni znali da su to, haha...) i dosli su iz Raske i Dalmacije. Druga je stvar sto vi ne volite da cujete istinu.

SUPERHEROJ

19.07.2012. 11:35

@Vezir - Moj Veziru...nemas pojma o cemu pricas...Trebalo bi da znas da u 9.vijeku nije bilo ni katolika ni pravoslavaca vec samo krscana.

genija

19.07.2012. 14:21

@Vezir - Odštampao sam tvoje reči i zalepio u nus-prostorije! Verujem da ću se mnogo bolje relaksirati kad se slatko nasmejem, a može se dogoditi da mi bude bolje kad se nalijem do čepa, a ne budem mogao da "vratim"... hvala na mudrim rečima, genijalni poznavaoče istorije! P.S. Salata od reči je pojam iz psihijatrije. Jesi li razmišljao da se malo polečiš?

Kontare

19.07.2012. 00:03

Ne znam sta oni misle al' znam sta smo im mi uradili, pa nije onda ni cudo ako nesto "negativno" i misle al' znam da ne cine nista ruzno .

Zoran

19.07.2012. 09:48

@Kontare - Nonsens! Aneksija Bosne i Hercegovine je donela probleme,jer austrougarsku monarhiju nisu želeli za gospodara.Austrijski dvor je činio zlodela kao i Turci,pa je bunt sasvim normalno proizveo i borbu,tj.atentat.Znači austrougarska je nešto loše uradila,ostalo su posledice nedela.

dulje

19.07.2012. 00:17

I cekali su80 godina da bi Grahovo unistili. I to sa domacim ulizicama koji bi na neki nacin i Principu trebali da zahvale. Pitanje je koliko je zivih ostalo od familije Princip u reperkusijama posle atentata. Atentat sam po sebi nije resio nista osim sto se vlast Austro Ugarske prelila u Nemacku. Srbija je izgubila mnogo i pitanje je dali ce se ikad oporaviti.

ZIKA

19.07.2012. 05:24

Nakralja Aleksandra je izvrsen atentat a ovo je borba za slobodu. Sta srbin jos nece da izmisli da bi se prikazao kao nevinasce.Napisite jedan clanak koliko je ovo kostalo Srbiju.

Adam

19.07.2012. 14:29

@ZIKA - Da je Kralj Aleksandar okupirao Francusku i onda se sepurio po njoj i njegovo ubistvo bi bila borba za slobodu, ovako je atentat.

ZIKA

19.07.2012. 17:09

@ZIKA - DA bi mogli nekog da okupirate trebate biti sila a nikako podanik sto je Srbija bila tada kao i sada.Molim te odgovori mi sta je Srbija tada ili pre toga imala u Bosni.

dzas

19.07.2012. 06:48

Istorija je pokazala da su uvek bolje prolazili narodi koji su znali da se primire i cute u vremenima kada su jaci njima vladali. Tako su uspevali da sacuvaju narod, a i da od tih jacih i razvijenijih nesto nauce. Ja se pitam koliko bi "Nikola Tesli, Milutina Milankovica, Novaka Djokovica, Teodora von Burga" i inih danas bilo medju Srbima da njih 8.000 nije ostavilo svoje kosti na Zejtinliku, 7.100 u Jindrihovicama i ko zna koliko jos po kojekakvim balkanskim i evropskim gudurama i logorima

ja

19.07.2012. 07:29

Ne podržavam nasilje,a li kada je riječ o Sarajevskom atentatu, mnogi zaboravljaju jednu bitnu činjenicu, a to je da je Ferdinand ubijen na okupiranoj, dakle na tuđoj zemlji. Da je kojim slučajem Srbija okupirala Beč i da je srpski vladar ubijen u atentatu u sred Beča, čitav " zapadni svijet" bi to doživio kao čin "borbe protiv okupatora" Dokle će u ovom nepravednom svijetu postojati dvostruki aršini.

miki

19.07.2012. 10:57

@ja - uvek ce biti dva arsina prijatelju i sada je isto.Jedno pricaju za kosova a drugo rade samo nam mazu oci i pokusavaju da nas napravi zverima, njih ne interesuje ni istorija ni kultura

drzavnik

19.07.2012. 08:11

Ovaj terorista instruiran iz Srbije dokaz je da je Srbija i tada rovarila protiv BiH. I gle cuda. 100 godina rade na raspadu BiH, a Srbija sve manja. Ima Boga i pravde.

robin hud

19.07.2012. 11:31

@drzavnik - @drzavnik. ti druze, tek nemas pojma o istoriji ! Srbija nikad nista nije imala protiv Bosne a pogotovu ne tad ! Ako nisi znao tadasnju organizaciju Mlada Bosna nisu samo cinili Srbi, vec i muslimani kao npr. Mehmedbasic i dr. i za cilj su imali oslobadjanje od OKUPATORA koji je ANEKSIRAO Bosnu ! Nauci nesto pa onda ostavljaj kometar ! Ovako samo sijes MRZNJU medju narodom bez ikakve potrebe ! Na zalost NEUKI nam vladaju vec 2 decenije i pisu neku svoju cudnu istoriju !

Masu

19.07.2012. 11:51

@drzavnik - Pronadji care podatke o popisu stanovnistva iz tog perioda!Mozda ces se iznenaditi,ali pravoslavnii Srbi su velika vecina na teritoriji koju pokriva sadasnja BiH.A tvoji preci su se svojski potrudili da smanje njihov broj u dva svjetska rata.Da te neukog naucim.Cilj "Mlade Bosne" nije bila velika Srbija, nego ujedinjenje svih juznoslovenskih naroda: Srbija je njima tada bila samo sto i Pijemont Italiji.Znace li ti sta imena:Muhamed Mehmedbasic,Ivo Kranjcevic, Ivo Andric. Jesu li pravoslavci?

MarkoBg

19.07.2012. 13:38

@drzavnik - Koliko znam, Srbija je i danas drzava a Bosna je i danas protektorat. Samo sa tom razlikom sto danasnja Bosna nije celovita nego iz dva dela, a nadajmo se da ce i Hrvati dobiti svoj entitet.

zbogom

19.07.2012. 14:15

@drzavnik - Takvi kao ti uspeli su da i od apolitičnog trgovca Dodika naprave nacionalistu koji više od Bosne mrzi samo Tursku! Da znaš, 1992-93. odbio sam mobilizaciju, protestovao zbog rata u BiH, imao mnogo problema. Sada se gorko kajem što nisam i ja pošao u rat, siguran sam da bi danas bio makar jedan "državnik" manje. Možda baš ti! Makar i ja stradao. Hvala vam što ste me opametili, NIKAD vas više ne bih podržao ni zaštitio. Vi ni Srđana Aleksića ne cenite!

drzavnik

20.07.2012. 07:47

@drzavnik - zbogom@ Pa kada pises ime Srdjana Aleksica, ustani i pisi velikim slovima. Zna se za njega, ne samo u Trebinju. A nadam se da ce biti produzetaka, a onda ne znam gdje cete na traktorima. Rusija (Sibir, tacnije sto su vam nudili "braca" Rusi) je daleko. Cackali ste mecku sa Zapadom i cinili zlocine, sada vam je kako vam je. Za sada bez Kosova, a dalje cemo vidjeti.

Masu

20.07.2012. 13:50

@drzavnik - krzljavnik, ne palamudi, nego cinjenicama dokazi da je suprotno od onoga sto sam naveo u komentaru! Naravno da ne mozes jer se ovi podaci cuvaju u arhivima institucija BiH i Austrije i koriste se kao izvori.Mozes da pogledas i turske izvore u Istambulu od prije 1878. Ali tebe to ne zanima, tvoj izvor je tvoja nerazumna mrznja i jed. To ne poznaje istinu i faktografiju,nego sukob po svaku cijenu.

ROCK

19.07.2012. 10:23

Mozda je atentat sa moralne strane ispravan , ali sa nacionalne i politicke strane totalna katastrofa. On je bio povod za najvece stradanje Srba u istoriji i zamalo nismo nestali kao drzava. Ubistvom nismo dobili nista osim gneva zapadnih sila kroz ceo 20-i vek . Mislim da treba da se vodimo politikom Obrenovica ( mozak je bio jaci od srca) ,a ne Karadjordjevica

darko82

19.07.2012. 11:04

@ROCK - Vidi se da slabo poznajes istoriju. Austrougarska bi napala Srbiju i da nije bilo atentata... Generalno, I svetski rat bi se dogodio pa bi se dogodio, samo je bio potrban povod, a Srbija bi isto stradala.

robin hud

19.07.2012. 11:26

@ROCK - Upravo tako Darko82 ! Cak sta vise Srbija nije sa atentatom imala nikakve veze i cak je poslala pismo izvinjenja Austrougarskoj ali nista to nije "pilo vode", naravno, razlog je bio jasan svima osim danasim "novopecen" Srbima! Jako je zalosno sto danas neki smatraju to za greskom a ne vide da bi Srbija svakako bila aneksirana slicno kao Bosna, kazem slicno jer tadasnja Srbija se nebi dala bez rata, tako da bi u svakom slucaju izbio rat !!! Na zalost uvijek smo bili meta velikih sila sa zapada !

Donki

19.07.2012. 11:48

@ROCK - Slicno je bilo i 1992 god (april/maj) kada se Srbija pripremala da napadne Bosnu i programirana kapisla je nadjena u svatovima na Bascarsiji u Sarajevu.

naranca

19.07.2012. 18:38

@ROCK - Sigurno.Niko pametan ne veruje da se cela Evropa klala 5 godina po rovovima,zato sto je neki djak ubio nekog nadvojvodu u Sarajevu.

naranca

19.07.2012. 18:43

@ROCK - Ta kapisla se zvala Ramiz Delalic-Celo,koji je tada radio za bosanski MUP(pandur).A koji je posle postao krimos i poginuo u gang obracunu.Znaci nema mnogo slicnosti sa Gavrilom.

B.V.

19.07.2012. 11:34

Velika zabluda vlada u vezi sa takozvanim povodom za rat. Značajan broj ljudi sudi o tome a ne zna za činjenicu da je još 1907. na bečkom dvoru bio završen ,,Ratni plan za Srbiju'' (Kriegsplan fur Serbien) i da je Principov atentat došao kao idealan podstrek za početak kampanje. Bečlije su sve radile po principu ,,procesa dugog trajanja'' i planirali desetinama godina unapred, dok su Srbi uvek bili trenutačni i vrlo kratkog pamćenja, zato i ne mogu da shvate šta im se dešava.

CetriPera

19.07.2012. 11:47

Nažalost, vidi se da jedan dio Srba nezna dobro sopstvenu istoriju , a susjedi izmišljaju svoju . Princip je u udžbenicima istorije nama zapadnih susjeda okarakterisan kao terorista a ne kao patriota ili borac za slobodu, iako da nije bilo njega , kao jednog katalizatora srpskog stradanja s početka 20 vijeka , granica nama drage , dobrosusjetske Austrije bi bila na Drini. I ako bog da biće nam njemci prve komšije

grax

19.07.2012. 18:14

@CetriPera - Ako govoris u ime federacije BiH,...to moze...onda bi pod hitno poskidali odze sa dzamija da ne vicu i ne ometaju austrijance dok odmaraju ili uteruju zapadnjacku kulturu u vase glave...demokratski naravno.

вук

19.07.2012. 11:51

Za svakog čestitog i dostojanstvenog čoveka Gavrilo Princip je paradigma junaštva i mučeništva. Za frustrirane renegate iz novosklepanih endehazija i đamahirija to je neshvatljivo, jer je njihov lakejsko-rajetinski mentalni sklop programiran isključivo za prostačku mržnju prema sopstvenim korenima i hronično dodvoravanje aktuelnom globalnom siledžiji.

društvo

19.07.2012. 14:08

@вук - Važi, evo i ja ću! Ali, samo kad ti budeš pravio društvo Ćelu, Cacu, Juki... i ostalim junacima tzv. "Armije BiH". Pozdravi nam junačkog "generala" Jovu Lopova!

grbavi kapetan

20.07.2012. 11:57

@вук - Pravio je vama rratko drustvo u leto,ostavite coveka da se odmori malo!

bracki

19.07.2012. 11:53

ne moze pripadnik bilo kojeg naroda u bosni da kaze da atentat nije ispravna stvar,jer bosna,srbija nikad nisu bile austrougarske zemlje,i potpuno je ispravno da se covjek pobuni kada mu neko okupira zemlju...tu su vjekovima zivjeli sloveni,pa sad koje su vjere,poturceni,pokatoliceni,nije bitno... ko god napisao u komentarima suprotno,to cini da bi nekome isao na zivce.. a nama treba jos jedan rat ali da svi imamo po atomsku i da se medjusobno unistimo jer smo jedno veliko smece.svi zajedno..

mila

19.07.2012. 12:53

Princip nije bio ni punih 18 g. starosti kad je izvrsio atentat. Zato nije bio osudjen na smrt. Umro je samo 24 g. star, u okovima, od tuberkuloze. Nikad nije izrazio kajanje da je ubio princa Ferdinanda. Izrazio je zaljenje da je ubio njegovu (tada trudnu) suprugu.Samo mladi ljudi sa velikim idealima su sposobni na tako velike zrtve i herojske poduhvate.

ozrenacNo1

19.07.2012. 13:29

@bosanac - Kakav legitimni vladar? Ko ga je birao? Mozda narodi nad kojima je vladao?

Dejan

19.07.2012. 13:36

@bosanac - Malo je poznato da je upravo Austrougarska pocinila prve masovne zlocine na ovim prostorima u 20. veku. Na meti su im bili Srbi ali i drugi su zavrsili u masovnim grobnicama u godinama nakon aneksije Bosne. Atentant nije najbolji nacin ali spram koga je pocinjen i nije greska.

Jovo nanovo

19.07.2012. 14:06

@bosanac - Ustaše su 1941. razbile spomen ploču... njihovi potomci (tzv. "Armija BiH") su isto to učinili 1992. Stići će im i neka nova generacija da to ponovi 2043. Kakvo li će ime (i stranu) tada odabrati?

englez

19.07.2012. 15:42

@bosanac - Neka je on njega ubio, a ti poturice ces biti vjecno biti sluga okupatora, to vas prati kroz vase postanje, a pratice vas kad budete i nestajali.

grax

19.07.2012. 18:06

@bosanac - Pa i sad mozete da uputite molbu Austriji da vladaju federaciom u BiH. Mozda i prihvate,pa cete opet biti srecni i zadovoljni,a Srpska neka propadne bez vas.

trozubac

20.07.2012. 11:54

@bosanac - Dobro si mu reko ozrenac! Sto bi reko MILIC VUKASINOVIC''birala ga bosanska dijaspora mozda u to vreme''!!!

dušan

20.07.2012. 18:49

@bosanac - @bosanac...kakav legitimni vladar?! Po tome onda važi pravilo jačeg.Onda ti je Karadžić bio legitimni vladar Bosne kad vas je držao u šaci...ako tako misliš onda se slažem sa tobom..

baja

19.07.2012. 13:23

...meni izgleda da ova fotografija stvarno prikazuje hapšenje gavrila principa...jer je sva pažnja gomile ljudi u pozadini i broj policajaca oko čoveka kojeg odvode odnosno hapse ukazuje da je ova fotografija apsolutno autentično hapšenje gavrila principa...

naranca

19.07.2012. 15:01

@baja - "Mene boli i srce i glava jer moj Ahmo u Lageru spava"Lager=Austro-ugarski regrutni centar za slanje vojske na istocni front.Braco Bosanci ako ne znate kome pripadate slusajte vase sevdalinke.Bice vam jasnije.

Mile

19.07.2012. 14:03

Ko god je čitao Dedijerovu izvanrednu knjigu zna za ovaj podatak.Šteta je samo što njegova knjiga o tim veličanstvenim mladim ljudima nije u lektiri za srednju školu.

Idler

19.07.2012. 16:28

Možda je tragedija srpskog naroda baš u tome što svojata teritorije svih zemalja u okružju gdje živi makar i jedan Srbin...u isto vrijeme i zemlje u okružju i Europa i svijet na iste događaje gledaju sasvim drukčije !!!

znik

19.07.2012. 17:54

@Idler - Vidi ...ok...postujem ..samo jedno malo pitanje za koga se bore US u Avganistanu, Iraku, Siriji, Arapskom/Persijskom Zalivu? itd itd ili Fraancuzi u Alziru, Dalekom Istoku, Uk donedavno u Americi, Indiji , Australiji..ili SSSR u Avganistanu bivsoj Istocnoj Evropi Dalekom Istoku ....za novaci interes ili ideologiju.....pa sto je onda cudno da se drljavi i vrljavi Srbi bore samo za eto takvu malenkost kao sto je ta jedan jadni Srbin koji im jeusput rod rodjeni pa to sve rade i bez kinte.

grax

19.07.2012. 18:01

@Idler - Nisi u pravu,atentat je izvrsio pripadnik srpskog naroda,zato sto je u BiH bio u vecini i nikako nije pristao da bude okupiran,kao neki sa sjajnom vekovnom povjesti.Pa sve te vase drzavice sad imate zato sto su Srbi izvojevali i prvu i drugu Jugoslaviju,a posle oslobodjenja nisu se svetili hrabrim okupatorskim slugama,i nisu celoj zemlji dali ime SRBIJA,nego su vas sve primili kao ravnopravne gradjane i bracu....STO JE BILA VELIKA BUDALASTINA.

Masu

19.07.2012. 18:40

@Idler - Da,da! I Dubrovnik, Boka Kotorska i Istra su hrvatski (iako to u istoriji nikada nisu bili). Da ne govorim o pretenzijama Hrvatske do Drine i Banjoj Luci kao glavnom gradu NDH.A Hrvatska do Zemuna, itd... Da, Srbi zaista pokazuju pretenzije na tudje. Ah, zaboravih dobre Bosnjane i prisvajanje Raske oblasti. Bode te trun u oku brata tvoga, ali ne vidis balvan u svome oku.

naranca

19.07.2012. 16:45

Ma dobro atentat je organizovala Srbija.Ali takva su bila vremena.I danas atentate i masakre prave specijalne jedinice koje zvanicno ne postoje.

Montenegrin

19.07.2012. 16:58

Jedno prosperiteno vrijeme za BIH bilo je kada je Austrougarska monarhija vladala njom.Gradjevine koje su sacuvanje od vandala i sumnjaka pokazuju da je Bih tada izvucena iz gunjeva i opanaka na kratko do duse .Ali posto je to sumnjacki mentalitet ocigledno toliki prosperitet je bio previse za njih te su posegli za provjerenim zlotvorskim metodama da dodju do svog cilja a BIH vrate tamo dje njima odgovara u neizvjesnost i anarhiju jer samo su tako svoji na svom kao i do danasnjeg dana zar ne?

naranca

19.07.2012. 17:32

@Montenegrin - Prvo Bosanci misle da je prosperitet bio u Otomanskom carstvu.Sto je mozda i tacno.Drugo gradjevine okupator gradi da impresionira i zaplasi porobljenu raju.A puteve da izvozi rudu,drvo...Bas me zanima koliko je stambenih zgrada izgradila K und K monarhija u Bosni?Trece u Austrugarskoj su se cak i Madjari bunili(oruzano).Sto znaci da bas nije sve bilo ruzicasto.

grax

19.07.2012. 17:52

@Montenegrin - Pa stvarno ne razumem komentar...stvarno mislis da je narod u BiH ziveo bolje za vreme Austrijske okupacije,nego u bilo kojem obliku Jugoslavije...?????....A, pa DA....VELIKOSRPSKI NACIONALIZAM...itd...

iz glave

19.07.2012. 19:13

@Montenegrin - u okupaciji uzivaju okupator i domaci izdajnicim tako i Montenegrin hvai vreme u kome bi on uzivao... jedino zanameruje, valjda uceci iz TV emisija tipa dogodilo se na danasnji dan, da su domaci izdajnici potrosna roba i kada se okupacija ucvrsti odlaze medju raju