PRVI putnici već ovog leta mogli bi da se u svet otisnu iz - srca Srbije. Aerodrom „Morava“, na mestu vojne vazdušne luke u Lađevcima, kod Kraljeva, spreman je za komercijalne letove. Očekuje se da prvi avioni tipa ATR polete već za nekoliko meseci. Sletanje većih putničkih letelica, međutim, biće moguće tek posle druge faze radova, koje će finansirati Turska. Vazdušna luka na Moravi, prema planovima, biće kompletirana za dve godine.

Prva faza radova potpuno je završena, a za dvadesetak dana biće završen i tehnički prijem zgrade. Majstori udaraju glanc na staklenoj fasadi, dok u unutrašnjosti predstoji samo montaža uređaja i potrebne opreme. Radovi su zaokruženi na čekaonicama, prostorijama namenjenih policiji i carini, kao i delu za putnike i overu karata. U samom finalu je i posao uređenja kargo prostora, krečenje čekaonica i uređenja okoline.

Aerodrom je spreman da ugosti avione čiji raspon krila ne prelazi 36 metara - objašnjava pukovnik Goran Dimić, iz Uprave za infrastrukturu Ministarstva odbrane. - Zahvaljujući turskoj donaciji od 10 miliona evra, pista će biti produžena za 300 i proširena za 15 metara. Sa postavljanjem signalizacije, biće promenjena i kategorizacija, pa će biti i moguće sletanje „boinga 747“.

Uz zgradu „Morave“ danas može da pristane jedan avion, dok će u drugoj fazi platforma biti proširena.

Iznad piste u Lađevcima i dalje će se vijoriti i zastava VS. Na „Moravi“ će i ubuduće biti dom 98. avijacijske brigade, koja će i brinuti o aerodromu. Od uređenja civilnog dela i koristi će imati i vojno vazduhoplovstvo.

- Letenje će sigurno biti bezbednije - kaže pukovnik Dimić. - Agencija za kontrolu letenja izgradila je savremeni toranj, a u drugoj fazi radova biće postavljena i savremena signalizacija i uređaji. Vojni deo dobiće i novi hangar, a biće proširena i centralna stajanka za avione.

U okolini aerodroma vredno radi nekoliko desetina radnika. Uglavnom su iz okoline Kraljeva, Kragujevca i Kruševca. Uprkos vrućini, punom parom se ravnaju površine oko piste i staze za „rulanje“, kreči se, betonira...

Radovi u Lađevcima počeli su prošle godine, a „Morava“ je do danas koštala 15 miliona evra. Vrednost kompletnih radova, posle druge faze, dobaciće do 25 miliona evra. Razlika je obezbeđena zahvaljujući donaciji Turske, koja ima interes da ulaže u ovaj deo Srbije. Prema planovima avio-kompanije „Jat ervejz“, prva linija koja bi startovala iz Lađevaca mogla bi da bude upravo do istanbulskog aerodroma „Kemal Ataturk“.

BATAJNICA - 50 MILIONA EVRA

OTVARANjE vojnog aerodroma kod Kraljeva za civilni avio-saobraćaj model je kako bi i drugi vojni objekti mogli da skinu uniformu. Već dugo se govori i o konverziji vojnog aerodroma u Batajnici za civilne potrebe. Prema jednoj studiji, napisanoj pre nekoliko godina, ovaj posao bi koštao oko 50 miliona evra. Baza avijacije Vojske Srbije u Batajnici ima bolje klimatske uslove od aerodroma „Nikola Tesla“ i dobro je povezan sa centrom grada.