Bačka Palanka: Propada spomenik iz 18 veka

S. MIRIĆ

12. 03. 2012. u 21:22

Propada Sremska kuća u Neštinu, jedan od najstarijih srpskih spomenika u Fruškogorju I Sremu. Vrednoj građevini iz 18. veka preti urušavanje. Za početak, folijom zaštićen krov

BAČKA PALANKA - Sremska kuća u Neštinu, sazidana u 18. veku, jedan od najstarijih arhitektonsko-istorijskih spomenika u Fruškogorju i čitavom Sremu, iako je od 1968. godine pod zaštitom države, preti da se uruši. Novca za ovaj vredan objekat srpske arhitekture dosad nije moglo da se nađe, a u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture nadaju se da će nadležni ove godine moći da odreše kesu za “sremsku lepoticu”.

Jelena Filipović, arhitekta iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kaže da ova institucija ima plan za etno-kuću u Neštinu, ali novac treba da obezbedi država.

GONG IZREZBAREN HRASTOVINOM SREMSKA kuća u Neštinu napravljena je u tradicionalnom srpskom stilu. Konstrukcija je sačinjena od obrađenih greda, zidovi su od pletera oblepljenog zemljom, a krov od trske. U središtu kuće je ognjište, a dve sobe sa strana. Gong ili trem je oivičen izrezbarenom hrastovinom. Ispod dela kuće gde se nalaze i dve zidane peći, smešten je vinski podrum.

- Mi smo za početak privremeno zaštitili krov od prokišnjavanja vodootpornom folijom, a na proleće bi usledili statička sanacija i restauratorski radovi. U drugoj fazi planirano je da se u kući i u otvorenom dvorištu napravi etnološki muzej, jer kuća ne može sama da opstane kao turistička atrakcija - izložila je plan Zavoda Jelena Filipović.

Ona objašnjava da Sremska kuća predstavlja razvijeni tip seoske kuće od pre 300 godina, pa iako je napravljena od drveta i zemlje, i pokrivena trskom, opstala je, i kao takva, poslednja je Sremu. U opštini Bačka Palanka kažu da o Sremskoj kući zbog njenog značaja treba da brinu i Pokrajina i Republika, jer je u nadležnosti države, koja je procenila da to kulturno dobro treba da bude zaštićeno.

- Koliko je meni poznato, Pokrajinski sekretarijat za kulturu izdvojio je ove godine dva miliona dinara, a opština je planirala da učestvuje sa 1,5 miliona za sanaciju i restauraciju etno-kuće, i to su prva veća ulaganja države u ovaj vredan spomenik u poslednjih 20 godina - ističe dr Nebojša Kuzmanović, rukovodilac Odeljenja društvenih delatnosti u opštini Bačka Palanka.

Neštinska etno-lepotica bila je vlasništvo trgovačke porodice Savić, pa se i danas u selu zove kuća Savića, ali u njoj niko odavno ne stanuje. Predanje kaže da je u Neštin dolazio vožd Karađorđe i da je u kući Savića pregovarao sa prečanskim Srbima o pomoći ustancima u Srbiji. Ovde je, kažu Neštinci, boravio i Vuk Stefanović Karadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nele

20.04.2012. 17:26

Ovo zaista vredi sacuvati, kuca je gotovo umetnicka vrednost. Ono sto karakterise nasu zemlju je nemastina ovakvih zdanja.Gotovo da ne postoje kuce iz srednjeg veka, a ovo ma koliko bilo iz novog veka ipak je vrhunsko i za nase uslove fantasticno. Moj komentar malo kasni ali morao sam da kazem nesto povodom ove lepote...