SA željom da se donese antipedofilski i antisiledžijski zakon i da se zlo nikada i nikome ne ponovi, Slobodan i Gordana Jovanović iz Starih Ledinaca, roditelji osmogodišnje Marije, koju je pre dve godine Mladen Ogulinac, monstruozno ubio i silovao, osnovali su fondaciju „Marija Jovanović - dete“. Cilj fondacije je da se donese zakon kojim bi se stalo na put silovateljima povratnicima.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, potvrdio je „Novostima“ da je u izmenu zakona uvršteno formiranje registra silovatelja i pedofila, kao i način kontrole posle izdržane zatvorske kazne. Po njegovim rečima, preostalo je još da se utvrdi koji će organ biti nadležan za kontrolu, jer mora da postoji centralna adresa, a to bi mogao da bude Centar za socijalni rad.

- Radi moje Marije, ali i ostale stradale dece, država mora naći način da spreči takva zlodela i da ih bude što manje - kaže Marijin otac Slobodan Jovanović.

On se otvorenim pismom obratio vlastima u Srbiji sa inicijativom da se donese „Marijin zakon“, a u predlogu dostavljenom i Vladi Srbije, Jovanović je naveo da je zbog preventive neophodno napraviti popis, registar seksualnih predatora, procesuiranih i osuđenih poslednjih 20 godina, a spisak staviti na javni uvid policijskim stanicama i sudovima. Svima njima trebalo bi zabraniti, navodi se u predlogu, pristup vrtićima, osnovnim i srednjim školama, dečjim igralištima i javnim priredbama na kojima učestvuju deca i uvesti „zabranjene zone“ u prečniku od jednog kilometra.

- Osuđenim napasnicima treba uvesti obavezu, pod pretnjom krivičnog gonjenja, da se svaka tri ili šest meseci javljaju u najbližu policijsku stanicu, radi kontrole kretanja i eventualne promene mesta boravka - navodi se dalje u predlogu i dodaje, da se onima koji se o to ogreše, uvede praćenje putem narukvice.

- Zločin od 26. juna 2010. godine u kom sam izgubio ćerku od nepunih osam godina, kao da nije bio dovoljna opomena našem društvu - kaže Jovanović i podseća da se prvih mesec dana nakon velike tragedije, uveliko govorilo da će nadležni doneti nov zakon.


STIPENDIRANjE PRVAKA

FONDACIJA „Marija Jovanović - dete“, baviće se i stipendiranjem darovite dece, prvenstveno đaka prvaka, jer je devojčica bila učenica prvog razreda.

- Za početak, Fond će pomagati prvake škole u Starim Ledincima, nabavljaće pribor, finansirati izlete i ekskurzije, a kako se Fond bude širio, obuhvatićemo i druge škole - predočava planove Jovanović.