Odumiru cirkusi u Srbiji

Boško HADŽIĆ

04. 03. 2012. u 07:30

Manjak interesovanja publike i velike dažbine polako ali sigurno "ubijaju" cirkuse. Zabranjene tačke sa životinjama. Preostala samo "Korona"

SEDELA tako dva pajaca, bradata žena, krotitelj tigrova, jedan majmun, gutač plamena, fakir i gimnastičar. Uđe depresivni klovn, prevrne očima, podboči se i kaže:

- Ljudi, moj život je cirkus.

Sirotom klovnu, zabavljaču narodnih masa, upravo je bilo saopšteno da je ostao bez posla. Bolje volje nije bila ni šarolika grupa za stolom. Svi su, osim možda majmuna, znali da je pitanje trenutka kada će i njima biti saopšeno da kupe svoje prnje i uhlebljenje potraže u nekom drugom cirkusu, jer ovaj se gasi.

Ali i drugi su se ugasili. Kuda sad? Izgleda, prorok je bio Đorđe Balašević kada je pre dvadeset godina rekao da odlazi cirkus iz našeg malog grada. Nedostajalo je samo - zauvek.

Cirkuska zvezda u Srbiji polako prestaje da svetli. Što zbog manjka interesovanja publike, što zbog nove uredbe, visokih zakupa, dažbina državi... Ono što je artiste zavilo u crno je zakon iz 2009. godine koji je zabranio izlaganje i dresuru divljih životinja radi zabave. Nema životinja, onda nema dresera, nema dresera nema ni krotitelja, a ako nema životinja, dresera i krotitelja nema ni publike. Na ovo se najviše breca i Milan Sliva, prvi čovek "Korone", jedinog cirkusa u nas koji još nije rekao poslednju reč.

ŽIVOTINJE PATE ČLANOVI Udruženja za zaštitu životinja "Orka" najzaslužniji su što je "represija" nad životinjama u cirkusima okončana.
- Realno govoreći, ono što se dešava u cirkusu, poput tigrovih skokova kroz vatreni obruč, užasna je tortura za životinje - kaže Elvir Burazerović, iz "Orke". - Takođe, te životinje se često transportuju, što je njihov najveći izvor stresa. U većini zemalja koje su postigle civilizacijski napredak zauzet je stav da se životinje "prognaju" iz cirkusa jer tamo pate.

- I ko je sad tu lud? Skupštinski cirkus moramo da gledamo, a od našeg posla napraviše nam pravi cirkus - jada se Sliva, Poljak čija se porodica sedam generacija, odnosno 400 godina, bavi ovom umetnošću. - Kada sam o zabrani držanja životinja pričao artistima iz Mađarske, Rusije i Ukrajine oni su se smejali. Znate li vi da svaki roditelj sa detetom kada kupuje kartu prvo pita koje tačke imate sa životinjama. I šta ja da mu kažem? Da se obrati Društvu za zaštitu životinja posle čije je inicijative i usvojen zakon?

"Koronino" životinjsko carstvo čine medvedi, lavovi, tigrovi, lame, kamile, jaguari, majmuni, japanski makakiji, svi uvezeni iz Rusije. Deo je u Vrnjačkoj Banji, deo u Srbobranu. Šta će i kako će sa njima - ne zna. Dva mala ponija je poklonio Zoološkom vrtu.

Ipak ne odustaje od teranja cirkusa. Ne želi on da bude taj koji će porodičnu tradiciju staru 400 godina da prekine. Bradate žene, pajace, klovnove i fakire "nabavlja" iz Rusije. Tamo postoji škola za cirkuske artiste.

- Naša je šatra godinama u Borči - kaže Milan. - Pokušali smo i druge lokacije da zakupimo, ali i kada platimo "Zelenilu", pa ovima zaduženima za urbanizam, i kada sve te papire dobijemo, dođe predsednik opštine i kaže ne može. A samo papiri koštali 40.000 dinara. Zato nastupamo u Borči i ko želi da nas vidi doći će.

Današnja publika u cirkusu može da vidi 15 tačaka raspoređenih u 90 minuta. Na repertoaru su akrobacije u vazduhu, dresura pasa i konja, klovnovi između tačaka, tačke fakira... Premijerna predstava cirkusa "Korone" ove sezone je zakazana za poslednje dane marta, a cena karata je od 400 do 800 dinara.

Ipak, ljubitelji cirkusa poslednjih godina mogli su uživo u Beogradu da posmatraju trupe iz Kine, Rusije i Ukrajine. A do kraja godine već je najavljen i dolazak francuskih artista, kao i jedne trupe iz Gvan Džoa iz Kine.

MORA DA SE MUVA

NA pitanje šta je sve potrebno da bi pokrenuo cirkus, Milan Sliva se hvata za glavu i nabraja papirologiju od koje bi svakoga zabolela glava i zbog koje bi većina odmah digla ruke. Na kraju, nekako poražen konstatuje:

- Moraš da muvaš, jer ima više lopova nego poštenih. To je jedini način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

ranko75

04.03.2012. 09:26

U Rusiji? Belorusiji i Ukrajini ima na stotine cirkusa. Cirkus ne moze nigde da opstane bez pomoci drzave. Kada je u drzavi cirkus, to cirkusi pravi umiru.

Beogradjanin

04.03.2012. 09:26

Srbija vise ne postoji, tako da nisu ni vazeci zakoni koje je donela drzava Srbija!

ranko75

04.03.2012. 09:36

Kako to da cirkusi iz inostranstva mogu kod nas da rade, a nasi ne mogu. Ako nasi ne ispunjavaju zahteve koje stranci ispunjavaju, onda mi nismo konkurentni, ali ako nasa drzava trazi od nasih cirkusa vise nego sto to trazi od stranih, onda nasima sleduje da se registruju u inostranstvu, mozda cak i u ofshor zoni, a onda da rade u Srbiji kao strani cirkus, i da placaju porez drzavi koja se prema njima korektno odnosi.