SVI bi da budu prvi! A kad to nije realno, nastupa medicina i čuvena rekonstrukcija himena.

Koliko je devičanstvo na ceni govori nezvanični podatak da se u Srbiji više od 1.000 žena godišnje podvrgne ovoj intervenciji.

- Ove intervencije nisu rezervisane samo za patrijarhalnije delove Crne Gore, BiH, Kosova, Novog Pazara, Raške, već se na himenoplastiku odlučuju i gradske devojke - priča dr Dušan M. Protić, ginekolog i akušer klinike „Protić“. - Razlozi su vrlo različiti. Na ovaj potez se odlučuju zbog prigovaranja partnera, porodičnih i verskih običaja... Imao sam i studentkinje prava i medicine, od 23 godine. Probale su, razočarale se i hoće nevine da se udaju.

ZATEZANJE U KRAJEVIMA gde je devičanstvo najveće blago, ako himen ne pukne prve bračne noći, može da izbije čitav skandal, jer mlada možda nije nevina. Kako nam je rekao dr Protić, da ne bi došlo do ove situacije nevine devojke dolaze na zatezanje himena, kako bi lakše pukao.

Novo devičanstvo košta od 500 evra i obično ga vraćaju devojke stare od 20 do 23 godine. Neke preporuke lekara su da se intervencija uradi najkasnije mesec dana pred „svečani“ čin. Tada je krvarenje zagarantovano.

- Novi himen pravi se od ostatka starog, ali i sluzokože. Ušiva se tankim koncem, koji se razgrađuje - objašnjava naš sagovornik. - Sama intervencija traje oko pola sata, ponekad, međutim, i duže. Kod nas se godišnje na klinici odradi od 50 do 80 intervencija. Himen može i nekoliko puta da se obnavlja.

Mnogi ovu plastičnu operaciju smatraju prevarom veka. Većina protivnika jesu upravo ti koji su „prevareni“ - muškarci. Mnogi psiholozi smatraju da muškarci traže nevine devojke za ženidbu, jer se groze poređenja s drugima.

Prema rečima dr Protića, moralno ili ne, to je legalna intervencija isto kao i ugradnja silikona. Vodeći se ovom logikom, prevara je i svaka plastična operacija muškog polnog organa.

- Pitanje morala je široka stvar. Onda nije moralno ni da se ide na plastičnu operaciju podmlađivanja - ističe dr Protić. - Uvek postoji za i protiv. Ako se neko, međutim, oseća bolje posle toga, zašto ne bi radio na sebi. A imam utisak i da se broj ovih intervencija povećava, naročito posle serije „Ranjeni orao“, koja je na neki način probudila savest i moral kod devojaka.

Dok pojedini stručnjaci opravdavaju himenoplastiku, jer damama pruža „drugu šansu“, drugi je osuđuju - zbog uništavanja dostojanstva žene.

Za mnoge familije ovo je, ipak, najčuvanija porodična tajna!