OSVAJANjE treće zlatne medalje zaredom na Matematičkoj olimpijadi u Holandiji donelo je Teodoru fon Burgu, učeniku četvrte godine Matematičke gimnazije, šesto mesto na listi najuspešnijih takmičara. Ovo je prvi put da se jedan učenik iz Srbije nađe u društvu deset najboljih, u 52 godine dugoj tradiciji ovog najprestižnijeg takmičenja iz matematike. Ukoliko se i sledeće godine okiti najsvetlijim odličjem, Teodor će biti prvi na „listi slavnih“.

Talenat za matematiku Teodor je pokazao još sa tri godine. I dok većina mališana u tom uzrastu uči da sklapa rečenice, Teodor je kao iz topa odgovarao koliko je jedan plus jedan. Usledile su godine rada, plaćanja privatnih profesora, što je rezultiralo sa do sada osvojene tri zlatne, srebrne i bronzane medalje na matematičkim olimpijadama.

- Na olimpijadi se rešava šest zadataka, u toku dva dana po četiri i po sata - priča Teodor fon Burg. - Prvi i četvrti zadatak su najlakši i moraju se uraditi što brže, kako bi imali više vremena za teže. Drugi i peti su već teži, dok su treći i šesti oni koji donose zlato. Svaki rešen zadatak donosi maksimalno sedam poena.

Kako kaže Teodor, matematika je ono što ga najviše interesuje u životu. Za olimpijade se najviše priprema sam, a ima i privatnog profesora koji mu pomaže kod najtežih zadataka. Osim matematike, interesuju ga fizika i informatika, dok mu ostali predmeti u školi nisu zanimljivi, ali se trudi, jer želi da bude đak generacije.

- Najvažnija je dobra organizacija - priča Teodor. - Obožavam borilačke sportove i treniram tekvodno. Ne trošim vreme na izlaske, volim da čitam beletristiku i naučnu fantastiku. Zbog priprema za olimpijadu sam zapostavio čitanje knjige „Točak vremena“, koja ima 14 delova, ali ću sada to nastaviti i vratiti se treningu.

Ovaj talentovani matematičar se nada da će sledeće godine vratiti sa olimpijade sa četvrtim zlatom i postati prvi na listi najuspešnijih takmičara.BIRA SVETSKE UNIVERZITETE

TEODOR planira da upiše neki od prestižnih evropskih univerziteta, a i da završi doktorske studije u inostranstvu.

- Tokom studija ću odlučiti čime ću se baviti, za sada još tačno ne znam - kaže Fon Burg. - Svaka prerana odluka može da bude loša.