Veliki uspeh matematičara Teodora fon Burga

B. BORISAVLJEVIĆ

26. 07. 2011. u 20:59

Велики успех математичара Теодора фон Бурга
Osvajanje treće zlatne medalje zaredom na Matematičkoj olimpijadi u Holandiji donelo je Teodoru šesto mesto na listi najuspešnijih
OSVAJANjE treće zlatne medalje zaredom na Matematičkoj olimpijadi u Holandiji donelo je Teodoru fon Burgu, učeniku četvrte godine Matematičke gimnazije, šesto mesto na listi najuspešnijih takmičara. Ovo je prvi put da se jedan učenik iz Srbije nađe u društvu deset najboljih, u 52 godine dugoj tradiciji ovog najprestižnijeg takmičenja iz matematike. Ukoliko se i sledeće godine okiti najsvetlijim odličjem, Teodor će biti prvi na „listi slavnih“.

Talenat za matematiku Teodor je pokazao još sa tri godine. I dok većina mališana u tom uzrastu uči da sklapa rečenice, Teodor je kao iz topa odgovarao koliko je jedan plus jedan. Usledile su godine rada, plaćanja privatnih profesora, što je rezultiralo sa do sada osvojene tri zlatne, srebrne i bronzane medalje na matematičkim olimpijadama.

- Na olimpijadi se rešava šest zadataka, u toku dva dana po četiri i po sata - priča Teodor fon Burg. - Prvi i četvrti zadatak su najlakši i moraju se uraditi što brže, kako bi imali više vremena za teže. Drugi i peti su već teži, dok su treći i šesti oni koji donose zlato. Svaki rešen zadatak donosi maksimalno sedam poena.

Kako kaže Teodor, matematika je ono što ga najviše interesuje u životu. Za olimpijade se najviše priprema sam, a ima i privatnog profesora koji mu pomaže kod najtežih zadataka. Osim matematike, interesuju ga fizika i informatika, dok mu ostali predmeti u školi nisu zanimljivi, ali se trudi, jer želi da bude đak generacije.

- Najvažnija je dobra organizacija - priča Teodor. - Obožavam borilačke sportove i treniram tekvodno. Ne trošim vreme na izlaske, volim da čitam beletristiku i naučnu fantastiku. Zbog priprema za olimpijadu sam zapostavio čitanje knjige „Točak vremena“, koja ima 14 delova, ali ću sada to nastaviti i vratiti se treningu.

Ovaj talentovani matematičar se nada da će sledeće godine vratiti sa olimpijade sa četvrtim zlatom i postati prvi na listi najuspešnijih takmičara.BIRA SVETSKE UNIVERZITETE

TEODOR planira da upiše neki od prestižnih evropskih univerziteta, a i da završi doktorske studije u inostranstvu.

- Tokom studija ću odlučiti čime ću se baviti, za sada još tačno ne znam - kaže Fon Burg. - Svaka prerana odluka može da bude loša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Lazar

26.07.2011. 22:35

Naslucivali smo da ce ovaj decak biti izuzetan, ali da bi mogao Srbiju da dovede na prvo mesto najboljih matematicara sveta, ... Puno srece do trona i sve cestitke za novo zlato!

filip

27.07.2011. 09:19

zasto ovaj momak nije na naslovnoj strani i zasto je svaki tekst o razvodu neko dvoje nikogovica duzi o teksta o ovom momku?

MOZE LI KRACE

27.07.2011. 13:11

Moze li se napisati kraci i plici clanak o najvecem dostignicu jednog od stanovnika Srbije? Tesko. Mnogo je lakse puniti novine aferama pevaljki i propagandom novog svetskog poretka o: Srpskoj krivici, dobrosusetskim odnosima, ulasku u EU, politicarima genijalcima - jednom recju pisanjem o nicemu. Da li ce decko dobiti drzavnu penziju kao uspesni olimpijac? Kolike su tacno nagrade koje je dobio od drzave za svaku osvojenu medalju do sada? Istinu na sunce!

Robert Duymo-Witch

27.07.2011. 18:41

@MOZE LI KRACE - Ne samo da nije dobio stipendije nego su mu ukrali i nagradu prosli put jer su ga proglasili premaldim da je primi! To je onaj isti momak o kome se pre koju godinu pisalo kao o genijalcu a administrativni aparat mu je oduzeo prvu nagradu na takmicenju iz matematike jer nije napunio ne-znam-koliko godina - dakle pametniji je i bolji od stariji pa su mu zato oteli pare koje je zasluzio. Koliko se secam zivi samo sa majkom koja i poslednji dinar daje za njegovo skolovanje.

slavica

27.07.2011. 14:30

Bravo!!!Cestitam Teodoru, njegovim roditeljima i skoli, samo onima koji su zasluzni za njegov uspeh. Svaka cast!

krsma

12.12.2011. 11:34

@slavica - taj spisak zasluznih za njegov uspeh je vrlo kratak,on i roditelji i to je to!Moj sin je doziveo da mu nazovi nastavnik odbije pomoc odbrusivsi mu:Imas knjigu pa uci- iako je bio odsutan zbog bolesti.Hvala bogu da dobro kapira matematiku,samo nema ambicija kao ovaj momak,zato tvrdim on i roditelji,za nesto vise samo LOVA

Teodore ne idi iz Srbije!

29.07.2011. 05:14

Zalosno sto se ni u tekstu ni u komentarima se nista ne preduzima da ovaj mladi genije ostane u nasoj zemlji - kao da smo mi prazna livada! Imajte postovanje prema zemlji svetskih prvaka u matematici, vaterpolu, tenisu. Zasto mi ludi da skolujemo i onda rasipamo svoje talente?!