PROFESOR teorijske fizike Univerziteta Siti u Njujorku Mičio Kaku očekuje u periodu od 2030. do 2100. nekoliko značajnih naučnih otkrića, uključujući kontaktna sočiva s pristupom internetu.

Na prototipu takvog uređaja radi profesor Babak Parviz s Univerziteta Vašington, koji je objasnio da će taj uređaj moći da raspoznaje lica ili da automatski prevodi sa stranih jezika.

Očekuje se da će se do 2030. u slobodnoj prodaji pojaviti "rezervni delovi" za ljudski organizam. Već i sada naučna dostignuća omogućavaju da se naprave hrskavica, kosti, koža, uši, nos, krvni sudovi, srčani zalisci, mokraćna bešika i traheje. Do tada će čovek možda ovladati i telepatijom.

"Postoji verovatnoća da će naučnici do 2070. uspeti da ožive izumrle životinje", kazao je profesor Kaku.

Do sada je već dešifrovan gen neandertalca, a u naučnim krugovima se govori o perspektivama ponovnog oživljavanja tog pretka.

Do 2070. godine se očekuje i pojava tehnologija koje će omogućiti da se uspori starenje čoveka, a do 2100. godine se mogu ostvariti maštanja naučnika o "materiji koja se može programirati", odnosno menjati oblik.

Početkom 22. veka pojaviće se kosmički brod koji bi mogao putovati ka zvezdama. Do tada će ljudska civilizacija odneti pobedu nad rakom, a očekuje se i "stapanje čoveka sa robotima". Doći će i do prodora u kosmičkom turizmu.