Diani Budisavljević ulica na Dedinju

V. M. - N. P.

utorak, 12. 04. 2011. u 21:02

Диани Будисављевић улица на Дедињу
Akcija „Novosti“: Beograd odao priznanje Austrijanki koja je iz ustaških logora spasila 12.000 uglavnom srpske dece. Tabla sa imenom ispod Belog dvora

DIANA Budisavljević, Austrijanka koja je iz ustaških logora od sigurne smrti spasila 12.000 uglavnom srpske dece, dobila je ulicu na Dedinju. Skupština grada Beograda usvojila je u utorak inicijativu „Novosti“ da jedna ulica u prestonici ponese ime ove heroine.

Tabla sa imenom Diane Budisavljević ubuduće će krasiti dosadašnju Ulicu Baje Pivljanina treći deo, koja se nalazi ispod Belog dvora na Dedinju.

- Makar simbolično Beograd se ovim činom odužio ženi koju je naša istoriografija nepravedno zaboravila - kaže Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije za imenovanje ulica i trgova. - Međutim, naš dug prema njoj suviše je veliki, a ovo je samo jedna od počasti koju je svojim humanitarnim radom zaslužila. Hvala „Novostima“ što su sve nas podsetile na lik i delo Diane Budisavljević i što su nam uputile predlog za imenovanje ulice.

PRIZNANJA NAKON pisanja „Novosti“, osim u Beogradu, Diana je dobila prvo ulicu u Kozarskoj Dubici, a onda i Gradiški. Njeno ime moglo bi da se nađe na tablama i u Banjaluci i Zagrebu. Srpsko narodno veće iz Hrvatske ustanovilo je plaketu za humanitarni rad koja nosi ime Diane Budisavljević, a nameravaju i da postave spomen-ploču na kuću u Zagrebu u kojoj je živela. Najveće priznanje stiglo je od SPC koja joj je dodelila Orden carice Milice.

Prašinu koja je decenijama prekrivala poduhvat „ženskog Šindlera“ oduvale su „Novosti“ pre skoro godinu dana. Austrijanka udata za profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu Julija Budisavljevića nije mogla mirno da posmatra strahote koje su trpela deca u logorima u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Gornjoj Rijeci i Sisku.

Pored toga što je sakupljala i dostavljala im hranu i odeću, Diana je zahvaljujući svojim vezama organizovala i njihovo izbavljanje. Iako ih je, da bi im sačuvala živote, razdvajala od zarobljenih roditelja, u preciznim spiskovima koje je vodila trudila se da zabeleži ime i poreklo. Dokumentacija je posle rata završila u rukama tadašnje vlasti, ali njena dela nikada nisu dospela u udžbenike.

Zastrašujuće prizore sa kojima se susrela, prepreke, ponižavanja i vređanja zabeležila je u dnevniku koji je vodila. Opisani su i susreti sa Stepincem, Artukovićem, Kvaternikom i nemačkim oficirima. „Dnevnik“ je tek 2003. godine u Zagrebu objavila njena unuka Silvija Sabo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Deli

13.04.2011. 01:40

Zasto sakrivena na Dedinju? Treba imenovati ulicu u centru grada i postaviti tablu u znak secanja na njeno herojsko i ljudsko delo sa prevodom na vise stranih jezika. Zasto vlast krije prave heroje? Od koga?

Slobodan

13.04.2011. 01:59

Imao sam tu cast da kao predsednik Komisije , sprovedem postupak dobijanja ulice Dijani Budisavljevic ! Mislim da sam pronasao pravu lokaciju za tako hrabru i odvaznu zenu. Hvala, Dijana u ime srpske dece.

Goran

14.04.2011. 18:38

@Slobodan - E pa svaka Vam čast g.predsedniče komisije na lokaciji. Da li ste mogli naći beznačajniju i skriveniju uličicu-pre bih rekao sokak. Čujte molim Vas "Baje Pivljanina", pa još 3.deo (verovatno ste 2. deo smatrali prevelikim,da ne preterate u zahvalnosti). Sram Vas bilo. Bolje bi bilo da ćutite! Za takvo delo i posle toliko godina, morala je biti mnogo značajnija ulica ili plato (sa bistom na primer) u centru grada.

Sasa

13.04.2011. 06:16

Puno ti hvala za sva tvoja dela .Moj otac je bio u jasenovcu i spasen je od jednog nemca ali je cuo za nasu heroinu i njena dela.Pozdrav

Dondo

13.04.2011. 22:32

Za svaku pohvalu je cinjenica da smo poceli da se osvrcemo i osvetljavamo nase ljude iz proslosti koji su tako puno ucinili za ovaj narog a tako su nepravedno zaboravljeni kao da ih nije ni bilo.Pa upravo je mozda gospodja Budisavljevic spasila recimo mog dedu,pa sam zahvaljujuci njenom dobrocinstvu,pozrtvovanosti i naizmernoj humanosti I ja dosao na svet.Puno pozdrava za ekipu “novosti”koja je inicirala ovakvu akciju sa zeljom da ovakvih i slicnih akcija, kao i akcija na drugim poljina

gbojovic

14.04.2011. 18:58

Za svaku pohvalu je akcija koja je pokrenuta, ali zar nije takvo delo zaslužilo neku od ulica u centru grada ili plato sa bistom i pločom. Da li postoji uabačenija ulica-3.krak jedne ulice u Lisičjem potoku (kakvo Dedinje). Koliko ljudi uopšte zna gde je ta ulica?