OD desete godine, Boško Savić (24) živi u domovima. Rođen je u okolini Ćuprije. Dok je mogla, o njemu je brinula majka, a oca ne pamti. Pošto je odmalena bio đak za primer, država je preuzela brigu o njemu. Od svoje 14. godine, Boško živi u Domu za decu bez roditelja u Ćupriji. Posle decenije, veoma je blizu diplome prestižnog Elektronskog fakulteta u Nišu.


- Odrastao sam u domovima, ali se nikada nisam žalio - iskren je Boško. - Moj život nimalo nije bio lak. Braće i sestara nemam. Bio sam odličan učenik u osnovnoj, a kasnije i u Elektrotehničkoj školi u Jagodini. Oduvek sam želeo da studiram elektroniku, i mislim da sam odabrao pravi fakultet. Kao redovan student, s tim „zlatnim“ indeksom mogao sam da živim u niškom domu za decu bez roditelja. I, eto me ovde...


Do završetka fakulteta, Bošku su ostala tri ispita i odbrana diplomskog rada. Od države mesečno dobija 2.500 dinara. Za razliku od mnogih vršnjaka, Boško je počeo da zarađuje kao majstor.

ZALAGANJE VASPITAČA U DOMU za decu bez roditeljskog staranja „Duško Radović“ skućeno je 25 dece. Dušan Lalić, zamenik direktora Doma, napominje da je Boško Savić student za ponos. Vaspitači se trude da motivišu decu da uče, međutim, to nije uvek lako. Vrednih učenika, ipak, ima, i zaposleni u Domu se nadaju da će većina njih krenuti Boškovim putem.

 

- Nikada nisam odbio nijedan posao. Radio sam na građevini, servisirao računare, popravljao televizore, a ni fizičke poslove ne biram - kaže Boško.


U sobici u Domu za decu bez roditeljskog staranja „Duško Radović“, pored skripata i fakultetskih knjiga, nalazi se i radionica za servisiranje elektronske opreme. Pod prigušenim svetlom, Boško zarađuje svoj džeparac. Tu je i gitara, na kojoj je ranije često svirao, jer voli muziku, zbog čega ne propušta nijedan rok koncert. Boško posećuje majku kad god može i želeo bi da joj pomogne čim se zaposli.


- Verovatno bih i ranije završio fakultet da nisam morao da radim tokom leta - smatra Boško. - Želim da odem iz doma, da se osamostalim. Voleo bih da se zaposlim u struci, kao inženjer. Hoću da postanem svoj čovek...