AMERIČKA svemirska agencija NASA održala u četvrtak uveče konferenciju u Vašingtonu o najnovijim istraživanjima koja bi mogla da ukazuju na život van zemlje.

NASA je finansirala istraživanja astrobiologije koja bi mogla da promene osnovno znanje o životu na Zemlji.

Istraživanja koja su sprovođena u surovom okruženju na Mono jezeru u Kaliforniji su otkrila prvi poznati mikroorganizam (bakteriju soj GFAJ-1 ) na Zemlji, koji bi mogao da se reprodukuje korišćenjem otrovnih hemikalija arsena.


Definicija života je proširena - rekao je Ed Bailer, NASA saradnik za nauku. "Kao što ćemo nastaviti napore da tražimo znakove života u Sunčevom sistemu moramo se potruditi da život koji mi ne poznajemo razmotrimo još bolje“.

Ovaj nalaz alternativne biohemije promeniće udžbenike biologije i proširiti opseg u potrazi za životom van zemlje.

Ugljenik, vodonik, azot, kiseonik, fosfor i sumpor su šest osnovnih elemenata koji grade sve poznate oblike života na Zemlji. Fosfor je deo hemijske okosnice DNK i RNK, strukture koje nose genetske instrukcije za život, i smatra se suštinskim elementom za sve žive ćelije.

Fosfor je centralna komponenta i energetski molekul koji se nalazi u svim ćelijama ( adenozin trifosfat), kao i fosfolipidi koji čine sve ćelijske membrane. Arsen, koji je hemijski sličan fosforu, je otrovan za većinu života na Zemlji.

"Mi znamo da neki mikrobi udišu arsenik, ali ono što smo mi otkrili je da ovaj mikrob može i da radi nešo novo a to je da može da raste zahvaljujući arsenu- rekla je Felisa Vulf Simona, vodeći NASA naučnik istraživačkog tima.

Novootkriveni mikrob, soj GFAJ-1, je član zajedničke grupe bakterija (Gammaproteobacteria). U laboratoriji istraživači su pratili uspešan rast mikroba čija se ishrana bazirala na fosforu, ali i velikim količinama arsena. Kada su istraživači uklonili fosfor i zamenili ga arsenom mikrob je nastavio da raste. Naknadne analize su pokazale da se arsen koristi za izgradnju novih ćelija GFAJ-1.

Ključno pitanje istraživača je bilo "Kada je mikrob porastao od arsena da li je on automatski postao deo vitalnog biohemijskog organizma kao što su DNK, proteini i ćelijska membrana."

Niz laboratorijskih tehnika se koristio da bi se utvrdilo u kom trenutku je zabeležen arsen u tim procesima.

Tim istraživača je izabarao da se istraživanje sprovede u Mono jezeru zbog svoje neobične hemije, visokog saliniteta, alkalnosti, a posebno zbog visoke količine arsena.

Rezultat ove studije će proširiti granice u mnogim oblastima, uključujući i proučavanje evolucije Zemlje, organske hemije, biohemijskih ciklusa i bolesti. Ovi rezultati će takođe pomeriti granice u oblasti mikrobiologije, ali i drugim oblastima istraživanja.

Istraživački tim su činili naučnici sa Američkog geološkog instituta, Državnog univerziteta Arizona, Univerziteta u Pitsburgu, Stenford univerziteta i Lorens Livermor iz Nacionalne laboratorije Livermor (Kalifornija).