BEOGRAD će najkasnije za dve godine na Adi ciganliji dobiti mesto jedinstveno u svetu - crkvu u obliku broda. Ovo je u četvrtak na konferenciji za novinare poručio sveštenik Slavko Božić, starešina crkve svetog Đorđa na Banovom brdu, predstavljajući svoj idejni projekat neobičnog hrama.
Prema njegovim rečima, brod (Nojeva barka) je bio jedan od prvih simbila hrišćanstva koji je označio naš ulazak u carstvo nebesko, pa će i potonja crkva posvećena svetom Nikolaju Miriklijskom Čudotvorcu, za sve koji je pohode, na neki način biti mesto spasenja.
- Na prostoru od 200 do 230 kvadrata crkva će biti smeštena u donjem špicu Ade ciganlije, a gradiće se od sibirskog kedra, koji će šleperom uskoro biti dopremljen iz Rusije - rekao je Božić.
Procenjuje se da će za izgradnju biti potrebno oko pola miliona evra, a, prema rečima idejnog tvorca, znatan deo sredstava obezbediće Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka, ali i ljudi dobre volje. Ostaje samo da gradska vlast da zeleno svetlo za lokaciju, pa naš sagovornik ne krije da od skorog susreta sa gradonačelnikom Draganom Đilasom predstavnici SPC mnogo očekuju.

BLAGOSLOV
BLAGOSLOV za izgradnju crkve-broda dao je pre pet godina patrijarh Pavle, a nedavno i novi srpski patrijarh Irinej. Inače, simbolika „lađe“ koja okuplja, spasava i odoleva svim burama i iskušenjima očuvala se, posebno u hrišćanskoj pisanoj reči, sve do danas.