SRPSKA pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak će obeležiti 40 dana od upokojenja patrijarha Pavla. U Hramu svetog Save na Vračaru, u devet časova, biće služena zaupokojena liturgija i parastos. Posle toga, u manastiru Rakovica, na patrijarhovom grobu, biće služen mali pomen. Srpska pravoslavna crkva pozvala je vernike da prisustvuju liturgiji i parastosu u spomen na patrijarha Pavla.
Tokom korote, prema crkvenim kanonima, nije bilo umesno baviti se izborom novog poglavara SPC. Sinod SPC je samo odredio 22. januar za početak Sabora SPC, na kom će biti biran sledeći čuvar trona svetog Save.
Sada će se crkveni oci pozabaviti i skromnom zaostavštinom pokojnog patrijarha. Posle njegovog asketskog života nije ostalo mnogo materijalnih dobara. A kako crkveni kanon nalaže, sve će one pripasti Crkvi. Tako je sa imovinom svakog monaha. Tako je i Pavle odredio u svom testamentu, koji je otvoren odmah po upokojenju.
U testamentu je, saznajemo, zabeležio da svu imovinu ostavlja SPC. Svojom rukom zabeležio je poslednju želju, koja mu je i ispunjena - da bude sahranjen u manastiru Rakovica. Jedina stvar koju nije zavetovao Crkvi je jedan starinski budilnik. Njega je, kao uspomenu, namenio svom sinovcu Gojku.
U SPC je određena četvoročlana komisija koja će se pobrinuti za neveliki patrijarhov imetak. Kako saznajemo, u komisiji su David Perović, koji je o patrijarhu brinuo u njegovim poslednjim danima, Gradimir Stanić, dugogodišnji čtec patrijarhov (pomoćnik pri bogosluženju) i bivši sekretar Sinoda SPC, i protođakon Nenad Mihailović, službenik patrijaršijske biblioteke.
- U tesnoj keliji patrijarhovoj, na drugom spratu zgrade Patrijaršije, ostali su samo jedan krevet i polica - kaže naš sagovornik. - Najveća vrednost je u knjigama koje je dobijao. Od njih će biti sačinjen poseban legat, koji će se naći u patrijaršijskoj biblioteci. Odežde, knjige za bogosluženje i ostali upotrebni predmeti ostaće Crkvi.
Najvažniji posao koji predstoji u organizaciji SPC biće odabir patrijarhovog naslednika. Pred Sinodom je još samo da se pozabavi tehničkim pojedinostima i organizuje predstojeći Sabor, na kome pravo učešća imaju sve vladike. Ali, ne ispunjavaju svi uslove da se kandiduju za čuvara trona svetog Save. Potrebno je da su na dužnosti eprahijskog arhijereja proveli najmanje pet godina. Ovaj uslov ispunjava više od 30 vladika. Trojica koja na Saboru dobiju najviše glasova, ulaze u takozvanu trojnu kandidaturu. Koverte sa njihovim imenima biće stavljene u Jevanđelje i, po završetku liturgije, jedan od monaha, koga Sabor ovlasti, izvući će kovertu sa imenom narednog patrijarha. Saborom bi, kao najstariji episkop po hirotoniji, trebalo da predsedava vladika šabački Lavrentije. A proglašenje novog crkvenog poglavara očekuje se na Svetog Savu.

POKLON VERNICIMA
U ime sećanja na patrijarha Pavla, SPC je, u saradnji sa Ministarstvom vera, objavila foto-album „Iz smrti u život“. Crkva će svim vernicima koji dođu na liturgiju i parastos u četvrtak darovati po jedan primerak ovog albuma. Narednih dana ova knjiga sećanja stići će u crkve i kulturne institucije širom zemlje, kao i u dijaspori.

**********
Njegova svetost, uz pomoć vernika, podigao devet kuća za izbegle. Dve stotine vernika prikupljalo priloge. Davao celu penziju za pomoć


SVI PATRIJARHOVI LJUDI

- MI Novovići nikada nećemo zaboraviti patrijarha Pavla. Podigao nam je kuće, držao je našu decu na krilu, pričao im o Kosmetu i o tome kako ćemo se jednog dana vratiti u Peć. Da nije bilo patrijarha Pavla, ne znam šta bi bilo sa našom porodicom - sa tugom priča Ljubica Novović, majka devetoro dece iz Mrčajevaca.
Njen muž Dušan i njedova braća Novo, Dragoljub i Dragan sa ženama i tridesetoro dece 1998. napustili spaljene kuće u Peći i izbegli u Srbiju. Ljubica je o njihovoj nevolji pisala 2001. godine patrijarhu i molila za pomoć.
- Patrijarh Pavle nam je našao ovu kuću sa 18 ari placa u Mrčajevcima, u koju smo se uselili 24. februara 2001. godine. Posetio nas je za Vaskrs, kada je blagoslovio naš dom i našu decu. Pomogao nam je da dogradimo kuću, napravimo štalu, a deverima je kupio tri kuće i plac od 24 ara. Sve to je patrijarh platio 32.000 nemačkih maraka i preveo na naša imena - ispričala je „Novostima“ Ljubica.
U Mrčajevcima je patrijarh kupio imanje i kuću i brojnoj porodici Dragana i Vesne Srnić iz Kraljeva, koji su živeli u kontejneru. Kada su sve kuće u Mrčajevcima izgrađena, porodice useljene, patrijarh Pavle ih je obišao, blagoslovio i zadovoljno konstatovao: „Bog ga video, ovde ima 35 dece. Valja nama i školu da pravimo!“
Prota Milorad Ostojić, paroh crkve Svete trojice u Beogradu, bio je uz patrijarha u svim ovim situacijama. Prema protinoj evidenciji, patrijarh Pavle je poslednjih godina kupio i podigao devet kuća za izbegle ljude u Srbiji, pomogao u lečenju bolesnih i zbrinuo stotine siromašnih.
- Njegova svetost je imao dve stotine odanih vernika sa kojima je na liturgijama prikupljao priloge za unesrećeni narod. Te vernike je narod nazvao patrijarhovi ljudi. I ja sam bio jedan od njih i znam da je patrijarh davao celu svoju penziju od 7.600 dinara za pomoć, jer je govorio da njemu novac nije potreban. Kada su Novovićima popustile grede na krovu, patrijarh im je lično pomogao. Rekao mi je u poverenju: „Dao sam 2.000 od moje ušteđevine za sahranu. Valjda ću opet skupiti te pare da platim svoju sahranu!“ - sa setom se priseća prota Milorad Ostojić.

NAROD ME HRANI
- PATRIJARH Pavle je bio najsrećniji kada je pomagao narodu. Ponekad bi ga ljudske patnje deprimirale, neki ljudi bi ga naljutili, nekima jednostavno nije mogao da pomogne, ali bi ujutro, posle liturgije obično govorio: „Moramo da pomognemo našem narodu! Meni novac ne treba, mene narod hrani, a ja sa narodom živim!“ - priča prota Milorad Ostojić .

ZADUŽIO CELO SELO
Patrijarh Pavle je četiri puta dolazio u Mrčajevce. Porodicama Novović i Srnić je doveo vodu, koju nema pola Mrčajevaca, pa su zato seljani ovaj deo nazvali Patrijarhovo selo.

(M. L.)