RANjENI orlić nije dočekao proleće. Čupavo četvoromesečno mladunče orla zmijara, kojeg su prošle nedelje na Vršačkim planinama u desno krilo ustrelili bahati lovci, uginulo je u petak, nedelju dana posle operacije, i pored velikog napora stručnjaka Veterinarskog fakulteta i beogradskog Fonda za zaštitu ptica grabljivica. U kavezu nadomak Pančevačkog mosta - umesto sa svojom porodicom u Africi - proveo je poslednje dane.
- Orao, jednostavno, nije izdržao dugačku i komplikovanu operaciju. Izgubio je mnogo krvi, a uz to je ranjen proveo dva dana, pre nego što su ga pronašli članovi Prirodnjačkog društva „Gea“ i doveli ga u Beograd - žali i dr Saša Marinković, prvi čovek Fonda za zaštitu ptica grabljivica, za najmlađim stanovnikom improvizovanog prihvatilišta. - Ovo treba da bude podsticaj da se što pre napravi Centar za prihvat u Beogradu, kako bi sve pronađene ptice bile dovožene ovde, ali i da se pronađe ko je kriv za smrt ovog orla.
Prve prognoze, posle operacije koju je obavio dr Jugoslav Vasić sa Veterinarskog fakulteta, bile su optimistične. Iako krila slomljenog na dva mesta, žutooko mladunče stalo je na noge samo dan posle totalne anestezije, i pitomo uzimao hranu iz ruku zaposlenih u Fondu. Već su u ovoj organizaciji pravili planove da ga vrate na breg iznad Vršca. Bol i iscrpljenost, ipak, bili su jači.
Prema rečima Milivoja Vučanovića, ornitologa amatera i rendžera na Vršačkim planinama, koji je i doveo orla u Beograd, ovo mladunče predstavljalo je pola populacije ugrožene vrste orla zmijara u Vojvodini, koja je ogoljena i nije podobno stanište za njih.
- Orao zmijar godišnje položi samo jedno jaje, a on je bio tek jedno od dva mladunca koja su se na Vršačkim planinama izlegla ove godine. Jer, ovde leto provedu tek dva ili tri para - navodi Vučanović. - Praktično, jedan hitac uništio je pola potomstva vrste koja je, kao prirodna retkost, pod zaštitom države. U Srbiji ima manje od 50 parova orla zmijara.

AMATERI
I PRE osam godina, takođe na Vršačkim planinama, ubijen je jedan mužjak ove lepe, neobične ptice koja se hrani reptilima. A da stvar bude još tragičnija, ovi orlovi ne love se kao trofeji: njih prostrele lovci-amateri koji ne umeju da ih razlikuju od drugih ptica.