NIŠKI lagumi, godinama unazad, predstavljaju tajnu. Činjenicu da oni postoje niko ne pobija, ali šta se sve u njima krije, koliko su dugi i gde se sve prostiru niko, zasada, ne može sa sigurnošću da kaže. Misterija je to i za arheologe i istoričare koji uglavnom o njima govore uopšteno i neodređeno.
Mladi književnik Dejan Stojiljković, svojim najnovijim romanom "Konstantinovo raskršće" koji se bavi događajima u Nišu, s kraja Drugog svetskog rata, bacio je novo svetlo na tamu podzemnih hodnika, katakombi i tajnih prolaza. I bez obzira na to što je reč o književnom delu, a ne istoriografskom spisu doprineo je da se o lagumima počne sve glasnije da govori.
- Tema o lagumima bila mi je izuzetno zanimljiva i zato sam pokušao da o njima saznam što više - kaže Stojiljković. - U neke sam ulazio sa prijateljima, ali nisam daleko stigao, jer je za to potrebno mnogo više od dobre volje. Pre svega treba imati dobru opremu.
Ipak, tragajući za istinom Stojiljković je saznao da su niški lagumi postojali još u rimsko doba i da su se u njima, od progona, krili hrišćani. Izvesno je da su se koristili i u vojne svrhe. Turci su posebno vodili računa o njima, a mnoge su i sami izgradili.
- U turskim spisima iz doba građenja niške Tvrđave nabrojani su poimence lagumdžije, ljudi koji su dovedeni iz Carigrada kako bi bili na raspolaganju graditeljima utvrđenja - kaže Stojiljković. - Nakon što je Niš pao u ruke Austrije, lagume je gradio baron De Moresa, čovek koji je takođe zaslužan i za građenje beogradskih laguma.
Prema rečima Stojiljkovića, podzemni hodnici idu od centra Niša ka periferiji. Neki prolaze i ispod korita Nišave, a jedan od njih vodi i do brda Vinik, koje se prostire severozapadno od grada.
- I danas su uočljivi izlazi iz ovih hodnika, a upravo kroz njih je u vreme Čegarske bitke prošla turska artiljerija i pojačanje od 20.000 vojnika koje je napalo desno krilo Sinđelićevog šanca na Čegru - govori Stojiljković.
Zanimljivo je da, posle oslobođenja od Turaka, srpske vlasti nisu preduzimale nikakva istraživanja sve do 1921. godine kada je organizovana prva ekspedicija koja je ušla u lagume i bila zapanjena njihovom dužinom i dubinom.
- Postojao je detaljni izveštaj o ovoj ekspediciji i on bi trebalo da se nalazi u posedu Narodnog muzeja u Nišu, ali je registar sa tom dokumentacijom prazan - tvrdi Stojiljković, dodajući pri tom da niko ne zna kada su nestala ta dokumenta.
Postoji nekoliko ulaza u hodnike ispod Niša. Neki od njih su u zidinama Tvrđave, ali su ili teško pristupačni ili zapečaćeni. Govori se i o tome da se u lagume ulazilo iz podruma sadašnje zgrade Univerziteta u Nišu, koja je nekada bila sedište Moravske banovine, a za vreme Drugog svetskog rata nemačke Feldkomandanture 809. Međutim, ti ulazi su davno zapečaćeni i sadašnjim korisnicima ove zgrade nisu poznati.

BAGER U LAGUMU
- Arheolozi se nikada do sada nisu na organizovan način bavili istraživanjima laguma, jer za to nije bilo objektivne potrebe - kaže za "Novosti" Toni Čerškov, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika Niša. - Priče o podzemnim hodnicima uglavnom su prenaduvane, posebno o onima koji vode ka Viniku. U Tvrđavi ima podzemnih prostorija u kojima su Turci čuvali barut, municiju i oružje. U neke od njih sam i ja ulazio. Događaj od pre nekoliko godina kada je na području između Bubnja i Ledene stene jedan od bagera, propao u podzemni tunel svedoči da su neki od tih hodnika postojali. Za ozbiljnije zaključke potrebno je mnogo više vremena i rada.