Ej, salaši na severu duše

Jovanka SIMIĆ

ponedeljak, 31. 08. 2009. u 20:51

Еј, салаши на северу душе
Žitelji čuvenog Čeneja protive se izgradnji obližnje živinarske farme, čiji će neprijatni mirisi rasterati brojne turiste. Vlasnici 20 turističkih salaša strepe da će neprijatan miris pokolebati turiste

ŽITELjI Čeneja, jedinog salaškog naselja u okolini Novog Sada, čuvenog po Salašu 137, Brkinom salašu i Našem salašu, umesto za poljoprivredu i turizam, odvojili su današnji dan za protest specifičnog povoda. Okupljanjem u podne pred novosadskom Gradskom kućom, pokušaće da vlastima grada i pokrajine ukažu na to da,ako im je do razvoja turizma, ne treba mešati bisere i kokoške.
Čenejci se, naime, već godinu i po bore protiv izgradnje velike živinarske farme, čiji vlasnik Radoslav Bjekić iz Temerina ima nameru da tu zasnuje proizvodnju 10.000 koka i 15.000 jaja. U prošlosti, živina je bila neodvojivi salašarski “dekor”, ali danas, kada salaši žive svoj drugi život, Čenejci smatraju da teški mirisi sa farme nikako ne bi prijali “svilenim nozdrvama” turista.
U proteklim mesecima, uporni Čenejci, naročito žitelji 20 grupisanih salaša koji su se poslednjih godina okrenuli prvenstveno turizmu, uspeli su da izdejstvuju jedno poništenje dozvola za izgradnju farme, ali je Bjekić ubrzo nabavio nove papire.
- Pošto smo do sada iscrpli sve pravne mogućnosti, rešili smo da organizujemo protest za spas čenejskih salaša - kaže Svetislav Murgaški, izražavajući bojazan da će, ukoliko farma bude izgrađena, neprijatan miris sigurno rasterati turiste. On pokazuje rukom u pravcu pogona fabrike mesa “Neoplanta”, koja je udaljena čak pet kilometara odavde, ali leti, vetar je čak ovamo nanosio nesnosne mirise.
A, Bjekićeva potencijalna farma, ugnezdila se na otprilike jednom hektaru, između četiri salaša. Zasada je samo ograđena, nije postavljen ni kamen temeljac. Salaš mladog bračnog para Vladislava i Saške Erski, koji se bave proizvodnjom organski zdrave hrane, od farme deli tek letnji put, a nekih 80 metara udaljena su dva salaša porodice Ćurčić.
Živko Ćurčić, mladi, nedavno oženjeni, magistar u oblasti genetski oplemenjene šećerne repe, uz posao u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, planira sa suprugom i roditeljima da se posveti salašarskom turizmu.
- Sada ne smemo da ulazimo ni u kakve investicije jer ne znamo šta će biti. Ukoliko se ova farma izgradi, sigurno je da će turisti stizati u manjem broju. A, budemo li pravdu isterivali na sudu, proći će nam mladost i turistički elan - kaže Živko.
Na oko pola kilometra od planirane farme je čuveni Salaš 213, odnosno Brkin salaš, star više od 104 godine.
Sve ovde miriše na nestvarnu prošlost. Đeram, muškatle, sto u dvorištu na kojem uvek ima voća, a samo privremeno na njemu stoje tri tegle sveže napunjene kornišonima. Mladi bračni par Nataša i Goran, pošto su po ugovoru dodvorili prethodnog vlasnika, pre godinu i po su se posvetili turizmu.
- Posrećilo nam se, pa su nam prvi gosti stigli iz Amerike, posle iz Australije, a Beograđani, turisti iz okolnih mesta Vojvodine, lovci i školske ekskurzije česti su nam gosti - kaže ponosna Nataša.
- Salaši se po Vojvodini neumoljivo gase, može ih spasti samo turizam. Zato se i mi protivimo svakom nepromišljenom potezu koji bi mogao to da ugrozi - kaže Nataša.


KOME SMETAJU KOKE
PREDUZETNIK Radoslav Bjekić iz Bačkog Jarka, kod Temerina, nema nameru da odustane od izgradnje živinske farme kod Čeneja.Štaviše, čeka još neke papire i predviđa da već ovog meseca započne gradnju. U farmi će, kaže, zaposliti desetak radnika.
- Dokumentacija za farmu koštala me 680.000 dinara. Dobio sam potvrdu i od inspekcije za očuvanje životne sredine. Prema tome, sve je zakonski regularno, i zašto bih odustao - rekao nam je u ponedeljak Bjekić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije