NIKOLA Kalabić je ipak izdao Dražu Mihailovića. Državna komisija za otkrivanje groba najpoznatijeg četničkog vojvode, nedavno je u arhivu BIA pronašla pisma, fotografije i dokumenta, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Kalabić odigrao ključnu ulogu u hapšenju đenerala Draže.
- U srpskoj javnosti već decenijama postoji otpor prema verziji da je komandant Gorske garde Kalabić imao presudnu ulogu u hvatanju Draže Mihailovića. Pretpostavljalo se da je cela priča komunistička izmišljotina i da je namerno plasirana. Ipak, arhivski materijal koji smo pronašli, upravo potvrđuje pretpostavke o izdaji Kalabića - otkriva istoričar Bojan B. Dimitrijević, član komisije za pronalaženje groba generala Mihailovića.
U arhivu BIA otkrivena su pisma, koja je Kalabić pisao svojim specifičnim i lako prepoznatljivim rukopisom, a zatim ih upućivao najvišim čelnicima OZNA.
- Pronašli smo i nekoliko fotografija Kalabića sa ljudima koji su uhvatili Dražu. Jedna fotografija je postojala još od ranije, ali je bila veoma sumnjiva i mnogi su pretpostavljali da se radi o montaži. Sada možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su te slike verodostojne.
Kalabić u pismima iznosi stavove oko svog učešća u ratu, ali i otkriva podatke infiltriranja pripadnika OZNA u njegovu četničku grupu u Valjevu.
- Posebno su interesantna pisma posle hapšenja Draže Mihailovića. Kalabić se na njima potpisivao kao Slobodan Ranković, koristeći pseudonim sastavljen od imena i prezimena Slobodana Penezića - Krcuna i Aleksandra Rankovića. Tada je uglavnom tražio pomoć za svoj status, ali je jednom prilikom čak pozvao čelnike OZNA da dođu kod njega na krsnu slavu! Ova pisma potvrđuju da je Kalabić bio živ dva meseca posle hapšenja đenerala Draže - objašnjava Dimitrijević.
Pronađeni dokazi poklapaju se i sa zvaničnom verzijom događaja, koju je državna bezbednost obelodanila šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.
- Pravim istoričarima se i dalje malo veruje, jer su oni ranije bili partijski istoričari. Otkrivanje dokumenata o Kalabićevoj izdaji do sada je najznačajniji rezultat komisije za pronalazak groba generala Draže Mihailovića. I pored toga, pretpostavljam da će deo javnosti i dalje verovati u ono što želi da veruje - zaključuje Bojan Dimitrijević.

USMENA ISTORIJA
- Kada god otvorite neko pitanje u Srbiji, uvek će se naći ljudi koji će reći „ne znaš ti šta je bilo“. Kod nas postoji veliki problem što se najviše veruje usmenoj istoriji i subjektivnim shvatanjima određenih događaja - kaže Bojan Dimitrijević.