Otimaju Miloša Obilića

M. PRELEVIĆ - A. PALIĆ

30. 06. 2009. u 20:30

 Prekrajanju srpske istorije priključila se i knjiga o Kosovskom boju iz pera Ane di Lelio. Knjiga najavljena kao fantastična priča o ubistvu Murata koji je izvršio Miloš Kopilik

 AKO Englezi i Amerikanci do sada nisu pročitili ni jedan stih kosovskog ciklusa, ako nisu nikad čuli za Kosovski boj i za Miloša Obilića, nisu ništa propustili.
Ana di Lelio, očigledno stručnjak za južnu srpsku pokrajinu sada im nudi noviju i istorijsku „istinu“, naravno iz albanske perspektive o događaju koji je udario temelje etičkom kodeksu na kome počiva celokupna duhovna vertikala srpskog naroda.
„Boj na Kosovu 1389: albanski ep“, druga knjiga ove Amerikanke italijanskog porekla, novinarke i sociologa predstavljena je u ponedeljak u Prištini. Londonski izdavač „Palgrjev Makmilijan“ učiniće to 7. jula, a knjigu najavljuje kao „fantastičnu priču o Muratovom napadu na Kosovo i o ubistvu turskog cara koji je izvršio albanski vitez Miloš Kopilik“.

Preporuke

Knjiga za koju je predgovor napisao Ivo Banac, rođeni Zagrebčanin, danas profesor na Univerzitetu Jejl, prema najavi izdavača „pruža bolje iznijansiranu priču za razumevanje ovog snažnog mita o nacionalizmu i pripadnosti“.
Londonski izdavač preporučuje delo kao analizu epskih i novijih albanskih pesama o Boju na Kosovu, skrećući pažnju i na tekstove autorke „koji istražuju značaj ove epske priče i bitke u kontekstu poslednjeg rata“. Izdavač jasno navodi da je namera Ane di Lelio da se „ojača kolektivni identitet koji ističe otpor protiv strane sile i identifikuje se snažno sa evropskom, dominantno hrišćanskom kulturom“.
Istovremeno za pisca predgovora profesora Banca „ova vredna i sjajno prevedena kolekcija poema i epova, sa značajnim komentarima autorke, predstavlja plod jedne ljubavi“
Gospođa di Lilio na Kosovo je prvi put došla 1999. godine, sa misijom Ujedinjenih nacija. Od 2001. do 2003. bila je OEBS-ov privremeni komesar za medije u južnom delu Srbije, a dve godine službovala je i kao savetnik u kosovskoj policiji. Poznata je kao veliki pristalica američkog predsednika Baraka Obame i posebno državne sekretarke Hilari Rodam Klinton, sa kojom deli ljubav prema kosovskim Albancima.
Za britanski „Gardijan“ povremeno je pisala komentare od 2004. do 2008. godine. U mnogima od njih se nije libila da napadne „srpsku ekspanzionističku i licemernu vlast“.
Svoje komentare - napisane za mnoge britanske i italijanske novine - objavila je u knjizi „Kosovo - put ka nezavisnosti“. U njoj su i zbirka eseja o budućnosti Kosova i Metohije.

Krađa

Falsifikovanje srpske istorije je očigledni aktuelni politički projekat kosovskih Albanaca. Prištinski dnevni list „Epoka i re“ je otišao tako daleko da je svojevremeno objavljivao feljton sa tvrdnjama kako je porodica Nemanjić u stvari porodica „Nemani, albanskog porekla, a da je srpska kvaziistorija kasnije ovu dinastiju pripisala sebi“!
Kosovske vlasti su 2005. godine čak delile turističke publikacije na engleskom jeziku, štampane sa grbom UMNIK-a, u kojoj se srpski manastiri predstavljaju kao kulturna dobra Albanaca iz vremena Vizantije.
Bez znanja UNESCO, Astrit Haracije, tada ministar kulture Kosova je izdao brošuru pod nazivom „Spomenici Kosova“, u kojoj se ni u jednoj reči ne pominju Srbi. Tako su stranci u ovoj publikaciji mogli da pogledaju fotografije pravoslavnih srpskih manastira i crkava, ali uz „objašnjenje“ da se radi o spomenicima „vizantijsko-kosovskog stila“. Ministarstvo kulture Kosova navodi da su se u tim crkvama molili „kosovsko-albanski hrišćani“!
Na osmoj stranici ove brošure piše da se „kosovarsko bogatstvo sastoji od crkvenih građevina koje potiču iz paleohrišćanskih vremena, crkava koje su gradili hrišćani, ilirsko-arberorsko-albansko stanovništvo od 4. do 6. veka, a čije ruševine još postoje na teritoriji Kosova. Odlično su očuvani manastiri i crkve vizantijsko-kosovskog stila, koje su koristili albanski hrišćani“.

Manastiri

„Nova istorija“ koja se piše na Kosovu, začinjena je i detaljima poput: “veliki broj katoličkih crkava, Srbi su vekovima uništavali“; „Manastir Dečani je gradilo albansko pleme Gasi“; „Srpske crkve su sagrađene na temeljima albanskih crkava“...
Pošta Kosova je u aprilu ove godine u promet pustila poštanske markice, sa slikom „albanskog“ manastira Visoki Dečani! Na internet prezentaciji kosovske Pošte navodi se da je manastir „arhitektonsko blago Kosova“. U propratnom tekstu o kolekciji poštanskih markica ističe se da je manastir sagrađen u 13. veku, a da je njegov izgled mešavina gotskog, rimskog, vizantijskog i baroknog stila. Izostavljeno je, međutim, da je osnivač Dečana srpski kralj Stefan Dečanski, kao i da je manastir deo srpske kulturne baštine i da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.      

ODBRANA SRPSKE ISTORIJE
Prisvajanje srpske istorije predstavlja završnu fazu okupacije Kosova i Metohije - upozorava istoričar Radoš Ljušić.
- I pored toga što čak i turski istoričari nedvosmisleno svedoče o srpskim manastirima i srpskom carstvu Nemanjića na teritoriji Balkana, ako se ove albanske laži stalno ponavljaju i propagiraju na Zapadu, jednog dana mogu i da „postanu“ istina. Zato je neophodno da ova država, kao i svi naši istoričari stanu u odbranu srpske istorije - poručuje Radoš Ljušić.

UPOZORENJE
PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić nedavno je, na regionalnom samitu na Cetinju, optužio prištinske vlasti za pokušaj iskorišćavanja srpske baštine na Kosovu, kao piona u opasnoj igri stvaranja identiteta. Takvi pokušaji, poručio je Tadić, moraju biti najoštrije osuđeni, a ni Srbija ni UNESKO i Savet Evrope ne smeju da ostanu pasivni.

SKENDERBEGA ZA SRBINA
Kao upozorenje da agresivna albanska propaganda zahteva adekvatan odgovor i to na „njihov način“ pre nekoliko godina, u Beogradu se pominjalo da se na Trgu Slavija podigne veliki spomenik Đurađu Kastriotu Skenderbegu, albanskom nacionalnom heroju.
Zagovornici ove inicijative smatrali su da Srbi na Skenderbega polažu više prava nego Albanci na bilo kog srpskog heroja, pošto je, prema mnogim teorijama, Skenderbeg bio srpskog porekla. Njegova majka Vojislava bila je srpska princeza, a budući heroj Albanije kasnije se u svom životu odrekao islama i ponovo prihvatio hrišćanstvo.
Prema albanskim izvorima, i neka srpska plemena iz Crne Gore vode poreklo od Kastriota.

PREVODILAC
Prevodilac knjige je Kanađanin Robert Elsi, verovatno najbolji svetski poznavalac albanske kulture i jezika. Elsi je studirao na Sorboni i u Bonu, ali je tek kao 28-godišnjak, 1978. prvi put došao u Albaniju. Radio je i za nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, gde se uglavnom bavio „albanskim problemom“.
Na njegovom sajtu nalazi se i mapa albanskog jezika, na kojoj je Kosovo, naravno, izdvojeno iz teritorije Srbije, a preveo je - onako, za svoju dušu - i Deklaraciju o nezavisnosti Kosova.

U sredu: Razgovor sa Anom Di Lelio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

Sima

30.06.2009. 21:04

Potpuno je normalno da albanci agresivnom propagandom pokusavaju da na svaki nacin pripoje sve sto ima veze sa Kosovom.Pitanje je sta ce da uradi drzava Srbija da na neki nacin zaustavi to ili umanji efekat albanske propagande, a odgovor je, naravno NISTA!.Zato i propada ova nazovi je drzava.

Mirko

30.06.2009. 21:09

Drzava Srbija mora da reaguje naj radikalnije po pitanju Srpske istorije,ako nam istoriju uzmu onda je to velika sramota za UNESKO,EU,naravno ceo svet,ovo je strasno sta nam svet radi.

Ratko

30.06.2009. 21:10

Prvo ti otme zemlju a onda mitologiju S gubitkom zemlje gubis i mitologiju. Jednom kad ostanes bez mitologije ti si nestao. dragi srbo-naivci ko pravi nekve Sugoslavije sa nekakvim polunarodina i pusta nekakvog priucnog bravaru i AU kaplara u srpski dvor, e taj se grdno zahebo. A, još ako nakon toga ekspresno uvodi demokratiju u zamenu za Kosovo...e, pa to je prvi signal da mu vise ni Kosovo a ni kosovska mitologija ne trebaju. Nama trebaju barbikina slatka obecanja...od toga se nabolje živi, zar ne? Skenderbega su nam uzeli ne dajmo Milosa.

Bajazit

30.06.2009. 22:32

"Takvi pokušaji, poručio je Tadić, moraju biti najoštrije osuđeni"... Neko je ovde malo dete, koje se naslo u sred srede da resava stvari, ali misli da neko drugi treba nesto i nekako.. Jadni su nam putevi Gospodnji ovoga vremena, braco Srbi. Dusa ce strpljivo cekati da Srbi dodju na vlast, a ne koka kola deca.

Aleksandar Živulović

30.06.2009. 23:51

I Obilić, i Nemanjići Albanci!? Viskoki Dečani albanska kulturna baština!? I Srbija ćuti, tj. nadležni nereaguju? Eto kakvu sve bagru mi puštamo da nam u zemlju ulazi, vršlja i "soli pamet"!MV

Anoniman

01.07.2009. 00:00

"Kosovske vlasti su 2005. godine čak delile turističke publikacije na engleskom jeziku, štampane sa grbom UMNIK-a, u kojoj se srpski manastiri predstavljaju kao kulturna dobra Albanaca iz vremena Vizantije." Ovo je tipicna "nacisticka-fasisticka" ideologija. Onda se pitamo ako su skoro svi spomenici, manastiri, crkve i ostalo, poreklom Albanski, onda zasto su isti Albanci od 1999 do danas rusili, palili, unistili svoje kulturno blago ? Ne ovo je cist genocid ili kulturosid. Ne zaboravimo da Albanci takodje pricaju bajke kako je cela grcka mitologija u stvari poreklom Albanska mitologija, Albanci takodje pricaju bajke kako su oni imali Kraljevinu u vreme Rimljana, kako je Aleksandar Veliki poreklom Albanaca. To je samo dokaz da je Albanski narod skroz patoloski bolestan, kao svoja braca iz Bosne i Hrvatske, nije slucajno sto ovi narodi izmisljaju istoriju i sto negiraju celu srpsku istoriju, skroz je pateticno i senilno.

MJ

01.07.2009. 00:59

Ne cudi me da Albanici imaju potrebu za falsifikovanjem istorije, potrebno im je to kako bi prikrili svoje varvarstvo koje im je duboko u genima. Cujem pre neki dan, prmijer Taci kaze da u prirodi albanskog naroda nije vandalizam. Ko li to ona za samo dve noci spali tridesetak SRPSKIH crkava i manastira a za pet godina od 99 do 04 bezmalo 140. Da nisu i to ''srbi divljaci'' kao nas oslovljavaju. Elem, pitam se sta radi i za sta prima platu taj drzavnicki aparat oko Tadica, zar ovakva bljuvotina nije razlog da se pokrene kampanja za ocuvanje sopstvene istorije i identiteta. Pitam se postoji li neka pravna mera koja moze da se preduzme protiv ovakvih kvazi pisaca i protiv njihovih lazi.

luki

01.07.2009. 01:00

epa gospodo proslo je vreme ucenja istorije od guslara,i ucenje na nacin koji propagira dobrica cosic,istorija se uci na osnovu argumeneta i materijala kojeg za kosovski boj ima dosta u istanbulskoj arhivi.pre neki dan sam citao da su turci pristali i otvorili tu arhivu i da vec neko dugo vreme tamo prestoji i neka mesovita grupa istoricara koja se bavi bas proucavanjem dogadjaja kosovskog boja.pa mislim da je metoda proucenja istorije na osnovu epskih pesama guslara prosla i da je doslo vreme da se realno zna a to je da se protiv turaka na gazimestanu borila citava jedna balkanska alijansa.steta treba da se snimi novi film kosovski boj,a cujem da je i mel gibson u istanbulu.

sloba-nomizma

01.07.2009. 02:26

Ovo šiptarsko svojatanje naše srednjovekovne istorije , srpskih kosovsko-metohijskih svetinja i nacionalnih junaka je dostiglo vrhunac i postaje veoma opasno po Srbe i njihovu istoriju! Bilo je za očekivati da će prisvojiti i Nemanjiće. A u tome im, vidim, zdušno pomažu i Hrvati. Pozivam SANU da najozbiljnije "presavije tabak" i da uputi protest nadležnim svetskim institucijama, a naša vlada bi mogla da podnese tužbu međunarodnom sudu za ovo drsko i van svakog presedana iskrivljavanje srpske istorije. Ćosićeva kvalifikacija ovog plemenskog naroda je sasvim ispravna!!!!

Milovan Djuric

01.07.2009. 02:30

ministartsvo kulture, ucinite nesto da se o tome cuje vise!!!! stampajte knjige i brosure na engleskom koje govore o srpskim manastirima na kosovu, ne cekajte vise. hvala

jova

01.07.2009. 06:00

Amerika nije bez razloga vodeca zemlja u Svetu, narocito kada su u pitanju demokratija i kultura. Nije ni cudo, jer je otkrivena od strane albanskog viteza Ameri-ga Vespucendija, koji nije ni cuo za Kristifora Kolumba, a koji je to uradio prethodno, ali nesvesno, covek je mislio da je otkrio Albaniju..... Hvala ovoj americko-italijansoj-albankinji koj nam je svima otvorila oci ...u neverovatnu proslost, a koliko je meni poznato i Nikola Tesla je bio albanski vitez...samo se te cinjenice taje i to u uparavi CIA!

SRBIN

01.07.2009. 06:22

Pomaze Bog...Bacaju i dan danas drvlje i kamenje na Milosevicevu vladavinu mislim na sadasnjeg predsjednika drzave zajedno sa ostalim njegovim drugarima a za vrijeme njegove vlasti sta se sve desava to je da Bog mili sacuva! Mene ne zanima politika nego me zanima moj narod,da zivi bolje i da je slozan a ova knjiga je odlicje nesposobne vlasti! Sta ja imam od prazne price,to su sve demagozi....Prica,prica,prica....Sta ima narod od price gospodo draga? Ako treba zarad naroda i u kanal da sidjete....Zalosno,sve ste rekli,dovoljno ste obrukali naciju svojim zalaganjem....Dzepovi su vam puni a narod gladan,sve nas je manje,droga je prisutna,ubistva i samoubistva,maline po ulicama,narod po prugama spava,sjeku se prsti,sikaniranja na Kosovu i Metohiji su i dalje prisutna i narod je ocajan a vi samo pricajte i pricajte....Drugi nam sada ispravljaju istoriju a vi iz fotelje u fotelju....Ceku se seta kao i njegov drug Oric i ostala bagra a nasi drzavnici trunu u Hagu...Prodali ste sve zivo zarad sebe i svojih interesa a narod i dalje zivi lose i zivjece ako narod ne izadje ponovo na ulicu i kaze da mu je dosta nesposobnih politicara...Evropa,Evropa,Evropa....Usta puna Evrope...Mi smo u Evropi ali smo bez posla i ne primamo plate,nemamo zdravstveno osiguranje i tako dalje...

Miroslav Đukić

01.07.2009. 08:55

U pitanju je proces, u kome srpske vlasti, elita i narod decenijama Albancima bez borbe prepuštaju jedan po jedan deo svoje istorije i kulture. Nismo prstom makli do sada da razobličimo albanske krađe, pa ne čudi da oni nastavljaju dalje. Prvo su sebe proglasili potomcima Ilira, bez osnove. Dalje, Albanci su prisvojili Đurđa Kastiot(ića), srpskog plemića, čiji je i otac bio srpskog porekla (ne samo majka) i proglasili su ga rodonačelnikom svoje nacije. Logično, pošto mi nismo protestovali, potom su prisvojili i srpsku ratnu zastavu Nemanjića kao svoju državnu, i nju smo im bez otpora prepustili. Vreme je da se opametimo i krenemo u protivofanzivu! Za početak, razobličiti nenaučnu ilirsku tezu porekla Albanaca. Zatim, predlažem da se podigne spomenik srpskom heroju i plemiću Đurđu Kastriotiću u Beogradu, a da se za ratnu zastavu Srbije vrati stara nemanjićka ratna zastava -crni dvoglavi orao na crvenom polju! Pod ovom zastavom je vojska Dušana Silnog stigla skoro do Atine, nema razloga da se od nje odričemo zato što su danas neki falsifikatori, otimači i samozvanci istu prisvojili. Konture "ratnog" dvoglavog orla treba da budu istovetne belom orlu sa grba Srbije, osim što krila orla trebaju biti u poletu, a ne skupljena. Možda će za strance ovo biti zbunjujuće, ali ćemo pokazati da dalje falsifikate nećemo tolerisati!

Milos

01.07.2009. 09:21

Zaista je vreme da se preduzme nesto ozbiljnije od upozorenja UNESCO-u na "prekrajanje" istorije od strane Albanaca. Ministarstvo inostranih poslova bi verovatno ovde opet imalo veliku ulogu, u razbijanju lazi u stranim medijima i javnosti, ali ako to ostane samo na gospodinu Jeremicu nece biti dovoljno. Ovde je potrebno angazovanje svih ljudi koji cene istinu i istoriju, pocev od djaka pa do akademika.

Logika Logika

01.07.2009. 09:28

Prema cenjenom profesoru Bancu, zagrebackog porekla, knjiga predstavlja plod jedne ljubavi... Eh, po " srpskom varvarskom" verovanju zmajevi su nocu pohodili lepe zene, pa se iz te vatrene ljubavi radjali junaci. Danas, on mozda vise nije tako izbirljiv u pogledu pola, pa se radjaju petparacke knjige i predgovori istog kvaliteta. Sta se moze, ni zmajevi vise nisu ono sto su nekad bili!

obilic

01.07.2009. 10:00

Kosovo je Srbija,nema predaje.....Jadna je siptarija,hvala Bogu sto sam Srbin

Тасковић Никола

01.07.2009. 10:25

Албанци ће још мало да прогласе Крушевац за главни град лажне државе Косово, а Карађорђа за вођу "албанског устанка". Па докле бре више да нас малтретирају и у свету нас представљају као дивљаке, а они испадну "жртве српског терора" . Онда се грађани Британије и САД диве њиховој борби за независност јер им Хилари Клинтон и Ана ди Лелио уз помоћ својих присталица. Држава ако бар мало поштује историју српског народа требало би хитно да одреагује.

Kastriot

01.07.2009. 11:26

Dragi srbi, samo deca i naivni ljudi veruju Kosovskom mitu. Nikada nije naucki potvrdeno da je Milos k-Obilici postajao. Gledajte historiske cinjenice, samo u XVII stolejcu crkva prvo je pocela da govori o Obilicu. Budimo realni nije ni bilo moguce da neki ratnik po imenu Oblic da u ude u okruzenju Sultana Murata, a kamoli da ga ubije. Razboriti ljudi pre ce da uvide da za vreme tog boja, koji i nije bilo neki znacajan za otomansku imperiju, izvrsen drzavni udar od strane Bajazida, jer je u istom vremenu ubijen i starji sin sultana Murata, Jakup koji je bio i prvi prestonaslednik. Sta je bilo bilo je prije 620 godina, zivimo u sadasnjosti, a to je da juzno od Srbije postoji neka nova drzava, a to je republika Kosova. Za kraj Skenderbeg na kraju je umro kao katolik, samo da znate, i jos nesto sveta Angelija je Skrenderbegova sestra.

Imer

01.07.2009. 11:46

Pa naravno, taj koji ima silu i moc, taj ce da pise i istoriju. U ovom slucaju, Srbi su vladali Kosovom od 1912 godine, sa svim represivnim merama, i naravno da su usli jos dublje, da svojataju Albansku Istoriju. Uzmimo recimo manastir u Gracanici. Sve do pre dve godine, taj manastir imao je ulaz suprotno. Pre dve tri godine, cudom slucaja ,kada se pocelo pricati za tog Manastira, otvarali su ulaz na drugoj strani. Od 1912 godine, Srbi su poceli masovno da dolaze na Kosovo. Upotrebili sva moguca represivna sredstva da ucute Albance. Ne zaboravimo da sve do 1945 godine, tj.do II rata. Pa time su u Evropi Rusija krojila sudbinu svim narodima. Drugi ni su se culi da su zivi, jer su imali posle sta da kazu. Po dolasku Amerike na tlu Evrope, posle II svetskog rata, stvari su pocele da se menjaju. I Albanci su sticajem okolnosti, dobili neka prava a, ali minimalna, i to vreme je trajalo mnogo kratko. Srbi su pokusali na svaki nacin da Albance vide kako im seku drva po Beogradu, kako kopaju kukuruz, kako rade sve fizicke poslove po Srbiji. Mi sada imamo nasu Vlast, nasu Drzavu, i prema tome, mi cemo da gazdujemo nasom Srbija, i Srpski narod, jedini argument imaju Crkvu, a ta Crkva i ti Crkveni vernici, mnogo se bave politikom, da covek stvarno ne zna, ko je u Srbiji Predsednik, Da li je gospodiin Tadic, ili onaj Crkveni Amfilohije. Znaci, sve strukture se bave politikom, a po najvise SPC. Drzavom. Hvala, imao bi jos puno, puno ali ne znam da li ce da mi objave ovaj komentar.

Jelena

01.07.2009. 12:30

Bojim se da i ovaj put nismo reagovali na vreme! Godinama se prekraja naša istorija, ne samo na Kosovu i Metohiji, a naši akademici, istoričari i kulturni poslenici ništa ne čine da se svetu prikaže i rastumači srpska prošlost. Cinično je to što se sada Albanci predstavljaju kao brana islamskom prodoru na zapad u XIV veku, a tadašnja "civilizovana" Evropa nemo je posmatrala pogibiju srpskih hrišćanskih vitezova na Kosovu polju !

Dragan Carić

01.07.2009. 12:51

To je politika. Poruka je da Srbi prihvate takozvano realno stanje, suprotno ima da se dira po srpskoj kulturi i istoriji. Ili ako Srbi ne mogu prihvate gubitak Kosova zbog kulturne i istorijske vrednosti koje Kosovo ima za Srbe, onda kultura i istorija ima da se prepiše da nije srpska. Srbija ovde mora da nađe pravi odgovor, jer u pitanju je takozvani nacionalni romantizam Albanaca, koji donegde ima podršku zapada. I da se opovrgne taj nacionalni romantizam, mora se ulaziti intenzivno i stručno u disput sa njim. Jer ako Srbija ovde ćuti, imaćemo za kojih desetak godina bezbroj knjiga koje će da propagiraju gledište nacionalnog romantizma Albanaca, i te knjige onda imaju u mnogim diskusijama da se uzimaju za izvore. Ili kako govori jevrejska poslovnica: devet rabina ne čine službu, deset obučara je čine (po jevrejskom verskom zakonu potrebno je najmanje desetoro ljudi da bi se sprovela služba), dakle kvantitet pobeđuje kvalitet.

englez

01.07.2009. 12:59

Takav je zivot, neko se bori diplomatskim sredstvima, a neko pise istorije po narudzbi. Zasto se cuditi Amerikancima, pa valjda svi znamo da su ono oteli indijansku zemlju i izvrsili genocid nad indijancima, pa pre samo 150 godina drzali su robove. Logicno je da oni podrzavaju uzurpatore i osvajace, jer i oni samu su takvi.

Drazevic

01.07.2009. 13:16

Nista novo! Falsifikuju istoriju, licnosti i dogadjaje da bi prikrili svoju bolesnu genetiku. Njihova mozda najveca laz u poslednje vreme, jeste masakr u Racku koji se nikada nije desio. ALI! Moralo je da prodje skoro 10 godina da bi svet saznao tu istinu, i za to mozemo da zahvalimo pre svega generalu Lewis Mackenzie koji se zalagao da se sazna o toj prevari. Problem je i nasa vlast koja mlako reaguje na ovakve dogadjaje. Dokle?

Milomlad

01.07.2009. 13:22

Ovde se svakako ne sme zaoraviti i dr. sc. Mirela Slukan-Altić, suvremena hrvatska povjesničarka, višestruko nagrađivana za obradu istoriografskih dokumenata vezanih za prostor i istoriju jugoistočne Evrope. Poslednju u nizu primila je za rad «KARTOGRAFSKI IZVORI ZA POVIJEST KOSOVA» objavljene u izdanju Golden marketinga - Tehničke knjige 2006.g. O kakvom je delu reč može se videti iz sledećeg «U današnjemu prostornom obuhvatu ime Kosovo upotrebljava se tek nakon 1968. godine kad je ime tadašnje autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (Kosmet), preimenovano u Autonomna pokrajina Kosovo, proširujući tako ime Kosova sve do zapadnih granica Pokrajine, odnosno do zapadnih granica tadašnje Jugoslavije, uključujući u taj pojam i prostor čitave Metohije», «...kosovski je prostor dobro povezan ogrankom toga smjera koji preko Kačaničke klisure i Kosova polja, slijedeći smjer dinarskoga planinskog sustava, spaja Kosovo s Bosnom , dolinom Neretve i Dubrovnikom s jedne strane, odnosno s egejskim prostorom s druge strane». itd. Autorka reč Srbija, srpsko i Srbi upotrebljava, samo kad nema druge mogućnosti, da ih zaobiđe. Ova «naučnica» sada sa svojim nedelom gostuje na svim proslavama nezavisnosti Kosova. Istoriju u budućnosti pišu ovakvi?

Dragana

01.07.2009. 13:52

zapusi usta i poklopi se usima jer nemas pojma ni o istoriji ni o zivotu. Kosovo je Srpsko a ako ti se to nesvidja, Albanija je blizu pa pocni da setas.

DID

01.07.2009. 14:10

Agresivnosti Albanaca i njihovih mentora nikada kraja. Vreme je da i mi zapocnemo ofanzivne mere protiv albanskih svih albanskih lazi. Nema nikakvih efekata sto cemo ih kritikovati. Gospoda ce i dalje da lazu i kradu. Dozvolili smo da nam u predhodna tri veka ukradu teritoriju (za koju kazemo da nam je sveta). E pa krenimo i pokazimo svima u svetu da svoje vise ne damo. Da nam u buducnosti izreka bude. Vidimo se sutra u Prizrenu. ZIVELA SRBIJA

Munib

01.07.2009. 15:16

Za MJ.Koji varvari porusise u Bosni i Hercegovini 1000 Dzamija.Prvo pocisti smece ispred svoje avlije pa onda nesto govori za druge.

Zoran-Sarajevo

01.07.2009. 15:38

"MJ" u pravu ste videlo se u poslednjem ratu da Mi nismo divljaci bili ni u Sloveniji, niti u Hrvatskoj a ponajmanje u susednoj nam Bosni i Hercegovini.

Obilic!!!

01.07.2009. 16:04

zamalo pa da mi bude zao ovih albanaca i proalbanaca sto se javljaju da potvrdjuju knjigu ove moralne nakaze,svakako da bi oni voleli da imaju i pribliznu bogatu i slavnu istoriju kao srbi i grci ali je NEMAJU i NIKADA nece ni imati jer su najobicniji varvari i dan danas,a svoje podle planove nikad ne bi ni pomisili da ostvare da nisu u interesu danasnjih imperijalista(citaj amerike),al i amerika ce kao i nekad nemacka propasti pa ce se kola slomiti i na njihovim najodanijim saveznicima...bedan je zaista i jadan narod albanski koji danas sve ovo cini a jos se i usudjuje da potura neke 'nazovi' argumente zbog kojih ispada zaista zalostan...zanimljivo je da su u ovom poduhvatu udruzeni ameri,hrvati i shiptari ovaj put ne protiv srpske vojske vec kulture a i samoga Boga. Tim istim shiptarima i hrvatima mogu poruciti samo jedno,kako god da se zvao Tvorac svih nas(Hrist,Alah,Buda...) sa svakim ce covekom postupiti prema njegovim zaslugama,a toga bi se vi trebali strasno bojati!!!!!!!

Бодин Ракић

01.07.2009. 19:10

МИТ НЕ ИЗРАЖАВА ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ! Још пре више хиљада година митове су стварали древни народи наше планете, попут Вавилонаца, Јевреја, Хелена, Кинеза, Индуса... Предмет митова најчешће су били измишљени, или понекад , у знатној мери измењени догађаји, док су у њима главне улоге играли махом измаштарени хероји обдарени надљудским, чак божанским особинама. Једна од значајних одлика митова је узајамно преузимање не само мотива него и самих догађаја и учесника у њима. Имајући све то у виду, а поводом појаве инкриминисане књиге под насловом: "Битка за Косово 1389: албански мит", предлажем да пре свега обратимо пажњу на реч МИТ, из наслова. Узмемо ли у обзир чињеницу да мит већ по дефиницији не обрађује историјске односно истините догађаје, али и његову одлику узајамног преузимања, доћићемо до закључка да околност што се тим поступком служи и шиптарска митолошка машта ничим не може да угрози наш мит о Косовском боју ,нити пак подвиге наших јунака који су у њима, према нашем предању, учествовали. Ово је утолико "утешније" што знамо да се шиптарски мит о Боју на пољу Косову, према поменутој књизи ,обликује тек у ХХ веку. Истини за вољу и наш народ је, у поређењу са многим древним народима , са својом митологијом закаснио више хиљада година. Значи, ако им је намера да нам мит отиму, отети нам га не могу!

momo

01.07.2009. 20:11

E kakav "narod" su ti Albanci... poreklo su ukrali od Ilira, Dardana, fantaziraju kako su narodnajstariji... zemlju su oteli od Srba,, sada izmisljaju teze o albanskim crkvama koje su zauzeli Srbi, pa lupetaju kako su bili hriscani(pa ako je tako kako to da su svi balkanski narodi ostali hriscani, uprkos 500 godina okupacije od strane Turske a samo su Albanci, ti veliki borci na Boju na Kosovu skoro svi danas muslimani...)prisvajaju Obilica (zanimljivo albansko ime Milos, pitam se koja li je albanska rec u korenu tog imena?). otimaju gde stignu, stampaju pamflete, rasirili se po svim srpskim sajtovima i ostavlaju te svoje kompleksaske komentare(isti likovi se javlaju svakodnevno ovde, na B92...) ... A kakva li je tek ta "drzava kosova"... Premijer im je ubica i kriminalac Taci, glavna privredna grana im je sverc, jedino sto se izvozi u EU sa Kosova je droga... Nesposobni su da naprave funkcionalno drustvo uprkos milijardama koje su dobili... Nesposobni su cak i struju da obezbede u toj "drzavi kosova".... "Jaki" su samo onda kada imaju debelu zaledjinu, sada su to Amerikanci, za vreme II svetskog rata su imali Nemce i Italijane, pre toga Turke... Stvarno. Srbi, Makedonci, Grci, Crnogorci i Italijani su se zaista "usrecili" sa ovakvim komsijama. Postavlja se pitanje gde je kraj ovom albanskom bezobraznom i agresivnom otimanju tudjeg? Ova slabasna "knjiga" koju je napisala ova pacenica koja je btw. zaposlena i kao savetnik "premijera" Tacija (sto jasno govori ko je sponzor ove knjige i ko placa troskove izdavanja i cijim interesima sluzi a jasno govori i o objektivnosti autorke) je samo kap u moru albanske nacionalisticke invazije. Postavlja se pitanje da li ce drzava Srbija reagovati i uraditi nesto ili ce se sve svesti na jalove price i slabasne diplomatske akcije u vidu urucivanja protesta? I postavlja se pitanje da li je vreme da se balkanski narodi udrzuze protiv agresivnog albanskog nacionalizma? Dok ne bude kasno.

Slobo

01.07.2009. 21:23

Kad su manastiri albanski, od koga ih cuvaju opasane zicama i ko to onda od manastira i crkava pravi rusevine i javni WC?! Da oni nesto znaju o Bogu i o hriscanskoj veri ne bi krali tudje (Bozija zapovest: ne kradi).

SSSS

01.07.2009. 21:50

Dragi siptari, ne znam stvarno odakle vam to da je Milos bio vase krvi. On je bio mnogo hrabar i ubio je Murata.To da Srbi imaju mu*a k'o lubenice dokazali smo vise puta: Turska stigla do Srbije, dalje nije mogla; Austrougarska stigla do Srbije, pa su bezeci gazili Drinu da se vrate kuci... 500 godina smo robovali, ali smo uspeli da sacuvamu nasu veru Pravoslavnu Hristovu koja nas i dan danas cuva, nikada nas niko nije branio i uvek smo svoja ognjista samu oslobadjali. A vi ste se ispiljili i busate se u prsa, da vam nije amerike koja vam daje kao neku pomoc, ne bi vas nigde bilo! Ali ni amerika nece vecno trajati.... kad njemo vreme prodje, gledajte kud cete i sta cete!

opet ja milos

01.07.2009. 21:53

i kako mogu da kazu da je kosovo i METOHIJA njihovo....... rijec METOHIJA znaci u prevodu crkvena zemlja..... a isto tako one kukavice iz bosne i HERCEGOVINE koji su presli na islam zbog sebe a ostavili svoju otadzbinu...... sve je to srpsko jer je HERCEG visi (beznam tacno kako se kaze pa cu rteci) "cin" u srpskoj crkvi....... i ne mogu da nam kradu te stvari.......

Bojan

01.07.2009. 22:45

Samo polako i mirno braćo Srbi. Doći će dan da izvršimo invaziju i uzmemo nazad ono što je naše. A onda neka svojataju koga god požele.

Petar

02.07.2009. 00:03

Nikada Srbi i Albanci nemoze jedno pored drugo da zive!Za Srbe je Kosovo i Metohija srpska zemlja,Kosovo jeste Srbija.Nemoze nikada biti Milos Obilic Albanac kao sto nije ni Milan Toplica.Kosovo je Srbija

Dejan

02.07.2009. 01:04

Slažem se tu sa nekima, ali me jako ljuti uopšte taj pokušaj nekog njihovog mita o Kosovu u 21 veku. Postoji internet, i sve se može lako raskrinkati. Za pametne istoričare, i kulturne radnike na ovo mogu gledati kao i na mnoge falsifikate, kao mit o vikinzima. Oni tamo u Skandinaviji su se vekovima klali čiji su vikinzi, a bilo je puno izmišljotina. Svi znaju kada se pravi država da se izmišljaju datumi, i stvari iz prošlosti, ali ovo je PRESDAN u 21 veku ovakav pokušaj. Na ovo se mogu upecati samo običan neuki narod, ali za svaki slučaj Država treba energično da REAGUJE na ove ŠIPTARSKE provokacije. Sećam se da i Ante Starčević piše u 19 veku kako su NEMANJIĆI HRVATI, kao što se sada MAKEDONCI busaju da su potomci Rimljana, smešno,ali ovi ŠIPTARI su stvarno smešni, a za sve je kriv MUSAVI NEPISMENI MAŠINBRAVAR BROZ!!!!!!!!!!

milorad

02.07.2009. 03:48

Za sve ove patriote i ostale koji misle dasu. Sto pobegoste na taj prokleti zapad. Sto niste otisli da zivite u kolijevci srpstva. Na Kosovu je bilo koliko hoces kuca i zemlje na prodaju. Pa niko nekupi. Samo pricate neke gluposti ili da vam vreme prodge ili samo zato sto sluzite te proklete zapadnjake. Pa ih mrzite sto vam se smiju u lice koliko ste sirotinja.Kako radite misle da nemate sta jesti. Za one patriote moje je ime Milorad i nekrijem se iza nekog laznog imena.Tose moze provjeriti u redakciji . Pozdrav vama svima koji sluzite truli zapad a i vama koji cekate vizu.

bogumil

02.07.2009. 06:26

Mi Bosanci ne krademo vasu historiju jer imamo svoju Od kulina bana, kralja tvrtka itd... Ali isto tako ima dosta ljudi iz Srbije i republike srpske koji pokusavaju da prikazu bosanke kraljeve kao srpske sto nije istina jer srbija je uvijek imala svoje kraljevske porodice a bosna svoje bosanka vojska se borila protiv turaka na kosovu pod vodstvo viteza vlatka vukovica i iz mnogih historijskih izvora se tvrdi sa su se dobro borili pozdrav

Radule

02.07.2009. 08:18

Svi ste veliki smarači. Veliki narodi koje krasi velika istorija ne dave ni sebe ni druge mitologijom. Srbi i Albanci su isti... Žele da budu nešto što nisu. Albanci sebe proglašavaju za potomke Ilira (što možda i jesu), a Srbi bi hteli da su potomci Vinčanaca što sigurno nisu. Što se ostalih stvari tiče - prljavština i kod jednih i kod drugih, primitivizam, nepismenost, prostakluk, nekultura, lopovluk, podmitljivost, osvetoljubivost. mitomanija, paranoja...

paparaco

02.07.2009. 12:16

Jednoga lepoga dana otici ce Ameri, zatvorice se Bondstil, pa cemo sesti sa nasim dragim Albancima da popijemo po jednu pivu. Dotle neka pisu knjige, otvaraju istanbulske arhive, prisvajaju Obilica i Nemanjicke crkve! Sabracemo na kraju!

I.kastrati

02.07.2009. 13:38

Imas pravo Dragana,Albanija nikad blizije,a Srbija nikad ovako daleko.A ti sanjaj i dalje.Pozdrav iz Prizrena svim Srbima u dalekoj Srbiji.

ISTAMBUL

02.07.2009. 14:57

Tamo daleko-daleko od mora- je sta Srbija - a priznat cete Kosovo je daleko blize moru- narocito sada poslje otvaranja auto-ceste do Draca.Jos samo Sandjak i ZETRA- ZELENA TRANSVAZALA- ce da proradi.

Милан

03.07.2009. 11:15

Председник Тадић да се одмах извини, ако то већ није до сад' урадио, шиптарима због српског "својатања" Милоша Обилића. Иначе ауторка овог памфлета рече како јој није био циљ утврђивање историјске истине него представљање албанског погледа на Косовску битку. По тој логици и ми Срби можемо да тврдимо како су Леонардо, Микеланђело, Тицијан, Волта и да не набрајам даље Срби, мада то везе са мозгом нема. "Браћа" Хрвати нам већ присвајају Теслу, Милутина Миланковића, Андрића па би могли, у циљу заштите ауторских права на крађу српских великана, да туже шиптаре (или то није битно пошто и једни и други само извршавају задатке добијене из истог центра).

Srbin iz Skoplja

03.07.2009. 12:20

Deo ovoga sto sada rade Kosmetski siptari rade vec 15-ak godina Makedonske vlasti, institucije i pojedinci sa srpskim kulturno-istoriskim spomenicima i objektima. Kada se u Makedoniji zvanicno ili ne govori o nekoj crkvi ili manastiru dokazano izgradjenih od strane Srba pominje se samo vek izgradnje, nikada i ko ih je finansirao ili izgradio. Cak ni od bratstva na pr. Markovog manastira, zaduzbine kralja Milutina iz XIV veka u blizini Skoplja, necete cuti ko je ktitor istog. Isto se desava i sa grobljima srpskih vojnika i spomenicima cuvenih bitaka. Ne treba da pominjem da je recimo spomenik na Zebrnjaku, podignutog u slavu srpskih vojnika poginulih tokom Kumanovske bitke, u jadnom stanju jer se u neposrednoj blizini nalazi povrsinski kop cije detonacije iz temelja potresaju i malo po malo unistavaju strukturu spomenika. Na sve ovo srpske vlasti do sada nisu reagovale. Bojim se da ni ova najnovija tragi-komicna siptarska inicijativa ostane bez adekvatnog odgovora sa srpske strane.

Skenda

03.07.2009. 14:54

Vidite vidite svasta a ja nisam nista o tome znao ko Albanac ali istina moze biti da je takva posto Vuk Obradovic knjaz Kosova nikako nije verovao Milosu Kopilicu ( Milosa Obilica) i to samo zato sto je bio Albanac.

LazarKING

22.10.2012. 11:28

@Skenda - Evo sve ću da ti pojasnim o Srpskim junacima, vitezovima, carevima itd...Miloš Obilić ili Kobilićje bio srpski vitez srednjeg veka, koji je ubio sultana Murata I u Kosovskoj bici. Miloš je dobijao svoju snagu iz kobiljeg mleka, od čega potiče njegovo prezime Kobilić ili Kobilović. Imao je konja po imenu Ždral. Njegovi pobratimi su bili Milan Toplica i Ivan Kosančić, a njegova verenica je bilo Olivera, kćerka kneza Lazara Hrebeljanovića, odnosno cara Lazara.

LazarKING

22.10.2012. 11:29

@Skenda - SKENDERBEGA ZA SRBINAKao upozorenje da agresivna albanska propaganda zahteva adekvatan odgovor i to na „njihov način“ pre nekoliko godina, u Beogradu se pominjalo da se na Trgu Slavija podigne veliki spomenik Đurađu Kastriotu Skenderbegu, albanskom nacionalnom heroju.Zagovornici ove inicijative smatrali su da Srbi na Skenderbega polažu više prava nego Albanci na bilo kog srpskog heroja, pošto je, prema mnogim teorijama, Skenderbeg bio srpskog porekla.

jelenko

04.07.2009. 13:22

Neka okupatorski estamblisment i siptari prepisuju Srbsku istoriju, a neka SVI ONI NASI koji su odgovorni za to cute i TOLERISU i nek ne reaguju - to znaci da odobravaju ali, doci ce taj dan D kada ce vapiti za opstanak i jedni i drugi. Neprijatelji mogu iskrivljivati, falsifikovati, bombama zapaliti i unistiti dokumentaciju i papire ali SRBSKU SVEST NIKADA NECE MOCI. Nepisano pravilo, da je u iastoriji svih naroda Sveta bilo i hrabrih i umnih i onih drugih manje hrabrih, ali umniji i hrabri su uvek,iako su bili u manjini , bili zapisani kao pozitivni u istoriji tih naroda. Filip Visnjic je Otac srbske istorijske poeme o borbi, stradanju i pobedi Srba nad neprijateljima. Srbima i srbskom pkolenju nece moci niti istoriju niti zemlju otudjiti jer ce se sva srbska-ljudska stradanja, umom sa kolena na kolena prenositi. Ocigledno je, da se danasnji savremenici tesko opiru ovom zlu ( falsifikovavanju srbske istorije). Istoricari....? Umetnici...? Novinari...? Pisci...?Akademci..? Informaticari ...?, u cemu je problem IDEJE...? ili NOVAC?

Srbin

04.07.2009. 22:21

Siptari i dalje koriste Srpsku neaktivnost na publiciranju sebe i svoje istorije u svetu sto je u najvecem delom plod rada i delovanja vlade i politicara uopste.Ako i dalje ide ovako lose se pise i nama i nasoj Srbiji,jer uvek izostaju konkretna reagovanja u stranoj stampi za sve negativno sto nam se radi. Mislim da je neophodno preuzimanje vlasti od izdajnickog rukovodstva koje planira totalno rasparcavanje nase zemlje,nije cudo po necijem nalogu.

Milan

05.07.2009. 09:56

Neka nas ne cudi ova afera oko Obilica. Pogledajte Vikipediju na engleskom: Miroslav Krleza je Hrvat, a Mesa Selimovic i Ivo Andric su Jugosloveni. Na ATP listi Goran Ivanisevic je Hrvat, a Boba Zivojinovic je Jugosloven. Na istoj listi Split je u Hrvatskoj, a Beograd u Jugoslaviji (sa sajtova ova dva igraca). Medjutim, malo je verovatno da je negde spomenuto da je Tito bio Hrvat. On je svuda Jugosloven, jer Hrvati nikada nisu bili komunisti. A Albanska istorija je posebna prica. Period 1941-45 skoro i da ne postoji, ili, ukoliko je negde pomenuto da je tih godina bio rat, onda su Albanci, zna se, antifasisti. Enver Hodza je oslobodio Kosovo, kao i delove Crne Gore i Bosne i Hercegovine od Nemaca (Vikipedija, opet). Pozz...

rikoset

06.07.2009. 12:09

Ja zaista ne shvatam odakle samo ispadaju ovi likovi kao "Radule" i sl.Pobogu ljudi,ako ne volite Srbiju,pa nosite se covece negde u neku zemlju koju cete da volite.Eto uskrati nas za svoje prisustvo i idi tamo gde mislis da ce ti biti lepse.Uzmi nacionalnost koju god hoces,klanjaj se i moli kome god hoces,ali ostavi nas na miru.A olosem nazivaj sebe i svoju familiju a ne ovaj narod.Neverovatna je kolicina mrznje,gluposti i agresivnosti koju prikazujete vi tzv. stanovnici sveta.I jedan savet: ni na pamet nemoj da ti padne da,ukoliko tamo odes,pricas toliko ruznih stvari o njima,kao ovde o svojoj zemlji.Neki Gvantanamo ti ne gine,budi siguran.Oni takve stvari ne dozvoljavaju.

Milan Tanaskovic

06.07.2009. 18:29

strasno...Oni nemaju neki svoju istoriju pa kradu i kaljaju nasu,SRPSKU ISTORIJU....

nemesis

06.07.2009. 22:51

Ljudi pomozite! Imam krizu identiteta!!! Mozda sam ipak eskim (ako vec nisam slon)????? Ko razume razumeo je!!!

Dragan

07.07.2009. 05:12

sve sto je crno zeli da bude belo sve sto je tamno zeli da bude svetlo sve sto je glupo zeli da postane pametno (makar za tren)Ima ljudi sto nemaju pa zato se usudili da ukradu da kopiraju da oponasaju ustvari nemojte se cuditi kad jednog dana proglase i sajkacu za njihovu nacijonalnu kapu to je dobro i pored proteranih srba sa kosova docice novi srbi albanskog porekla ( san svakog albanca je da postane srbin)pa gospodo pomozite im dajte im malo istorije stace nama mi je imamo oni nemaju(obicno se poklanja sitotinji da ne bi otimala) .Manastiri i crkve sve je njihovo pa posto je bilo viska mnogo su od njih i spalili .Tako vole ovi novokonponovani srbi kad nesto vole oni od previse ljubavi spale pa divljaju i to tako jednog dana spalice kosovo .To vam se zove vatrena ljubav

Zoran Selak

07.07.2009. 15:38

Pa i sama nezavisnost Kosova je plod velike ljubavi Hasima Tacija i Medlin Olbrajtove. Nije lako biti ,,mucibabic", ali ,,cilj opravdava sredstvo". Osim toga sta vas sve ovo cudi kad i nasi rade po ovoj stvari. Sad udaraju na vladiku Artemija, a u Decanima su vec postavljeni oni koji ce pokrenuti pitanje autokefalnosti kosovske crkve. Ali i to je sve normalno, jer nam je tako po gresima nasim. Pokajmo se Srbi dok ne bude kasno. A vec je, bojim se, kasno... Molitvama svetog kralja Stefana, svetog cara Lazara i svih mucenika i novomucenika Srbskih, Gospode Isuse Hriste, pokaj nas gresne Srbe.